Gözlemlenebilir kısmı 92 milyar ışık yılı olan Evren’ de, bir toz zerreciği kadar bile yer kaplamayan Dünya’mız, Güneş’e olan uzaklığından, çevresindeki koruyucu kalkanlara kadar, dönüş hızından atmosferindeki ince ve muazzam ölçülere kadar baş döndürücü ve hayret uyandırıcı bir çok özelliğe sahip. Bu özellikler aklın sınırlarını zorlayan ve ister istemez insana “bu mükemmellik ve ince ayar ancak bir yaratıcının eseri olabilir” dedirtecek nitelikte. Keşfedilenler ve hala gizli bir hazine olanlarla birlikte sayısız tefekkür sebebi var, şimdi ise onlardan dördüne değineceğiz.
1. Manyetik Alan
Dünya’nın şaşırtıcı ve bir o kadar hayranlık verici özelliklerinin başında çevresini bir kalkan misali saran “manyetik alan” gelir. Yerin yaklaşık 3200 km kadar altında bulunan 5700 C° deki eriyik demirden oluşan devasa okyanus, Dünya’nın Manyetik alanını meydana getirir. Manyetik alan, Dünya’yı olumsuz uzay koşullarından, yıldız patlamalarında oluşan parçacıklardan ve radyasyon rüzgarlarından korur.
Güneş de patlamalar esnasında yüksek miktarda tehlikeli madde salınımına yol açar. Her birkaç saatte bir Dünya, Güneş’in çok sayıda yüklü parçacık püskürtmesiyle oluşan rüzgarlara maruz kalır. Bu olaya güneş rüzgarları(solar wind) denir. Manyetizma sayesinde yüklü parçacıklardan oluşan rüzgarların etkinliği bastırılır; bu parçacıkların, Dünya’ya zarar vermeden, Dünya’nın çevresinden akması sağlanır.
2. Eksen Eğikliği
Dünya’nın özelliklerinden biri de eksen eğikliğidir. Ekliptik eksen ile Dünya’nın ekseni birbiri ile çakışmaz aralarında 23° 27’lık bir eğiklik vardır. Bu eğikliğe “Dünya’nın Eksen Eğikliği” adı verilir. Eksen eğikliği, Dünya’nın hem kendi hem de Güneş etrafındaki hareketiyle hiçbir zaman değişmez. Sadece *ekinoks tarihlerinde etkisi ortadan kalkar. Eğer gezegenimizde eksen eğikliği olmasaydı:
1.Güneş ışınları daima ekvatora dik açıyla gelirdi ve bu durum hiçbir zaman değişmezdi.
2. Mevsimler ortadan kalkardı.
3. Yıllık sıcaklık farkı meydana gelmezdi.
4. Aydınlanma çizgisi daima kutuplardan geçerdi.
5. Daima gece gündüz eşitliği yaşanırdı.
6. Güneşin doğuş batış yer ve saati değişmezdi.
7. Güneş ışınlarının öğle vakti gelme açıları değişmezdi.
8. Kutuplarda alaca karanlık yaşanırdı.
9. Dönenceler ve Kutup Daireleri ortadan kalkardı.
10. Matematik İklim kuşakları ortadan kalkardı.
11. Bitki ve hayvan türleri azalırdı.
*ekinoks= 21 Mart ve de 23 Eylül ekinoks tarihleridir. Dünyanın her yerinde gece ile gündüz saatleri eşittir.
3. Güneş ile Dünya Arasındaki Mesafe
Dünya’nın Güneş’le arasındaki mesafede, yaşamın var olmasını ve uygun koşullarda sürmesini sağlayacak şekilde ayarlanmış.
Güneş’e çok az yaklaşmamız bile, Dünya’yı oldukça ısıtır. Aynı zamanda bu ısınmadan kaynaklı buzullar eriyeceğinden deniz seviyelerinde artış gözlenecektir ve belki de bütün karasal bölgeler sular altında kalacaktır. Güneş’in ısı-sıcaklığının bir kısmını absorbe eden karasal bölgeler olmadan da, Dünya sürekli ısınmaya devam edecektir. Tam tersi şekilde, Dünya’nın Güneş’ten çok az bir miktar uzaklaşması gezegenimizi dondurabilir. Böyle bir durumda okyanuslar buz ile kaplanır ve aynı zamanda yörüngede dolanma süresi artacağından yılların da süresi uzayacaktır.
4. Evren Bizim için Yaratıldı
Dünya, Evrende bir zerre; İnsan Dünya’da bir zerre! Bu kadar yaratılmış arasında “yaratılmışların en şereflisi” olmak ve tefekkür etmek duasıyla…
Kaynaklar
www.bilim.org
www.cografya.gen.tr
0 Yorum