4 Madde ile Hadisler Eşliğinde Sütre Nedir?


0

Namaz kılarken kıble yönünde duvar ve benzeri olmadığında, önden geçenlerin namaza zarar vermemeleri için ön tarafa dikilen engel; perde, örtü (kürsü,değnek). Sütre en az 45 cm uzunlukta olmalıdır. Kalın ya da ince olmasının bir ehemmiyeti yoktur. Sütre eğri olmamalıdır. Eğri nesneyi sütre edinmek sahih olmaz. Namaz kılan bir kişi önüne sütre koymamışsa, önünden geçmek haramdır. İmkanı olduğu halde önüne sütre koymadan namaz kılmakta haramdır. Namaz kılarken önünden birilerini geçeği kadar yer bırakması ve geniş yer olmasına rağmen namaz kılan kişinin önünden geçerse her ikisi de günahkar olur. Ancak saflar arasında ki boşluğu kapatmak için namaz kılan kişilerinden önünden geçmek haram değildir. Şimdi de neden sütre koymamız gerektiğini hadisler eşliğinde anlayalım inşaAllah.

1. Sütre Edinmenin Gerekliliği

Talha bin Ubeydullah (r.a.) şöyle dedi: “Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem: ‘Biriniz namazda önüne rahlin deve semerinin arkasında ki yaslanılacak ağaç gerisi kadar bir şey edinsin sonra ona doğru namaz kılsın!’ buyurdu.” (Müslim 499/241) Abdullah İbni Ömer (r.a.) şöyle dedi: “Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem: ‘Sadece kıbleye doğru namaz kıl! Önünden hiç kimsenin geçmesi için bırakma! Eğer imtina eder geçmek isterse onunla savaş! O ancak bir şeytandır!’ buyurdu.” (İbni Hibban 2369) hadislerde belirtildiği gibi namazda önümüzden birinin geçmesine izin vermemeli ve sütre koymalıyız. Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem namazda önümüzden geçeni bir şeytan gibi addetmektedir.

sütre

2. Sütreye Yakın Namaz Kılınmalı

Sehl bin Ebi Hasme (r.a.) şöyle dedi: “Nebi sallallahu aleyhi ve sellem: ‘Herhangi biriniz sütreye doğru namaz kıldığı vakit, ona yaklaşsın, şeytan namazını aleyhine kesmesin!’ buyurdu.” (Ebu Davud 695) Namaz kılan kişi sütre ile arasında ki mesafe fazla geniş olmamalıdır. Zira şeytan namazını bozabilir.

sütre mesafe

3. Sütreye Doğru Yürümek

Abdullah ibni Abbas (r.a.) şöyle dedi: “Nebi sallallahu aleyhi ve sellem namaz kılıyordu. Bir ara bir koyun önünden geçmek istedi. Bunun üzerine Nebi sallallahu aleyhi ve sellem onun geçmesine engel olmak için onunla kıbleye kadar say etti. Nihayet karnını kıbleye yapıştırdı ve onun önünden geçmesine izin vermedi. Koyun da onun arkasından geçti.” (İbni Huzeyme 827) Namaz esnasında sütre önünden geçmek isteyenleri ikaz amaçlı duayı okurken sesi yükseltebilir ya da Sübhânallah da denebilir.

sütre

4. Uyuyan Kişiyi Sütre Edinmek

Aişe (r.a.) şöyle dedi: ” Rasullullah sallallahu aleyhi ve sellem gece namazını, ben yatağın üzerinde kıblesiyle kendisi arasında uzanmış olduğum halde kılardı. Vitir kılmak istediği vakit beni uyandırdı. Ben de kalkar vitir kılardım.” (Buhari 588, Müslim 512-268) Bir kişinin sırtını sütre sayarak namaz kılınabilir. Namaz kılan kişinin önünde sırtı dönük olarak birisi oturuyorsa eğer sırtını sütre edinerek namaz kılınabilir. Fakat önünde ki kişinin yüzü namaz kılacak kişiye dönük vaziyetteyse sahih olmaz. Ayrıca bu kişi kafir bir erkek ve yabancı bir kadın olmamalıdır.

sütre yatan kışi


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
0
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
0
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
0
HARİKA
HAHA HAHA
0
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
0
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
0
BAŞARILI

3 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Essalmu aleyküm ve rahmetullahi ve berakatuh.Namaz kılarken hiçbir sebeb yokken önümüzden geçmeye çalışan kişileri elimizle engelleye bilir miyiz?Teşekkürler

    1. esselamü aleyküm ve rahmetullah kardeşim sorunuzla ilgili hadis kaynaklarından şu bilgiye ulaşmaktayız; Eğer geçmek isteyen bu yanlış davranışında ısrar ederse onunla mücadele edilmesi ve geçmesine firsat verilmemesi emredilmektedir. Bu da eli ileri uzatarak onun secde mekânına basmasını önlemek ile olur. Bu şekilde mücadele emri hatalı kişinin hatasında diretmesinden dolayıdır, zira kendisi ile birlikte şeytan arkadaşı bulunmaktadır ve kendisi de şeytanlaşmaktadır. Şeytanın temel vasfi hatada ısrar etmesi, onu bırakmayıp tövbe etmemesi ve özür dilememesidir. Hatada ısrar edilmemesi gerektiği ve ısrar edenin şeytanın hakimiyeti altına gireceği ve şeytanlaşacağtnı Peygamberimiz burada işaret etmekledir.] İmam Ahmed b. Hanbel, El-Müsned, el-Fethu’r-Rabbani Tertibi, Ensar Yayıncılık: 5/68.

  2. selamun aleykum şimdi kabe de yada büyük mescidlerde illa geçiyoruz adamların önünden bu zaruri bir durummu oluyor yoksa günah mı?

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı