4 Madde ile Lego Oyuncaklar


0

Hayat boşluk kabul etmez, çocuklar hiç kabul etmez 🙂 Onların oyalanacağı ve bu esnada zihinsel olarak da zehirlenmeyecekleri alternatif oyuncaklara ihtiyaçları var. Yani çocuklarınız için “şimdi sakince o elindeki silahı bırak ve bana doğru gel” repliğini değiştirerek”şimdi sakince o elindeki telefonu bırak ve legoları kap gel” diyebilirsiniz! Çocukların dışarıda, parkta veya arkadaşları ile evde de oynayacağı; sizinde eksilen parçaları en umulmadık yerlerden toplayacağınız legolara gelin hep birlikte bir göz atalım.

1. Nereden Çıktı Bunlar?

Lego’nun tarihi, bir marangoz olan Ole Kirk Christiansen’in atölyesinde başlar. Ole Kirk, 1932’de tahta oyuncaklar, kumbaralar, arabalar ve kamyonlar yaparak çocukların oyuncak seçeneklerini arttırır. 2 yıl sonra markasına Lego adını koyar. Lego, bir Danimarka deyişi olan ve ‘iyi oyna’ anlamına gelen ‘leg godt’ kelimelerinden gelir. Kurucusu, bu adı verdiğinde kelimenin Latince anlamlarından birisinin ‘bir araya getirmek’ olduğundan habersizdir. Bugün hala aynı adı taşıyan şirket aynı aile tarafından işletiliyor. Legoların uzun tarihi ve sağladığı çeşitlilik sayesinde ise bir kültür haline geldi. Dünya üzerinde altı tane Legoland park var. İlki 1968’de Danimarka Billund’da açıldı ve başkent Kopenhag dışındaki en popüler yeri oldu. Diğer Legoland Park’lar California’da, Güney Almanya’da, Londra’da, Florida’da ve Malezya’da. Hepsinin amacı çocukların ve meraklıların Lego parçalarından yapılmış macera dolu bir dünyaya girmesini sağlamak.

2. Hedef Kim?

Lego oyuncakların esas hedef kitlesi 1.5 yaşından 16 yaşına kadar olan çocuk ve gençler olsa da büyüklerde hedefler arasında. Bunu da büyük ölçüde başarmış durumdalar. Üretkenlik ve çeşitlilik açısından Legoların üstüne yok! Örneğin, altı tane aynı renk 4×2’lik lego parçasından 915 milyondan fazla kombinasyon elde edilebiliyor. Yetişkinlerin favori serileriyse en çok mimari ve teknik ile ilgili. Dünyanın en büyük Lego kulesi ise Budapeşte’de yapıldı. İstanbul’da da benzer bir çalışmanın yapılacağına dair söylentiler var. 

3. Oyun Oynamak ve Legolar

Gelelim Legoların çocuklar üzerindeki etkilerine: Yine Lego’nun kendi yaptığı araştırmaya göre dünya üzerindeki ailelerin yüzde 93’ü oyun oynamanın çocukların gelişimi için çok önemli olduğuna inanıyor. İşin akademik kısmına gelirsek; araştırmalar bireylerin yüzde 98’i, üç yaşında çok üretkenken, 25 yaşına ulaştıklarında sadece yüzde 2’si üretkenlik yeteneklerini koruduğunu savunuyor. Kısacası, üretkenliğin süregelmesi için oyun, her yaşta tek çare J Legocular da bu fırsatı değerlendirip dakikada 105 bin lego parça üretiyor. Sonra bu lego parçalar neredeyse sınırsız kombinasyonlar sunması ile çocukların gelişimini ve aynı oyuncaklarla sıkılmadan oynanmasını sağlıyor. Belki biraz yönlendirmeye ihtiyaç duyabilirler tabi J Suret taşımamaları, herhangi bir kavram ya da fikre gönderme yapmamaları sebebiyle de çocukların zihni için oldukça güvenli. Kısacası çocuklar için sağlıklı bir oyun ham maddesi; ister ev, ister araba, ister köprü, isterse bir birey olarak kullanıp şekillendirecekler en iyi oyuncak alternatiflerinden.

4. Legoların Çocuklar Üzerindeki Faydaları

Lego oyunları, çocukların üretkenliklerini geliştiriyor.

Parçaları birbirine takma, çıkarma gibi eylemlerle çocukların kas gelişimini destekliyor ve ince motor becerileri geliştiriyor.

El-göz koordinasyonu sağlıyor.

Lego parçalarıyla farklı kombinasyonlar yapılabilmesi ve uygun parçayı doğru yere takma durumları sebebiyle, çocuklarda sorgulama ve birden fazla çözüm bulma yeteneğini geliştiriyor.

Lego kutularının üzerindeki şekilleri takip ederek tasarım yapan çocuklarda yönlendirmeleri takip etme yeteneğini geliştiriyor.

Çocukların renkleri öğrenmesini sağlıyor.

Bir fikir tasarlayıp onu somut bir şeye dönüştürme imkanı vermesi sayesinde soyut-somut kavramlarının zihinde şekillenmesini sağlıyor. 

Çocuklar şekilleri oluştururken odaklanmaları sebebiyle, dikkat gelişimlerine katkıda bulunuyor.

Ailecek oynanacak oyunlardan biri olduğu için anne ve babaların çocuklarıyla eğlenceli ve kaliteli vakit geçirmesine olanak tanıyor. Aile bağlarının güçlenmesine katkıda bulunuyor.

Kaynaklar

http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/hayat/sibel-arna-yazdi-lego-hakkinda-her-sey-27320760
https://www.anneysen.com/1-6-yas-cocuk/makale/oyun-ve-oyuncak-o-bir-klasik-tum-faydalari-ve-cesitleriyle-lego-oyuncaklar_10641


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
0
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
0
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
0
HARİKA
HAHA HAHA
0
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
0
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
0
BAŞARILI

3 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Çok emek harcadığınız ortada. Sıkılmadan okuyorum yazılarınızı. Allah sizden razı olsun .

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı