6 Madde İle Cami Adabı


0

“Cemaatle kılınan namaz, yalnız kılınan namazdan yirmiyedi derece daha faziletlidir” (Riyazü’s-Salihîn, C.2, H.1058,1076) Bizlerde bu hadise uyarak; vakit namazlarını cemaat ile cami de kılmaya özen gösterdiğimiz doğrudur. Kimimiz işten kimimiz okuldan çıkıp gelir camiye. Kimi koşarak kimi sakin adımlarla namaza yetişir. Yetişmeye yetiştik ama buraya kadar nasıl geldik? Geldiğimiz yerin cami olduğunun bilincinde hareket ettik mi? Camiye gelirken günaha düştük mü? Kaçımız bu soruları soruyor kendine ya da kaç kişi cami adabını biliyor? Bu yazımızla 6 madde ile cami adabını tekrar gözden geçirelim, hatalarımızın farkına varalım ve adaba uygun hareket edelim İnşaAllah.

1. Beden Temizliği

Yıllardır vaizlerde, kitaplarda, sohbetlerde beden temizliğinin önemi dinliyoruz. Hatta şuan bile birçoğunuz içinden ‘bunu biliyoruz’ dedi =) Evet sözde hepimiz biliyoruz fakat uygulamada nedense eksiğiz! Camilerde bu durumların önüne geçebilmek için çeşitli yöntemler uygulandı. Temiz çorap temini de bunlardan biridir. Mesele sadece çorapta değil. Camiye gelmeden önce soğan sarımsak yenmesi, kılık kıyafet temizliğine dikkat edilmemesi de diğer hususlardır. Peygamber efendimiz; sallallahu aleyhi ve sellem “Sarımsak veya soğan yiyen kimse bizden ve mescitlerimizden uzak olsun, evinde otursun” (Buhari, Edeb,76) sözüyle bu durumu çok net bir şekilde açıklamıştır.

cami beden temizliği

2. Koşarak Gitmek

Genç, yaşlı birçok kişinin yaptığı temel hatalardan biri de camiye gittiğini unutup, yarışır bir şekilde camiye gitmektir. Namaz vakitlerini hepimiz biliyoruz Elhamdülillah. Dolayısıyla vakit yaklaşınca yavaş adımlarla, vakar ve sükunet içinde sağ ayak ile Eûzu Besmele çekerek camiye girmeliyiz. Koşarak geldiğimiz cami de genelde ayakkabılarımızı da aynı performans ile hızla ayağımızdan atıyoruz. Bizden sonra gelenlerin engellediğimizi düşünmeyerek onları mağdur ettiğimiz gibi çıkışta da bizden önce çıkan kişilerin de ayakkabılarımıza basarak geçmelerine sebep olup kendimizi mağdur ettiğimizi unutmayalım.

camiye giriş

3. Halk İle İrtibatı Kesmek

Bazı camilerin girişlerinde yazar; “Hak ile irtibat için halk ile irtibatı keselim” yani cep telefonlarımızı kapatalım ya da sessiz mod seçeneğini kullanalım. Uçakla seyahat ederken nasıl ki kurallara uyarak sesi kapatıp ya da uçuş moduna alıyorsak telefonumuzu girdiğimiz yerin cami olduğunu ve adaba uygun davranmak gerektiğini de hatırlayalım. Namazı bitirir bitirmez telefonu açıp biriyle konuşmaya başlayarak, oyun havaları çalan telefon müziğiyle camide bulunduğumuz sürede diğer kişilerin namazını huşu içinde kılmalarına engel olduğumuzu hatta namazlarını bozmaya bile sebep olarak hem haklarına hem de günaha girdiğimizi bilelim.

camide telefon ile konuşmamak

4. Dünyayı Bırak Ahireti Düşün

Evvela namaza yalnız gitmeyenleri ele alalım. Yol boyunca ettiğimiz muhabbetlere dikkat ediyor muyuz? Akşamki maçın ya da dizinin muhabbeti, x markada gördüğün kıyafet, iş yerinde ki kişilerin hal ve hareket analizi, ünlülerin hayatı… Bunları istişare ederek mi camiye geliyoruz! Ya da tek başımıza giderek dünyevi şeyleri aklımızdan geçirerek mi Allah’ın huzuruna çıkıyoruz? Bunları düşünerek doldurduğumuz kalbimiz nasıl namazla huzuru bulacak? Allah görür, gözetir…

camide dünyevi şeyler düşünmek

5. Ön Saf Arayışı

“İnsanlar ezan okumanın ve ilk safta yer almanın sevabını bilselerdi, ön safta durabilmek için kur’a çekmekten başka yol bulamazlardı.” (Müslim, Salât, 129; Buhârî, Ezan, 9, 32) Ön safta namaz kılabilmek için en son girdiğimiz camide; cemaati yararak, iterek ön safa geçtiğimizde daha çok sevap alabileceğimizi düşünmüyoruz herhalde? Özellikle de cuma namazlarında sıkça yapılır. Eğer namazı ön saflarda kılıp daha çok sevap almak istiyorsak; daha erken gelip yerimizi almalıyız. Bir başkasını rahatsız ederek hakkına girerek sevap işlenilmediğini de müslüman olarak hepimiz biliyoruz. Ve diyoruz ki herkes nasibine düşeni alır.

namaz safları

6. Seslerimizi de Kısalım=)

Cami giriş, çıkışlarında ya da cami içerisindeyken yüksek sesle konuşarak diğer kişilerin dikkatini dağıtmayalım. Konuşmayı asgari düzeye indirmeli ve diğer kişilerin duyamayacağı bir ses tonu ile konuşmalı. Vaiz sırasında da kendi aramızda konuşmamaya dikkat etmeli. Hem başkalarının dikkatini dağıtıp rahatsız etmiş oluruz hemde anlatılanlara ve anlatana saygısızlıkta bulunmuş oluruz.

vaiz dinlerken sessiz olmak

 


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
0
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
0
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
2
HARİKA
HAHA HAHA
0
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
1
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
1
BAŞARILI

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı