Yıllardır süregelen soru; İnsan niçin var? Bu hayatta neden varım? Varoluş problemi çekmek ve varoluşsal sorulara cevap bulamamak insanın psikolojisini derinden etkiler. Hayata ve yaptıklarımıza bir anlam katarak ruh halimizi düzeltebiliriz. Aksi halde insan bir yere kadar yaşam aktivitelerini sürdürürken, bir yerden sonra yaptığı işten sıkılacak boyuta gelir. Hatta bu daha da ileri gider, hayattan sıkılır ve yaşamına son verme kararı alır.
Peki, bizler Müslüman olarak biliyor muyuz hayattaki amacımızı, insan olmanın getirisini? İnanıyoruz ve ibadet ediyoruz, peki ama niçin? Bu yazımızda sizlere Bakara Suresi’nin hayatımıza yön veren 4 ayetinin tefsirini aktarmaya çalışıp, anlam arayışımızı sağlam bir yere oturtmak istedik.
Gelin ilk olarak Bakara Suresi’nden 4 ayet okuyalım
1. “Hani, Rabbin meleklere, “Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım” demişti. Onlar, “Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamdederek daima seni tesbih ve takdis ediyoruz.” demişler. Allah da, “Ben sizin bilmediğinizi bilirim” demişti.
2. Allah, Âdem’e bütün varlıkların isimlerini öğretti. Sonra onları meleklere göstererek, “Eğer doğru söyleyenler iseniz, haydi bana bunların isimlerini bildirin” dedi.
3. Melekler, “Seni bütün eksikliklerden uzak tutarız. Senin bize öğrettiklerinden başka bizim hiçbir bilgimiz yoktur. Şüphesiz her şeyi hakkıyla bilen, her şeyi hikmetle yapan sensin” dediler.
4. Allah, şöyle dedi: “Ey Âdem! Onlara bunların isimlerini söyle.” Âdem, meleklere onların isimlerini bildirince Allah, “Size, göklerin ve yerin gaybını şüphesiz ki ben bilirim, yine açığa vurduklarınızı da, gizli tuttuklarınızı da ben bilirim demedim mi?” dedi.” Bakara Suresi,30-33 Ayetler
1. Halife Kimdir?
Ayetlerde okuduğumuz gibi, Allah Teâlâ, insanı yeryüzünde halife olarak görevlendirmiştir. Peki, halifelik ne demek? Halife, yeryüzüne yerleşen, yeryüzünün, kâinatın imar ile görevlendirilen, Allah adına yeryüzünde bulunan ve Allah’ın hükümlerini insanlar arasında uygulayan, demektir.
Allah, Âdem aleyhisselam’ı Allah adına yeryüzünde halife seçmesi ile insanı ne derece şereflendirdiğini göstermektedir. Ayrıca meleklerin bilmediği dili ona öğretmesi, insanlara bu yüce yaratıcıya iman etmeyi vacib kılan hususlardandır.
2. Neden İnsan?
Melekler Allah’a yorulmadan ibadet etmelerine rağmen halifelik makamına yeryüzünde kan dökecek ve fesat çıkartacak insanın neden seçildiğini hayret ile ve öğrenmek maksadı ile şöyle sorarlar; “Sen nasıl olur da öyle bir halife yaratırsın? Hâlbuki onun soyundan gelecekler arasında masiyetler işleyerek fesat çıkartacak, haksızca ve haddi aşarak kanlar dökecek kimseler bulunacaktır.”
Allah ise en iyiyi bilendir. Halifelik makamına insanın getirilmesindeki hakikati bilendir.
3. Allah Her İşi Hakkıyla Yapandır
Melekler nurdan yaratıklardır. Herhangi bir ihtiyaçları yoktur. İçlerinde kötülük duyguları da yoktur. İnsan işlerini irade ve seçime dayanarak yapar, zira insan çamurdan yaratılmıştır. Madde onun bir parçasıdır.
İnsanlar arasındaki menfaatler üzerindeki yarış, hayatta kalmak üzerine birbirleriyle olan anlaşmazlıklar, kendi menfaatlerine karşı duydukları sevgi, kâinatın ilerlemesi için, dünyanın uygarlaşması için en büyük sebeplerden birisidir. Dünya hayır ve şer ile ıslah ve imar olur.
4. Ayetlerden Çıkan Sonuçlar
- Bu ayetler, Allah’ın emir ve hükümlerini uygulamak hususunda yeryüzünde halife kıldığı insanın üstün kılınışının delilidir.
- Yaratanın ilmi, yaratılanın ilminden üstündür. Bir şeyi bilmiyorsak, bilmiyorum Allah bilir demek gerekir.
- İlim, ibadetten üstündür. Halifelik ilim gerektirir.
- İnsanın yaratılışı, dünyada çeşitli şeylere ihtiyaç duymasından ötürü ona dünyayı imar imkânı vermektedir.
Kaynaklar
Tefsir’ül Münir
Yazinizi o kadar begendim ki , hemen kaynakcanizi arastirdim.Ellerinize saglik cok faydali bir yazi olmuş.
Tesekkur ediyorum,paylasimlariniz gâyet net ve cok anlaşılabilir oluyor.