İmam Gazali Kimya-yı Saadet kitabında başkalarıyla yemek yemenin edeblerini şu altı başlık altında toplamıştır:
1. Yemeğe Başlamak
Kendimizden yaşta, ilimde veya takvada ileri olandan önce yemeğe başlamamalıyız. Eğer biz ileri isek başkalarını bekletmemeliyiz.
2. Muhabbet Etmek
Yemek yerken susmamalıyız. Zira bu acemlerin adetidir. Ancak boş ve lüzumsuz da konuşmamalıyız.

Aynı sofrada beraber yemek yediğimiz kimsenin önüne dikkat etmeli, onun önündeki lokmaları alıp yememeliyiz. Zira eğer yemek ortak ise bu haramdır. Hatta beraber yemek yediğimiz kimseyi öncelemeli ve kendi önümüzdeki iyi lokmaları onun önüne koymalıyız. Arkadaşımız yavaş yiyorsa, çekinmeden ve neşeli yemesini teklif etmeliyiz. Teklifi üç defadan fazla yapmamalıyız çünkü üçten fazlası ısrar olur. Yemeğin yenilmesi için and vermemeliyiz. Zira yemek, and verilmeye layık değildir.
4. Yeterince Yemek
Arkadaşımızı bize teklifte bulunmak zorunda bırakmamalı, onun teklifine meydan vermeyecek şekilde yemeliyiz. Normalde yediğimizden az yememeliyiz. Zira bu riya olur. Ama arkadaşımızı kayırarak (onun daha fazla yiyebilmesi için) az yemek güzel bir şeydir. Fakat arkadaşımızı iştahlandırmak için çok yemek de caizdir. İbni Mübarek hurma ziyafeti verir ve: “Kim fazla yerse, o fazlalık kadar ona dirhem veririm” derdi. Sonra yenen hurmaların çekirdeklerini sayardı ve ne kadar fazla çıkarsa her tanesine bir dirhem verirdi.
5. Başkasının Yediğine Dikkat Etmemek
Yemek yerken kendi önümüze bakmalı ve başkalarının lokmasına dikkat etmemeliyiz. Başkalarının da bize bakıp yemekten çekinmemeleri için yemekten ilk el çeken olamamalı, eğer adetimiz az yemekse, önce yavaş yiyip sonunda iştahla yemeli, böyle yapamıyorsak yanımızdakileri mahcup etmemek için durumu açıklamalıyız.
6. İnsanların Tiksinecekleri Şeyleri Yapmamak
İnsanların tabiatları icabı sevmedikleri ve nefret ettikleri şeyleri yapmamalıyız. Mesela elimizi sofranın üstüne silkmemeli, ağzımızdan düşen şey tabağa gelecek kadar sofranın üstüne eğilmemeliyiz. Ağızdan bir şey çıkaracak ya da hapşıracak olursak yüzümüzü başka tarafa çevirmeliyiz. Dişimizle kestiğimiz lokmayı ortak yenilen tabak içine koymamalıyız. Pis şeyler üzerine konuşmamalıyız. Zira insan tabiatı bunlardan tiksinir.
bu anlatım da Peygamber hayatına uymayan durumlar var mı.?
güzel derlenmiş bir yazı.