Hac veya umre yapacak mükellef, ilk önce ihrama girer. İhram, kelime anlamıyla “kılmak/yasaklamak” demektir. Hac ve umreye başlamaya niyet eden kimsenin, normal hallerde helal olan bazı hal ve hareketleri ihramlı olduğu sürece kendine haram kılması demektir. İhram yasakları denilen bu yasaklar, telbiye getirmek suretiyle hac ve umreye niyet ederek ihrama girmekle hemen başlar.
1.Vücutla İlgili Yasaklar
-Saçları veya bıyıkları kesmek, sakal tıraşı olmak
-Vücuttaki kılları tıraş etmek, yolmak veya koparmak
-Tırnak kesmek
-Süslenme amacıyla saç, sakal ve bıyıkları yağlamak, boyamak, saçlara biryantin veya jöle sürmek, kadınlar oje, ruj ve benzeri şeyler kullanmak. Vücuda veya ihram örtüsüne güzel koku sürmek; kokulu sabun kullanmak.
2.Giyim ve Giyim Eşyası ile İlgili Yasaklar
Giyimle ilgili yasaklar sadece erkeklere yöneliktir. Kadınlar normal elbiselerini giyerler, sadece ihram süresince yüzlerini örtmezler.
-Dikişli elbise ve iç çamaşırı türü giyim eşyası giymek. Bele kuşanılan kemerde, omuza asılan çantada, ayaklara giyilen üzeri ve topukları açık ayakkabı veya terlikte dikiş bulunabilir. Çünkü yasak olan dikiş değil; giyim eşyası olarak dikilmiş şeylerin giyilmesidir. Omuzlara örtülen ridânın uçlarını birbirine bağlamak veya iğne ile tutturmak ceza gerektirmez ise de mekruhtur.
-Başı ve yüzü örtmek, takke ve benzeri şeyler giymek, başa sarık sarmak.
-Eldiven, çorap ve topukları kapatan ayakkabı giymek.
3.Cinsel Konularla İlgili Yasaklar
-Cinsel ilişki ve cinsel ilişkiye götüren davranışlarda öpme, oynaşma vs. bulunmak.
4.Av Yasağı
Gerek Harem bölgesi içinde, gerek dışında eti ister yensin ister yenmesin her türlü kara avını avlamak, avcıya avını göstermek ve avlanmasına yardımcı olmak, av hayvanlarına zarar vermek yasaktır.
Deniz hayvanlarının avlanması yasak olmadığı gibi tavuk ve koyun gibi evcil hayvanların kesilmesi de ihramlıya yasak değildir.
[list_item title="5.Harem Bölgesiyle İlgili Yasaklar" url=""]
Mekke şehri ve etrafındaki Harem denilen bölgedeki av hayvanlarının avlanması, bitkilerin kesilmesi veya koparılması yasaktır. Bu yasak herkes için geçerlidir. (İhramlı olsun veya olmasın.)
6.Yapılması Günah Olan ve Başkalarına Zarar Veren Konulardaki Yasaklar
İbadetten ayrılıp gereksiz, boş işlerle meşgul olmak.
İnsanlarla tartışmak, hakaret ve kavga etmek. Her zaman yasak olan bu tür davranışlardan, ihramlı iken daha çok sakınmak gerekir.
5 inci madde nerde
Harem bölgesiyle ilgili yasaklar
knk istemişsin kitaptan özet çıkardım Harem Bölgesinde kendiliğinden yetişen ağaç ve bitkileri kesip koparmak cezayı gerektirir.
Bu tür bitki ve ağaçları koparan ve kesen kimsenin bunların bedelini sadaka olarak dağıtması gerekir. Bir kimsenin Harem bölgesindeki arazisinde bulunan bitki ve ağaçları kesmesi cezayı gerektirmez.
İnsanlar tarafından yetiştirilen bitki ve ağaçların koparalıp kesilmesi yasak değildir. Şafiî ve Hanbelî mezheplerine göre büyük ağaçları kesen
bir kimseye dem ; küçük ağaçları kesen kimseye ise sadaka-i fıtır gerekir.(Kinânî, II, 710-725.)
Medine’de ve civarında kendiliğinden yetişen bitki ve ağaçların kesip koparılması yasak değildir. Şafiî, Malikî ve Hanbelî mezheplerine göre Medine ve civarındaki bitki ve ağaçların koparılması veya kesilmesi yasaktır. Ancak yasağın ihlal edilmesi halinde maddî her hangi bir ceza gerekmez.(Nevevî, el-İzâh, s. 493.)
av yasağının resminin hemen altında küçük yazıyla yazılmış