Hayatımızda edindiğimiz arkadaşlıklar zamanla kişiliğimizi etkiler. Dolayısıyla kimlerle dost olmamız gerektiğine, dostluğun temel ölçütlerinde nelerin olması gerektiğine çok dikkat etmeliyiz. Hayatta daima Allah’ ın rızalığını kazanacağımız dostluklar kurmalıyız. Sizler de; Allah’ ın razı olduğu gerçek bir dosta sahip olduğunuzu düşünüyorsanız ya da hakikî bir dostum diyorsanız bu yazıyı mutlaka okumalısınız.
1. Allah' ı Hatırlatmalı
Arkadaş seçimlerinde çok dikkatli olmalıyız. Dürüst, cömert, akıllı, ilim sahibi, güvenilir ve hayalı insanları seçmeliyiz. Seçtiğimiz dostlar ile Allah yolunda yürüyebilmeliyiz. Bizleri nefsi, şeytani fikirlere yönelten, günah işlememize vasıta olacak kişilerden uzak durmalıyız. Bizlere Allah’ı hatırlatan ve daima Allah’ı zikreden insanlarla dostluk kurmalıyız. “Kişi dostunun dini üzeredir. Öyleyse her biriniz, kiminle dostluk kuracağına dikkat etsin.” ( Tirmizî, Zühd: 45) hadisi bizlere arkadaş seçiminin önemini açıkça ifade etmektedir.
2. Sabah Namazına Uyandırmalı
Sabah namazı için camilerde kampanyalar bile başladı.”Hoca beni namaza kaldır” kampanyasıyla; telefon numaranızı bırakıyorsunuz ve sabah namaza uyandırılıyorsunuz =) Hoca cemaati düşünürken, arkadaş arkadaşını düşünmez mi? E peki dostlar sizler neden birbirinizi namaza kaldırmıyorsunuz ? O halde bugünden itibaren ilk uyanan dostlarını arasın ve kendiyle birlikte sevdiklerinin de Allah’ın himayesi altına girmesini sağlasın.” Sizden biriniz, kendisi için arzu ettiğini kardeşi için de arzu etmedikçe iman etmiş olamaz.” ( Riyazü-s Salihin 1/1829)
3. Sırrını Saklamalı, Ayıbını Örtmeli
Arkadaşlar arasında muhakkak sırlar olur. Fakat bu sırrı ikisi dışında yalnızca Allah bilir. Arkadaşımızın samimiyetimize güvenerek paylaştığı sırrını bir başkasına asla anlatmamalı. Çünkü arkadaşın bu sırrı sana verirken; senden bir söz almıştır. Bu söz aynı zamanda Allah’a verilmiş bir sözdür. Bu yüzden bu sırrı kimseyle paylaşmamalıyız. Arkadaşımızın hatasını, ayıbını gördüğümüzde ya da duyduğumuzda; onu deşifre edecek bir harekette bulunmamalı ve ayıbını örtmeliyiz. “Bir kimse, etrafına bakınarak bir söz söylerse, o söz dinleyene emanettir.” (Birr, Sıla,39) Hadiste bizi tembih etmeden, etraftan gizlenerek söylenen bir sözün bize emanet olduğunu belirtirken; bir de bizden söz alıp, tembih edilerek söylenilen sözün bedelini siz düşünün.
4. Gıybete Müsaade Etmemeli
Arkadaşımız yanımızda yokken bile onun hakkında olumsuz şeyler söyleyen kişileri uyarmalı ve hakkında gıybet etmelerine müsaade etmemeliyiz. Duyduğumuz üzücü ifadeleri de arkadaşımız ile paylaşmamalıyız. “Allah, zulme uğrayanların dışında, çirkin sözün açıkça söylenmesinden hoşlanmaz. Allah her şeyi hakkıyla işiten, hakkıyla bilendir.” ( Nisa Süresi 148. Ayet )
5. Şifa Olmalı
Arkadaşlar birbirlerine yardım etmeli, karşılıksız iyilikte bulunmalı ve eksiklerini tamamlamalıdır. Kimse arkadaşının derdini, sıkıntısını, üzüntüsünü bir yük olarak görmemeli, derdini kendi derdi gibi benimsemeli, üzüntüsünü paylaşmalı. Arkadaş ne dert olur ne de yük. Olsa olsa şifa olur. Birbirine şifa olan bir dostluğu hatırlayalım. Hz. Mevlânâ ile Şems-i Tebrîzî nin dostluğu; Şam’dan Konya’ya uzanan bu dostluk hikayesi bugün dünyada dilden dile dolaşıyor… Şems halkın baskısı yüzünden dostuna olan sevdasını korumak için yürüye yürüye geldiği o yolları iki kez gizlice terk etmiştir. Her terk edişinin ardından derin bir üzüntüye kapılan Mevlânâ; kendisini odasına kapatıp, günlerce hatta aylarca gözyaşı döker, gazeller söyler ardından ve hastalanır âdeta dünyaya küser. Ondan gelen her habere inanır olmuş. Hatta yalan bir haber için hırkasını verdiğini gören bir kişiye: – Doğrusu için canımı verirdim, demiş. Şems’in her dönüşü onun için şifa olur. Şems gelir yine Allah yolunda dostlukları devam eder ta ki bu dostluğu kıskanıp fitneliğe, düşmanlığa tekrardan başlayan Konya halkının Şems’in canını alana kadar. Bugün bu dostluğun meyveleri olan eserleri okuyarak, anlamaya çalışarak birçoğumuz gerçek dostluğu tanıdık. Bu hayatta bizlere şifa olacak Şemsleri bulalım. Fitneyi, fesadı, düşmanlığı yenebilecek dostluklar kuralım. Allah rızası için kurulan dostluk en hakiki dostluktur…
teşekkürler