Şüphesiz hayatı kolaylaştırma yollarından birisi de plan yapmaktır. Ancak yapılan planların tutarlı olması ve uygulanabilir olması gerekir. Aksi takdirde yapılan planların akıbeti çöp kutusundan başka bir yer olmayacaktır. Planlar ise uygulanmak içindir. Müslüman olarak bizler de eksikliklerimizi belirlemeli, hedef ve isteklerimiz doğrultusunda uygulanabilir programlar oluşturmalıyız. Bu yazıda da 6 maddede Müslüman neden planlı olmalıdır, hakkında konuşacağız.
1. Bir İş Yapacağın Zaman İnşaAllah De!
Plan dahilinde iş yapmayan Müslümanın yapacağı işler de karmaşık olur. Her şeyin Allah’ın takdirinde olduğu bilinciyle gelecekle ilgili planlar yapmak gerekir. Nitekim Allah Teala buyuruyor ki:
“Hiçbir şey hakkında sakın ‘yarın şunu yapacağım’ deme! Ancak, ‘Allah dilerse yapacağım’ (İnşaAllah) de. Unuttuğun zaman Rabbini an ve ‘Umarım Rabbim beni, bundan daha doğru olana ulaştırır’ de.” (Kehf Suresi, 18/23-24)
Elbette insanların bir gün sonrası için plan yapmaları, bu ayet doğrultusunda yapıldığı takdirde gayet normaldir. Bir sonraki gün için hedefi olan insanlar gününe hedefini tamamlama doğrultusunda başlayacaktır. Güne Allah’ın rızasını kazanma niyetiyle başlamak hem işlerimize bereket getirecek hem de işlerimizi kolaylaştıracaktır.
2. İki Günün Eşit Olmasın
Plan yapmak, iki günüm eşit olmasın demektir. Nitekim Peygamberimiz (sallallahu aleyhi vesellem) de: “İki günü eşit olan ziyandadır.” buyuruyor.
O halde Müslüman iki gününün eşit olamamasına dikkat etmelidir. Planlarını bu doğrultuda oluşturmalıdır. Müslüman eksikliklerini tespit edip hedeflerine göre planlarını oluşturur ve uygular.
3. Bugünün Kıymetini Bil
İnsan yarın ne olacağını bilemezken, kendisi için zamanla sınırlı bir görevi yarın da olsa yapacağını düşünerek ertelemesi doğru olmayacaktır. İçinden bu düşünceyi geçirirken yapması gereken hayrı ertelemek için artık süresi kalmamış bile olabilir. Çünkü ölüm insanın karşısına hiç beklemediği bir anda çıkar.
Bediüzzaman Said Nursi (rahmetullahi aleyh) de bir sözünde, insanın yarını için hiçbir garantisi olmadığını, bunun bilinci ile sorumluluklarını yerine getirmede hiçbir gecikme olmaması gerektiğini şu şekilde vurgulamıştır:
“Ey nefis! Bil ki dünkü gün senin elinden çıktı. Yarın ise senin elinde sened yok ki, ona mâliksin. Öyle ise hakikî ömrünü, bulunduğun gün bil. Hiç olmazsa günün bir saatini, ihtiyat akçesi gibi, hakikî istikbal için teşkil olunan bir sandukça-i uhreviye olan bir mescide veya bir seccadeye at. Hem bil ki: Her yeni gün, sana hem herkese, bir yeni âlemin kapısıdır.” (Sözler, Yirmi Birinci Söz)
4. Ulaşılabilir Hedefler Koy
Hayatı kolaylaştıran, aynı zamanda geliştirmenin yollarından biri planlayarak yaşamaktır. Şüphesiz planlayan, aklına geleni yapandan daha hayırlıdır. Ancak plan yaparken ulaşılabilir hedefler koymak esastır. Kendimizi en iyi biz tanırız. Bu nedenle plan yaparken kendimize dürüst olmamız ve ancak yapabileceğimiz şeyleri, yapabileceğimiz kadar belirlemeliyiz. Uygulanmayan ve akıbeti çöp kutusundan başka bir yer olmayan planlardansa, az ama istikrarlı planlar oluşturmak esas olmalıdır. Hem Allah’ın da en sevdiği amel az ama sürekli olandır. Bu vesileyle de Rabbimiz’in rızasına talip olmuş oluruz biiznillah.
5. Gününü Muhasebe Et
Müslüman gününü beş vakit namaza göre taksim eder. Beş kısımdan sabah, rızkın dağıtılmaya başlandığı saatlerdir. Öğle, günümüzü yarıladığımızı haber veren bir hatırlatmadır. İkindi, günün bitmeye doğru gittiğini haber veren bir uyarıcı olur. Akşam bir çalışma gününün bittiğini ve bütün günün son safhasına girildiğini söyler. Yatsı ise günümüzün bitmiş olduğunu ve bir değerlendirme ve muhasebe yapılması gerektiğini hatırlatır. Bu muhasebenin anahtar sorusu şudur:
Ben bugün ne yaptım?
Ama daha da önemlisi:
Ben bugün kimin için ne yaptım?
6. Planlı Olmak Müslümanı Geliştirir
Plan yapmak insanı pek çok alanda geliştirir. Bunlardan bazıları şunlardır;
Zamanı Kullanma: Ancak zamanının kıymeti bilen insan plan yapar. Çünkü o vaktini en verimli geçirmenin yollarını arar.
Anı Yaşamak: Yaşadığımız an bir daha geri gelmeyecek. Bu farkındalıkla yaşamak her anı özel ve önemli kılar. Anı nasıl geçirdiğimiz, geride bıraktıklarımızdan anlaşılabilir. Eğer yaptığımız bir şeyden pişmanlık duyuyorsak anı yaşayamamışız demektir.
İsraf Etmemek: Zamanının ve dahi anının kıymetini bilen, israf etmeyen insandır. Ekmeği, suyu… israf etmediği gibi haftasını, gününü de israf etmez.
Üretim: Planları doğrultusunda hareket eden Müslüman hedeflerini yaptıkça, yaptıklarının meyvesi olarak karşılığını alacaktır.
Kararlı Olmak: Planlarını gerçekleştiren Müslüman hedeflerine ulaştıkça kendine olan özgüveni artacak ve gelecek hedeflerini gerçekleştirmek konusunda daha da kararlı olacaktır.
Burada planlı olmanın daha pek çok faydasını sayabilirim ama tavsiyem odur ki bunları deneyip faydasına ve zaranına sizin karar vermenizdir.
0 Yorum