Tefekkür; günahlarını, Allah’ı (zatında değil), Allah’ın yarattığı her şeyi düşünmek ve bundan ders çıkarmaktır. Kur’an’da akıl ile tefekküre çokça yer verilmiş olması bizleri düşünmeye teşvik etmektedir. Peki nasıl düşünmeli ve tefekkür etmeliyiz? 5 madde ile hem tefekkür edelim hem de tefekkürün faziletlerini öğrenelim İnşaAllah.
1. Allah'ın Yarattıklarını Düşünmek
Allah’ın yarattığı varlıklar üzerinde düşünmek, Allah’ın hikmetlerini düşünmek Allah’a olan imanımızın artmasına ve şükretmemize vesile olur. Düşünün saçımız, tırnağımız sürekli uzarken; ya boyumuz, kollarımız, bacaklarımız da uzasaydı? Evrene bir bakın bu eşsiz düzenin tek sahibi, yaratıcısını düşünün ve Allah’a her daim hamd etmek için yeterki değil mi? “Gökleri yedi kat üzerine yaratan O’dur. Rahman’ın bu yaratmasında bir düzensizlik bulamazsın. Gözünü bir çevir, bak, bir çatlak görebilir misin? Bir aksaklık bulmak için gözünü tekrar tekrar çevir bak; ama göz umduğunu bulamayıp bitkin ve yorgun düşer.” (Mülk Suresi 3-4 Ayet)
2. Günahlarını Düşünmek
Allah’ın bize vermiş olduğu onca nimete rağmen; nefsimize uyarak günah işleyip, gaflet içinde yaşadığını düşünmek, Allah’a karşı utanmaya ve günahlardan uzaklaşıp sevap işlemeye vesile olur. Biliyorsunuz ki nefsi ve aklı Allahu Teâlâ sadece insanlara vermiştir. Aklı ile düşünüp nefsinin kölesi olmaktan kurtulup bu dünyada ki nimetlerin farkına vararak, huzurlu bir hayat sürebilmemiz için. “Size geceyi dinlenesiniz diye karanlık ve gündüzü çalışasınız diye aydınlık olarak yaratan Allah’tır. Şüphesiz, bu söylenenlerde dinleyen bir toplum için ibretler vardır.” (Yunus Suresi 67. Ayet)
3. Azaplarını Düşünmek
Allah’ın bildirdiği azapları düşünmek; Allah’tan korkmaya ve günaha düşmemeye, kötü amel işlemekten sakınarak bu dünyayı ahireti için harcamaya vesile olur. Bizler günlük hayatımız da nasıl ki attığımız her adımın sonucunu madde hayatı bakımından düşünerek hareket ediyorsak; bu dünyada ki tüm fiillerimizin de Allah tarafından görüldüğünü ve sonuçlarının ahirette değerlendirildiğini düşünerek hareket etmeliyiz. “Onlar ayakta iken, otururken, yan yatarken Allah’ı anarlar; göklerin ve yerin yaratılışını düşünürler. “Rabbimiz! Sen bunu boşuna yaratmadın. Sen münezzehsin. Bizi ateşin azâbından koru” derler.” (Âl-i İmran Suresi 191. Ayet)
4. Sevapları Düşünmek
Allah’ın vaat ettiği sevapları düşünmemiz; bizlerin bu dünyayı iman, ibadet ve salih ameller işleyerek geçirip ahirette cennette girecek kullardan olmaya vesile olur inşaAllah. Bu dünyada ahiretini düşünürek, Allah’ın rızalığını kazanmak için bizlere vaat ettiği sevapları düşünürek amel işlemeliyiz.”Körle gören, inanıp yararlı iş işleyenlerle kötülük yapanlar bir değildir. Ne kadar kısa düşünüyorsunuz.” (Mü’min Suresi 58. Ayet)
5. Akıl ile Doğruyu Düşünme
Aklı ve doğru düşünen kişi, evreni ve yaratılış sebeplerini anlar ve Allah’a karşı vazifesini bilerek yaşar. Allahu Teâlâ biz insanlara akıl vererek; indirdiği ayetleri okuyup, anlamamızı ve hayatımızı bu doğrultuda yaşamamızı istemektedir.”Ey Muhammed!
Sana indirdiğimiz bu kitap mübarektir; âyetlerini düşünsünler, aklı olanlar da öğüt alsınlar.” (Sâd Suresi 29. Ayet)
Senin sayende sınavda çıkacak senin sayende 90 üştü alıcammmmmmmmm??????????????????????????