Hocaya saygı göstermek, ilme saygı göstermektir. Hazreti Ali (radıyallahu anh) şöyle buyurmuştur: “Hoca hakkını, her Müslüman üzerine, korunması çok lüzumlu olan en büyük bir hak olarak gördüm.” Üstünlüğü yüzünden, öğrettiği her harfe karşılık, hocaya bin dirhem para hediye edilse azdır. Yani hoca hakkı ödenemez. Çünkü kişiye, muhtaç olduğu her harfi öğreten kişi, dînen onun babası sayılır. Bu yazımızda talebenin, hocasına karşı davranış adabı nasıl olmalı konusundan bahsedeceğiz inşaAllah.
1. Öğrenci hocaya karşı bir takım edep ve terbiye kurallarından önce, ilme karşı edep ve terbiye sahibi olmalıdır.
İlme karşı adap, öncelikle kişinin üzerinde bulunan kötü ahlakı, edebe aykırı vasıfları üzerinden atması ile olur.
2. Talebe, hocasını can kulağıyla dinlemelidir.
Peygamber Efendimiz’in (sallalahu aleyhi ve sellem) Miraç’a yükseldiği zaman Allahu Teâlâ buyuruyor ki: “(Peygamber’in) göz(ü gördüğünden) kaymadı ve sınırı aşmadı.” (Necm Suresi; 17. Ayet Meali)
3. Hocasına karşı oldukça mütevazı olmalıdır.
Öğrenci hocasına karşı mütevazı olmalı, hocasını kendisinden ilim öğrenilecek en yetkili kişi olarak kabul edip kendisinden ilim öğrenmek için izin istemelidir. Hz. Musa (aleyhisselam), Hz. Hızır’a (aleyhisselam) Kehf Suresi 66. ayeti kerimede “Sana doğru olarak gösterilen ilimden bana da göstermen için sana tabi olayım mı?” ifadesi buna bir örnektir.
4. Gereksiz sorulardan kaçınmalıdır.
Öğrenci hocasına soru sorma hakkını kullanabilmelidir. Ancak soru sorarken talebenin gereksiz sorulardan uzak durması gerekir. Hac farz olduğu zaman Peygamber Efendimiz (sallalahu aleyhi ve sellem) ashabına hutbede haccın farz olduğunu artık haccetmeleri gerektiğini söylediğinde Sahabeden bir tanesi:
“Ya Resulullah her sene mi hac vazifemizi yapacağız?” diye sorunca Hz. Peygamber (sallalahu aleyhi ve sellem) de:
“Ben sizi kendi halinize bıraktığım sürece siz de beni serbest bırakın. Eğer evet dersem muhakkak ki hac her yıl farz olur, buna da sizlerin gücü yetmez. Sizden evvelkiler çok soru sordukları için ve peygamberlerine rağmen ihtilafa düşmeleri sebebiyle helak olmuşlardır.” (Buhari K. İ’tisam 8. Cilt 143).
Kaynaklar
| www.kadınveaile.com dan alınarak düzenlenmiştir.
0 Yorum