4 Madde İle Namazdan Sonra Aşir (Kur’an) Okumanın Fazileti


1

Hayatın temposuna öyle kapılmışız ki namazları acele ile kılıp bir an önce işlerimize yetişme çabasındayız. Hatta namazlardan sonra tesbih çekmeyi unuttuğumuz zamanlar da olmuştur… Durum böyle olunca namaz sırasında ve namazlardan sonra okunması gereken sureler de unutulmuştur. Bilinir ki namaz esnasında Kur’an okumanın fazileti büyüktür. Hz. Ali (r.a.) şöyle demiştir: “Ayaktayken namazda Kur’an okuyan bir kimse için her harfe karşılık yüz sevap yazılır. Oturarak namazda Kur’an okuyan için, her harfe karşılık elli, namazın dışında abdestli olarak okuyan içinde yirmi beş, ve abdestsiz olarak okuyan için ise on sevap vardır. (Gazali, İhya, 1/282) Burada namazda ve namaz dışında Kur’an okumanın sevabından bahsedilmektedir. Peki namazlardan sonra Kur’an okumanın fazileti nedir? Hangi vakitlerden sonra hangi sureler okunmalı? maddelerle öğrenelim ve ihmal etmeyelim İnşaAllah.

1.Sabah ve Akşam Namazlarından Sonra Lâ Yestevî Okunmalı

Sabah ve akşam namazlarından sonra Lâ yestevî (Haşr Suresi) aşr-ı şerifin okunmasının faziletinden bazı hadisler de şöyle bahsedilmektedir. Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem “Kim ki sabahleyin üç kere ‘eûzü billahi’s-semîi’l-alîmi mine’ş-şeytani’r-racîm der ve Haşr sûresinin sonundaki üç âyeti okursa, Allah o kimseye akşama kadar duâ ve istiğfar etmek üzere yetmiş bin melek vazifelendirir. O gün vâdesi yetip ölürse şehit olarak vefat eder. Kim bu ayetleri akşamleyin okursa, aynı mükâfat ve dereceye ulaşır.” (Tirmizî, Fedâil, 22) Yine başka bir kaynakta konu ile iligili şu hadis geçmektedir; İrbad bin Sâriye (r.a.): Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin  yatağa girmeden önce Sebbeha, Yüsebbihu ile başlayan sûreleri okur ve ‘Bu sûreler içinde bin âyetten daha hayırlı bir âyet vardır.’ buyururlardı. Hadiste bu âyetinLev enzelnâ” ile başlayan Haşr sûresinin sonunda yer alan âyet olduğu izah edilmektedir.

sabah namazı sonra kuran

2. Öğle Namazından Sonra Lekad Sadakallâhu... Okunmalı

Öğle namazlarında sonra “Lekad sadakallahü…” ile başlayan aşır ise Fetih sûresinin son üç âyeti okunur. Fetih suresini okumanın faziletini bildiren hadisler mevcuttur. Hz. Ömer’in (r.a.) rivâyet ettiği bir hadiste meâlen Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmaktadır: “Bana bu gece öyle bir sûre nâzil oldu ki, o sûre bana, üzerine güneşin doğduğu bütün varlıklardan daha hayırlıdır” buyurdu ve bundan sonra ‘İnnâ fetahnâ leke…’yi okudu.” (Buharî, Tefsir, 48/1)

namaz sonrası sure

3. İkindi Namazından Sonra Amme Okunmalı

İkindi namazından sonra Amme suresinin yarısı ya da tamamını okumalıdır. Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki: “İkindi namazından sonra Nebe suresini (vird olarak) okursa, Allahu Teala o kimsenin rızkını artırır (kazancına bereket ihsan eder), ona dünya dağları ağırlığınca iyilikler yazılır. Kıyamet günü yüce Allah her bir kılını nurlu kılar. Dünyadan cennetteki makamını görmeden de çıkmaz.” (Ebûl-Leys Semerkandî, Tefsirul-Kur’ân, 6/362) Farklı bir kaynakta da Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmaktadır: “Nebe Suresini öğreniniz ve öğretiniz. Bu sureyi okuyan kimseye Allah’u Teala kıyamet gününde Kevser şarabından içirir.” (Ramuzul-Ehadis, 5462)

kuran-ı kerim

4. Yatsıdan Sonra Âmenerrasûlü Okunmalı

Âmenerrasûlü; Bakara suresinin son iki ayetidir. Bu ayeti okumanın faziletlerinden de hadislerde şöyle bahsedilmektedir: “Beş vakit namaz, Bakara Sûresi’nin son iki ayeti, ümmetinden Allah’a şirk koşmadan ölenlerin büyük günahlarının bağışlanacağı müjdesi.” (Müslim, Îman, 279) “Bakara sûresinin sonunda iki ayet vardır. Kim bunları okursa (dünya ve âhiret maksatları için veya o gecede okuyacağı Kur’ân için) ona yeterlidir.” (Buharî, Fedâilu’l-Kur’ân 10) Unutmayalım ki okunan her Kur’an harfine on sevap vardır. Namazlardan sonra her sure okunulabilir. Fakat bazı sure ve ayetler lafız, mânâ, mâhiyet ve şümûlü ile diğerlerinden farklıdır. Bu yazımızla beş vaktin ardından okunan surelerin faziletlerini sizlerle paylaşmış olduk. İnşaAllah bu sayede tüm okuyanlar bu faziletten nasiplenmiş olur.

yatsı sonrası kuran


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

1

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
1
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
0
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
4
HARİKA
HAHA HAHA
0
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
1
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
1
BAŞARILI

5 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Allah razı olsun emeği geçen herkesten … Ben tam tersini yapıyorum galiba namazdan önce Kur’an’ı Türkçe mealini okuyorum. Anlayıp namaza durduğum zaman daha hûşû içinde geçiyor.

  2. Sabah namazından sonra okunacak olan “هو الله الذي ” diye hadiste geçerken bizim camilerde neden “لا يستوي “den başlarlar anlamış değilim doğrusu.

    1. Çünkü bazı hadislerde de “lev enzelna’dan sonrası…” ibaresi bazı hadislerde de ismi azamin son altı ayette olduğuna dair rivayetler vardır.

  3. Ben sabah namazdan sonra yasin okuyorum ikindi amme yatsı amene resulü Tebareke ve ara ara secde süresini

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı