Hemen hemen her insanın hayatında yapmak isteyip de gerçekleştiremediği fikirler,hedefler ya da hayaller vardır.Belki insanlara yardım etmek istedik,belki ilmi yönde çaba sarfetmek istedik,belki de kötü huylarımızdan vazgeçmek istedik ama bir türlü harekete geçemedik.Bunun sebebi bazen bizim yanlış bir yol izlememiz bazen de bizden kaynaklanan bir takım engeller olabiliyor.Hedeflerimiz ve niyetlerimiz için engelleri aşıp harekete geçmediğimizde ise bizlerde üzüntü,umutsuzluk gibi hisler doğuyor. Haydi gelin ALLAH’ın celle celaluhu izniyle 6 adımda önümüzdeki bütün engelleri yıkarak niyetlerimizi eyleme dönüştürelim.
1. Niyetlerimizde ALLAH celle celaluhu rızasını taşımak
Niyetlendiğimiz bir iş (insanlara faydalı olmak,zaman yönetimini iyi yapabilmek,düzgün karakter sahibi olmak,yeteneklerimizi geliştirmek vs.) ALLAH’ın celle celaluhu rızasını kazanmak için olursa aslında anlam bulur.Eğer böyle olmazsa baştan kaybettik.
”Amellerin değeri, ancak niyete göredir. Bir kimse neye niyet etmişse, eline geçecek olan da odur.”(Müslim,imare.155)
ALLAH’ın celle celaluhu rızası için niyetlenip harekete geçtiğimizde niyetimizde hiç ilerleme kaydetmesek bile ALLAH celle celaluhu bizim çabamıza bakacak ve kazanan inşaALLAH yine biz olacağız.Böyle düşünmek bile insanı niyetlendiği işte çabalamaya teşvik ediyor.Aynı zamanda sonuçsuz kalan hedeflerimizden dolayı düştüğümüz ümitsizlik,üzüntü gibi hallerden kurtarıyor.
2. Fikir defteri oluşturmak
Ne yaparsak yapalım hepsini ALLAH’ın celle celaluhu rızasını taşıyarak yapacağımızı aklımıza yerleştirdik.Sıra ikinci adıma geldi.Bizler sürekli düşünen varlıklarız.Bir saatte aklımızdan belki binlerce düşünce geçer gider.İşte yapacağımız iş bu düşüncelerin gitmesini engellemek,onları tutmak.Tabi ki hepsini değil:)Tutulmaya değer olanlarını.
Sokakta giderken bir şey gördünüz ve bu sizde bir fikir oluşturdu ya da toplumsal sorunlarla ilgili okuduğunuz bir haber sizi etkiledi ve bir şeyler yapmaya karar verdiniz.O anda yapmak istediğiniz ya da ürettiğiniz fikirlerin hepsini sonradan hatırlamayabilirsiniz.Bu yüzden yapmak istediğiniz işleri unutmadan fikir defterinize yazın ve ara ara fikir defterinizi okuyun.
3. Fikirlerimizi sıralamak
Fikir defterimizde bir sürü fikir gerçekleşmek için bizleri bekliyor.Hangisinden başlayacağımızı bilememek bizlere vakit kaybettirir ve enerjimizi yanlış bir şekilde kullanmamıza sebep olur.Fikir defteriniz çok kabarık olabilir ama bu gözünüzü korkutmasın.Fikirleriniz üzerinde düşünün.Belki bazılarını yapmaktan vazgeçeceksiniz.Onları elersiniz.Kalanlar içinse belli parametreleri göz önüne alarak sıralayın.Bu parametreler fayda,zaman,mekan,para vb. olabilir.Örneğin o an gerçekleştirmek için uygun olan 3 fikriniz var bunların hangisinin daha çok fayda sağlayacağına bakın ve ona göre bir sıraya koyun.Fikirleriniz arasında yapmayı çok istediğiniz bir fikir var fakat o anda bunu yapmak için uygun zaman olduğunu düşünmüyorsanız ya da maddi olarak yapılamayacak durumdaysa fikrinizi sonradan değerlendirmek üzere işaretleyin.Sıraladığınız fikirler kafanızda daha net bir şekil kazandığından bu sizin hedefe odaklanmanızı sağlar.Odaklandığımız hedef için harekete geçmek fikir karmaşası yaşayan beynimizle harekete geçmekten daha kolaydır.
4. Fikirleri plana dökmek
Fikirlerimiz büyük olsun küçük olsun farketmez yapacaklarımızı planlamak her zaman kafamızdakileri netleştirir.Nasıl başlayacağımız karmaşasından kurtarır.Fikirleriniz üzerinde düşünün,araştırma yapın,istişare edin ve bunlara göre bir plan yapın.
NOT:Planlamada dikkat etmeniz gereken şey acelecilikten kaçınmak.Çünkü fikirlerinizi heyecanla harekete geçirmeyi istemek aceleci davranmanıza sebep olabilir,bu durum da planlama yaparken adımları az bir zamana sığdırmaya yol açar.Bu sefer fikirlerinizi gerçekleştirmekte zorlanınca motivasyonunuz düşebilir ve fikri gerçekleştirmekten vazgeçebilirsiniz.
5. Ertelemekten vazgeçmek
Hepimizin sıklıkla unuttuğu bir şey var ki o da ölüm.Sanki hiç ölmeyeceğimizi düşünüyoruz ve böyle düşünmek bizde ertelemelere sebep oluyor.Belki kaza namazlarımız ya da tutmadığımız oruçlarımız var bunlar için vakit kaybetmeden harekete geçmeliyiz.Hiç borcumuz olmasa bile bu dünyadan ne kadar çok iyi amelle göçersek bizim için o kadar iyi olur.Ertelemekten kurtulmak için kendimize ölümü hatırlatalım.(Ölümü hatırlamanın başka birçok faydası var.)Fikirlerimiz için çaba sarfettiğimizi ve bunun için ALLAH ‘ın celle celaluhu bizden razı olacağını hayal edelim.Ertelemek o zaman yerini harekete geçmeye bırakacak inşaALLAH.
NOT:Sizi motive edecek yazıları duvarınıza,telefonunuza ya da defterinize not edebilirsiniz. Ne kadar göz önünde bu tür şeyler olursa o kadar iyi.İnsan unutan bir varlıktır.
6. Kararlılık ve dua
Dua dua dua…Hz. Ali ‘den radıyallahu anh gelen rivayete göre Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:“Dua, müminin silahı, dinin direği, göklerin ve yerin nurudur.” (bk. Hakim, Müstedrek, I/492)
Bazen düştüğümüz, yapamadığımız durumlar olacak ama hemen pes etmek yerine defalarca da olsa kalkıp devam edelim ve dua edelim. Unutmayalım;duanın kendisi başlı başına bir ibadettir.Rabbimize niyetlerimizi gerçekleştirmek için bol bol dua edelim,bize başarı vermesini isteyelim.Defalarca düşsek de bu güzel yolda kalkıp tekrar denemeye değmez mi?
0 Yorum