6 Adımda CV Hazırlama


0

Neredeyse bütün iş, staj ve lisans üstü eğitim başvurularında gerekli olduğu için CV hazırlamak günümüz gençleri arasında en yaygın endişelerden bir tanesi haline geldi. Bu yazımızda özgeçmişin tanımını, içeriğini ve 6 adımda nasıl özgeçmiş oluşturabileceğimizi açıklayacağız.

cvCurriculum Vitae Nedir?

CV (Özgeçmiş) dilimize Latince Curriculum Vitae baş harfleri olan CV‘den geçmiştir. İş bulma sürecinde kendinizi en kısa şekilde tanıtan, bitirdiğiniz okuldan, katıldığınız kurslara, seminerlere, daha önceki iş deneyimlerinizden kişisel bilgilere kadar bilgilerin yer aldığı dosyadır. Özgeçmiş (CV), işe uygunluğu, özellikleri ve başarıyı özetle anlatan bir araçtır.

Cv nasıl hazırlanır? Farklı seçeneklerde CV hazırlanır. Standart ya da kapsamlı bir CV hazırlayabilirsiniz. Standart CV’lerde özgeçmişin içeriğini, isim, soy isim, iletişim bilgileri, eğitim durumu, iş tecrübesi deneyimler, referanslar, özel zevkler gibi konuların özetleri oluşturur. Özgeçmişte içerik öncelikle doğru, anlaşılır, açık ve kısa olmalıdır. Sonra o iş hakkında ki görüşlerinizi ve o sektörde ki deneyimlerinizi CV içerisine yazabilirsiniz. Ayrıca, CV okunaklı, basit ve sade olursa daha çok dikkat çekmektedir.

JobInterview1

 

Özgeçmiş Bölümleri

Kişisel bilgiler:

Bu bölüme isminiz, adresiniz, doğum tarihinizi, sizinle iletişim kurulabilmesi için telefon numaranızı ve e-posta adresinizi yazmanız gerekli.

Eğitim ve nitelikler:

Bu bölüme mezun olduğunuz okullar ve derecelerini ( özelikle üniversite ve üstü bir eğitiminiz varsa) yazmanız gerekli. Ayrıca bitirdiğiniz kurs ve seminerleri , aldığınız sertifikaları da yazabilirsiniz.

İş tecrübeleri:

Özgeçmişinizin en önemli bölümü iş deneyimlerinizin yer aldığı kısım. İşverenler kariyer hayatınız boyunca hangi aşamalardan geçtiğinize dikkat ederler. Bu bölümü yazarken şunlara dikkat edin:

-İlk önce hangi tarihler arasında nerede, hangi pozisyonda çalıştığınızı doğru bir şekilde yazın.

-İş tanımı yapmanız çok önemli. Çalıştığınız pozisyonda neler yaptığınızı anlatın. Bunları yazarken de nasıl bir ortamda kaç kişiyle çalıştığınızı belirtin.

-İş becerilerinizi anlatın. Bu işi yaparken şunu başardım gibi.

İlgi alanları ve başarılar:
Bu kısmı oldukça kısa ve amacına uygun tutmaya çalışın. Bu bölüme yazabileceğiniz bazı maddeler şunlar.

-İlgi alanlarınıza değişik alanlardan hobilerinizi ekleyin. Örneğin sadece spor çeşitleri değil, yaratıcılığınızı kullandığınız hobi alanlarından da söz edin.
-Eski ve klişe deyimleri kullanmayın: “Arkadaşlarımla sohbet etmek” gibi.

-Sıra dışı hobiler kendinizi öne çıkarmanıza yardımcı olabilir. Dağa tırmanma ya da rafting gibi. Bunlar sizin kendinize olan özgüveninizin yüksekliğini gösterir.

-Herhangi bir ekipte liderseniz bundan da söz etmelisiniz. Bu bir spor takımının ya da bowling takımının olabilir. Bu sizin ekip ruhuna uygunluğunuzu gösterir.

