Ne yazık ki İslam’ın yanlış kültürel öğelerle iç içe öğretildiği bir zamanda yaşıyoruz bu durum bizi daha dikkatli olmak zorunda bırakıyor. Dini günleri toplu atılan bir mesajdan daha fazlasını yapmaya ve bu amelin sevabına muhtacız. Gelin İslam tarihinde bir çok güzel ya da hüzünlü olayların vuku bulduğu aşure gününü basit tatlı yenen bir gün olmaktan kurtaralım inşallah…
1.Aşure günü nedir?
Aşure günü bize genelde Nuh Tufanı’nı hatırlatsa da Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin ve bir çok peygamberin başından önemli hadiselerin geçtiği bir gündür. Hicri takvimin ilk ayıolan Muharrem’in onuncu günüdür. Hz. Davut aleyhisselam ve Hz. Adem aleyhisselamın affedildiği, Hz. Eyyüb aleyhisselamın şifa bulduğu, Hz. Yusuf aleyhisselamın kuyudan çıkartıldığı, Hz. Yunus aleyhisselamın balığın karnından çıkartıldığı gün, bir nevi kurtuluşun ve affın habercisi olan aşure günüdür.
2.Aşure günü neler yapılabilir?
Aşure günü özel bir gün olduğu için normal zamanda sevap olan bir amel bu günde daha kıymetlidir. Bir yetime yardımda bulunmak, bir kişiye iftar ettirmek, boy abdesti almak, eşe dosta ikramda bulunmak, sıla-i rahim yapmak,hasta ziyaretinde veya ilim meclisinde bulunmak ve oruç tutmak alimlerin kitaplarında yer verdiği aşure günü yapılması öğütlenen amellerdendir. “Aşure günü kim aile fertlerine ve akrabalarına infakta bulunursa, Allah da o kimseye sene boyunca ferahlık ihsan eder.(rızkını genişletir)” (Şira’t’ül-İslam)Aşure günü yapılabilecek daha bir çok amel vardır ama bunların içinden en çok açlıkla terbiye olunan nefse en iyi gelecek amellerden biri olan oruç tutmak oldukça faziletlidir.
3.Peygamber Efendimiz sallalahu aleyhi ve sellem aşure günü oruç tutardı!
Hz. Aişe radıyallahu anhumanın rivayetine göre Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem Ramazan ayından sonra en çok Muharrem ayında oruç tutardı. “Ramazan ayından sonra oruç için en faziletli ay Muharrem ayıdır.” (Müslim Sıyam 202-203)
Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem bir gün öğleye doğru buyurdu ki:
“Herkese duyurun! Bugün bir şey yiyen, akşama kadar yemesin, oruçlu gibi dursun! Bir şey yemeyen de oruç tutsun! Çünkü bugün Aşûra günüdür.” (Buhari, Müslim, Ebu Davud)
4.Aşure günü oruç tutmanın faziletleri
*“Aşûra günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur.” (Müslim, Tirmizi, İ. Ahmed, Taberani)
*“Her kim Muharremden bir gün oruç tutarsa ona her güne karşılık 30 gün (oruç sevabı) vardır.”(Gunyet’üt Talibin)
*”Her kim haram aydan, üç gün , Perşembe, Cuma ve Cumartesini tutarsa, Allah celle celaluhu ona 900 sene ibadet (sevabı) yazar.” Hadis’i Şerif / İbn-i Şahin, İbn-i Asâkir, İhya(İmam-ı Gazali), Gunye(A.Kadir Geylani) (Muharrem ayı 4 haram aydan biridir.)
*Muharrem ayındaki, Aşure günü orucu Allah katında geçen senenin günahlarına kefaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum.(Tırmizi Savm, 48)
Çeşitli rivayetlerde daha bir çok sevaptan bahsedilen bu günde gündüzünü oruçla, gecesini ibadetle geçirebilmemizi Rabbimiz’den niyaz ediyoruz.
5.Dikkat!
Hz. Peygamber sallalahu aleyhi ve sellem Medîne`ye geldiği zaman Yahudilerin aşûre günü oruç tuttuklarını gördü ve bunun ne orucu olduğunu sordu; cevap olarak şöyle dediler; “Bugün iyi bir gündür Allah İsrailoğulları’nı Firavun’un zulmünden bugün kurtarmıştır. Musa aleyhisselam Allah’a şükür için bugünde oruç tutmuştur. Biz de tutarız.”Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem ‘Biz Musa’nın sünnetine sizden daha yakınız.’ dedi ve o gün oruç tuttu, ashabına da oruç tutmalarını emir buyurdu.” (Buhari Savm 69; Tecrid-i Sarih,VI/307,308)
Peygamber Efendimiz sallalahu aleyhi ve sellem yahudilere benzememek için aşure gününün öncesi veya sonrası bir gün daha oruç tutardı ve sahabeye de öyle yapmasını öğütlerdi. Bu sene(Hicri 1438/Miladi2016) salıa denk gelen aşure gününü pazartesi-salı veya salı-çarşamba oruç tutarak ihya edebilirsiniz.
0 Yorum