27 Temmuz 2018 günü yani bugün 21. yüzyılın en uzun Ay Tutulması olması bekleniyor. Tutulmaya saatler kala bizde biraz hazırlık yapalım ki tefekkürümüz güçlensin. Ay tutulurken bizde tefekküre tutulalım 😉
1. Ay Tutulması Neden Olur?
Ay tutulması, Dünya’nın Güneşle Ay arasına girmesi ve Dünya’nın gölgesinin Ay’a düşmesi sonucu oluşur. Düşen gölgenin durumuna göre 3 çeşit tutulma vardır. Bunlardan biri de tam ay tutulmasıdır. Tam Ay Tutulmasında; Ay, Dünya’nın tam gölge konisinden geçer. Bir tam Ay tutulmasında Ay’ın bize dönük yüzü kızıl bir renge bürünür ve kolaylıkla gözlenir. Kızıl renkten dolayı Kanlı Ay tutulması olarak da bilinir. Londra Üniversitesi astronomlarından Francisco Diego, olay esnasındaki renk değişimlerinin bazı şeyler anlatacağını söylüyor. Tutulma sırasında Dünya, Güneş ve Ay’ın arasına gireceği için Ay’ı bir süre güneş ışığından mahrum bırakacak. Yani Ay yüzeyine Dünya’nın gölgesi düşecek, bu sıradan bir gölge olmayacak. Gölgenin rengi tutulma süresince değişim gösterecek.
2. Neden Kanlı Denir?
Ay’ın rengi soluk turuncudan koyu kırmızıya doğru değişim göstereceği için kana benzetilir ve bu yüzden kanlı ay tutulması olarak anılır. Bu durum bir nevi Dünya’daki gün batımında gözlemlenen etkiyle benzer bir durum, sadece aynı turuncu ve kızıl renklerin Ay yüzeyine yansıdığını göreceğiz inşallah.
Güneş ışığı atmosferimizden geçip Ay’a yansıyacak, bu ışığın tonu atmosferimizin temizliği hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlayacak. Eğer atmosferimiz gerçekten temiz ise Ay parlak şekilde renklenecek, renk tonları turuncu ve sarı arasında değişecek. Eğer atmosferimiz kirliyse beklenenden daha soluk ve koyu bir Ay göreceğiz.
3. Ne Zaman Olacak?
Tam Ay Tutulması 27 Temmuz 2018 Cuma günü saat 22:30’da başlayıp ve 1 saat 43 dakika sürerken Ay tutulmasının toplam süresinin ise 4 saati bulması bekleniyor.
4. Nerelerden Gözlemlenebilir?
Antarktika, Avustralya, Asya, Rusya, Afrika, Avrupa ve Güney Amerika’nın doğusundan izlenebilecek. Türkiye’den de rahatlıkla gözlemlenebilecek.
Yakın zamanda Mars, 15 yıl sonra Dünya’ya en yakın konuma gelecek. Kızıl Gezegen, 31 Temmuz 2018’de, Dünya’ya 57,6 kilometre yaklaşmış olacak.
Başka bir deyişle Kanlı Ay Tutulması gözlemlenmeye başladığı anlarda Ay ile birlikte Mars’ta gökyüzünde hemen Ay’ın altında rahat bir şekilde gözlemlenebilecek bir konuma gelecek.
Kaynaklar
http://www.webtekno.com
http://www.iha.com.tr
0 Yorum