Beceriler:

Bu alana bildiğiniz yabancı dilleri okuma, konuşma ve yazma derecelerini ayrı ayrı olacak şekilde yazın. Ayrıca kullanabildiğiniz bilgisayar programları ve dereceleri de bu bölüme yazmalısınız.

Referanslar:

Bu alana sizi tanıyan ve hakkınızda işverenlere tavsiyede bulanabilecek kişileri yazın. Örneğin üniversiteden bir hocanız ve önceki işverenlerinizden biri olabilir. Aile üyeleri referans kısmına girmez.

cv-maker1

 

Temel bilgileri edindikten sonra şimdi dakikalar içerisinde ücretsiz, güzel ve profesyonel özgeçmişler hazırlayabileceğiniz bir site olan www.cvmkr.com ’u yeni sekmede açarak incelemeye başlayabiliriz.

Bu siteyi kullanarak;

•CV hazırlayabilir ve yönetebilirsiniz

•CV’nize yeni bölümler ekleyebilirsiniz

•Bilgisayarınıza indirebilirsiniz

•Online olarak yayınlayıp paylaşabilirsiniz

1) Özgeçmiş Oluşturmak

Üye olup hesabınıza giriş yaptığınızda anasayfaya yönlendirileceksiniz. Burada yeni bir özgeçmiş oluşturun butonuna tıklayarak özgeçmişinizi oluşturabilirsiniz.

Ana sayfada oluşturmuş olduğunuz tüm CVleri görebileceksiniz, üzerine tıklayarak istediğiniz zaman değişiklik yapabilirsiniz.

Ekran Resmi 2015-03-11 23.02.46


2) Bölümler Eklemek ve Sırasını Değiştirmek

sections

 

 

 

Bir CV genel olarak İş Deneyimi, Eğitim, Referanslar gibi bölümlerden oluşur. Sıralarını değiştirmek isterseniz üzerine gelip farenizin sol tuşa basılı tutarak istediğiniz yere çekebilirsiniz.

İsterseniz en alttaki yeni bölüm oluştur butonuna tıklayarak Projeler, Başarılar ve Ödüller gibi farklı bölümler de ekleyebilirsiniz.

 

 

 

 

 


3) Bölümleri Yeniden Adlandırmak

Herhangi bir bölümü yeniden adlandırmak isterseniz sağ köşedeki küçük kalem işaretine tıklayarak değiştirebilirsiniz.

rename_collapse


4) Bölümlere Yeni Bilgiler Ekleme

Ekran Resmi 2015-03-11 23.49.47

 

İş Deneyimi ve Eğitim Bölümleri birden fazla girdi ekleyebileceğiniz bölümlerdir. Alt taraftaki girdi ekleme butonuna tıklayarak yeni bilgiler ekleyebilirsiniz, sil butonu ile silmek istediklerinizi silebilirsiniz.


5) Kaydet, Görüntüle ve İndir

Kaydedin butonu ile özgeçmişinizi siteye kaydedebilirsiniz.

Hızlı Görüntüle butonu ile özgeçmişinizi indirmeden önizlemesine bakabilirsiniz.

Kaydet ve İndir butonu ile özgeçmişinizin bir kopyasını PDF ya da HTML formatında bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Ekran Resmi 2015-03-11 23.19.22


6) Online Yayınlama ve Paylaşma

CV Maker’ da özgeçmişlerinizi daha sonra yayınlamak ve paylaşmak için online olarak saklayabilirsiniz. Anasayfada bulunan paylaş butonu ile CV’lerinizi farklı ortamlarda paylaşabilirsiniz.

Ekran Resmi 2015-03-11 23.52.41


CV Maker ile Hazırlanmış Örnek Özgeçmişler

Önemli bir not: CV hazırlarken başka bir özgeçmişi kopyala yapıştır yapmayın, özgün olun kendiniz olun.

 

Allah Celle Celâluhû her zaman yar ve yardımcımız olsun. Selam ve dua ile…


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
0
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
0
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
0
HARİKA
HAHA HAHA
0
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
0
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
0
BAŞARILI

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı