6 Adımda Alışkanlıklardan Kurtulmak


0

Defalarca yapmamayı düşündüğünüz hatalarınızı, alışkanlıklarınızı adım adım nasıl unutabileceğinizi, onlardan nasıl uzaklaşabileceğinizi öğrenmek ister misiniz?

Alışkanlık sözlükte, bir şeye alışmış olma durumu. çabuk yanıcı,  çabuk parlayıcı, çabuk tutuşucu olma özelliği diye geçer.  Psikolojik etkileri olduğu gibi fizyolojik etkileri de vardır. ve alışkanlığın her türlüsü bağımlılıktır. Sadece derecesi vardır.

Alışkanlıklarımızdan kurtulamayışımızın ve tekrar etmesinin en büyük sebebi yetersiz irade, onları harekete geçiren tetikleyiciler ve “kurtuldum” diyerek gevşemektir. Bu meseleleri kontrol altına almadan alışkanlıklarımızdan kurtulamayız. Peki nasıl yapacağız? Adım adım ilerleyeceğiz.

1. Neyi neden yaptığınızı biliyor musunuz? Samimi olun

İnsan beyni, kraniyal sinirler ve omurilik sayesinde merkezî sinir sistemini kontrol eder, çevresel sinir sistemini yönetir ve hemen hemen insanın tüm işlevlerini düzenler. Kalp atışı, soluk alma ve sindirim gibi istemsiz eylemler, otonom sinir sistemi yoluyla farkına varmadan beyin tarafından yönetilir. Düşünce, mantık ve soyutlama gibi daha karmaşık zihinsel eylemler ise bilinçli olarak beyin tarafından yönetilir.

Beyin, mantıklı olmayanı uygulamak istemez. Aldığınız kararın mantıklı olduğuna inanmalı. Önce beyninizi bu alışkanlığın neden olmaması gerektiğine ikna edin.

Şu soruları sorun: Bunu neden yapmak istemiyorum?  Çünkü fazla kafein vücuduma zarar veriyor.

Yapmamak için neleri değiştireceğim?  Günde 2 kahve içme alışkanlığımdan vazgeçeceğim. Önce bire sonra haftada 3 sefere indireceğim.  Bu alışkanlığı bende tetikleyen nedir?  İzlediğim dizilerdeki karakterler. Görünce heves ediyorum.   Tetikleyicileri nasıl uyutacağım?  Bu his tekrar uyandığında aldığım kararı düşünerek tetikleyici’den uzaklaşacağım. Bana getirileri ve götürüleri neler?  Psikolojik ve fizyolojik etkilerinden kurtulacağım. Kaybettirdiği bir şey olmayacak. 

2. Bir anda bırakmayın, zamana bölün

Bu durumlarda yapılan en büyük hata bir anda bırakmaktır. Kendinize bir anda blok kurarsanız en ufak boşlukta “ben yapamıyorum” deyip tekrar edersiniz. Yapabileceğinize kendinizi inandırmanız için sabır ve iyi bir plan gerekli. 

Çay içerken ki şeker kullanımını düşürmek istiyorsanız; önce 4 şekerden 3 kaşıktan bire indirin. Sonrasında tatlandırıcılı şekerlerle devam edin. Sonra da tarçın veya limon deneyebilirsiniz. Bir anda kestirip atmayın aranızın açılmasını bekleyin.

3. Yapabiliyorsanız konusu açıldığında kararınızı yakın çevrenizle paylaşın

Hele ki tetikleyiciler çevrenizdekiler ise. Aldığınız karara saygı duymaları ve hassasiyet göstermeli için bu önemli. Hem paylaşarak sorumluluk aldığınızı hissedeceksiniz bu, bir yanda onlara kararlı olduğunuzu ve hatta onlar için de bu gibi durumlar için örnek olmuş olabilirsiniz.

4. Kararlı olun, pes etmeyin

Bir filmde oyuncu şöyle sormuştu başrole. “Neden düşeriz, Bruce?” sonra kendisi öğretircesine yanıtlamıştı: “Tekrar ayağa kalkmayı öğrenebilmek için.” 

Başarısız olmak önemli değil, düşmek mesele değil. Hata yapmaktan çekinmeyin. yeter ki yoldan ümidinizi kesmeyin.

5. Üşenmeyin, hemen harekete geçin

Gerekenleri yaptıktan sonra uygun zamanı beklemeyin. O zamanı oluşturun. Hiçbir şey vazgeçilmez değildir. Sizden önemli de değildir. Gereken neyse hemen yapın.

6. Tetikleyicileri önleyin

Alışkanlığınızı sindirmek için aldığınız karardan emin olduktan sonra beyniniz alışkanlığınızla aranıza bir set çekecektir. Bu alışkanlık, düşünce merkezinizden uzaklaşacak siz istemeyene kadar da oraya tekrar yerleşemeyecektir. Fakat, beynin bir şeyi kodlama, çağrıştırma özelliği vardır. Alışkanlığınızla bağlantıladığınız bir nesne, alışkanlığınızı unutmuş olsanız dahi size onu hatırlatabilir, düşünce merkezine getirebilir.  Ayrıca beynin bu özelliği ezberleme tekniği olarakda kullanılır Mesela, bir konuya çalışırken sakız çiğnerseniz beyniniz o konuyla sakız arasında bağlantı kurar. Sınav esnasında sakız çiğnediğinizde öğrendikleriniz aklınıza gelir.

Diyelim ki, her sigara alışınız da bir de sakız alıyorsunuz. Sigarayı bıraktıktan sonra sakız almak istediğiniz de aklınıza sigara da gelecektir. Bu durum da o bağlantıyı silmek için, sakızla başka bir şey alabilir veya bir paket alınıyorsa adet alabilirsiniz. Sık tercih edileni başka bir şeye tercih ederek bağlantıyı yok edebilirsiniz. Bu çok önemli. Sizde alışkanlığınızı çağrıştıracak tetikleyicileri bulmalı ve kesinlikle onlardan uzaklaşmalısınız.

Kaynaklar

https://tr.wikipedia.org/wiki/İnsan_beyni


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
0
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
0
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
0
HARİKA
HAHA HAHA
0
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
0
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
1
BAŞARILI

2 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı