4 Adımda Ramazan’ı En İyi Şekilde Karşılayın


2

Bahar geldi dostlar, illa ki hepimizin üzerine bir ağırlık çöktü. Doğa öyle ilginç ve ibret verici ki… O diriliyor, bizi etkiliyor. Yeşillik gönlümüze neşe, huzur verirken, vücudumuza ağırlık yüklüyor. Ancak mü’min kardeşim Ramazan geliyor. Mübarek 3 aylara girdik. Senin planın hazır mı?

Efendimiz sallallahu aleyhi vessellem şöyle dua ediyor; “Allahım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.”  (Müsned, 1/259) Demek ki Ramazan’a ulaşmak için çalışmak lazım. Boşuna önünden 2 ay gelmiyor. Allah Ramazanın kıymetini anlamamız için bize bir mesaj veriyor. Fırsatlar sunuyor. Namaza, oruca hazırlanmamız lazım. Hedefleri belirlememiz lazım. Bunlar 3 aylara girmeden yapılmalıydı ama geç değil. Bu toprağı silkmek tek bir hareketine bakar kardeşim, nasıl mı?

1. 3 Aylık Plan

Öncelikle şimdiki durumunuzu tespit edin, neler yapmak istediğinizi düşünün ve bunu nasıl yapabilirim kısmına yoğunlaşın. Bu planlamada 3 ay sonunda ne istiyorsunuz, bunu iyi bilmeniz lazım. Buna göre 3 ayı hazırlık olarak planlayabilirsiniz. Mesela bir nafile namaz mı edinmek istiyorsunuz. Bunu plana yayın. 3 ay sonra bu davranışı edinmiş olmayı amaçlayın. Mesela Recep ayında haftada 1 veya 2 gün kılın. Şaban ayında 1 gün kılın, 1 gün kılmayın. Ramazanda ise her gün kılmaya çalışın. İnşaAllah bu namaz sizin olacaktır. Allah, Peygamberlerine de böyle eğitim uygulamıştır. Bir alışkanlık birden oturmaz, aman kendinize zulmetmeyin.

Ya da Kur’an mı derdiniz? Günde 10 sayfa okumak istiyorsunuz, yani 3 ay sonunda bunu elde etmiş olmak istiyorsunuz. Öyleyse Recep ayında 1-5 arası okuyun, Şaban ayında 5-10 arası. Ramazanda ise 10 sayfa. Bunu diğer mevzulara da uygulayabilirsiniz. Mesela sabah namazından sonra uyumak mı istemiyorsunuz? Öyleyse Recep ayında haftada 2 veya 3 gün uymayın. Şabanda yine 1 gün uyuyun, 1 gün uyumayın. Ramazan’da düzen farklı oluyor ama buna göre kendinizi düzenleyin ve hiç uyumayın inşaAllah. Yine de hafta sonları bir gün kendinize izin verebilirsiniz. Vücudunuzun tepkisine göre düzenleme yapabilirsiniz.

Yani bu plan kaba olarak 3 ay boyunca ne yapacağım, 3 ay sonunda ne olacak planıdır.

ramazan 1

2. Aylık Plan

Her ayı kendine göre kıymetlendirmek gerekir. Bir de kendi durumunuzu göz önünde bulundurmalısınız. Mesela Recep ayı muhtemelen okul dönemine denk geliyor. Şaban buna göre daha rahat bir zaman dilimi olacak. O zaman bu 2 ayın programı aynı tempoda olamaz. Recep ayını yarılıyoruz. Nasıl geçti bir bak, plan program olmayınca günler hızla akıp gidiyor ve elimizde bir şey kalmıyor. O yüzden kendini bu ayda iyice sorgula. Ne eksik sende, ne olmalı? Şöyle düşünmek gerek her ay bir adım önce geçmeliyiz. Mesela Recep ayında sorguladık, planımızı yaptık, Şaban da kendimizi doldurmalı, Ramazanda kısmen harekete geçmeliyiz. Hazırlık dediğimiz böyle olur. Haydi deyip kalkan, çabuk oturur.

Recep ayını yoklama, ortam hazırlama, rahatlama gibi tasarlayabilirsiniz. Kalan 15-20 günü tefekkür ile doldurabilirsiniz. Çocuğumuzun dua eksiği var, bu ayı rahatlamak ve güç toplamak adına buna ayırabilirsiniz. Kur’an ve hadislerde bulunan duaları okuyup kendinizce benimsediklerinizi ezberleyebilir ya da yazıp sabit dua zamanını bu ayda oturtabilirsiniz. Mesela sabah namazından sonra 10 dk dua zamanı, bu duaları manalarını düşünerek okumak gibi…

Şaban ayı daha rahat olacağı için, ruhen de hazır olacağınız için oruç tutmaya başlayabilirsiniz. Pazartesi-Perşembe olabilir. İkisi de olmak zorunda değil, haftada 1 bile olur. Ama olsun. Ramazanın ilk 3-5 gününü alışmak için harcamayın. Eksikliğinizi tespit ettiğiniz alanda çalışmalar yapın. Sadece okumalar yeterli olmuyor, bazen dinlemek gerekiyor. Hocalar pek çok konuda video dersler yapıyorlar ve erişim çok kolay. Bunları araştırıp not edin. Her gün ne yapacağınız belli olsun. Mesela fıkhen oruç konusunda eksiğiniz varsa mutlaka bunu günlere bölün ve Şaban’da okuyun. Hiç meal okumadıysanız bu ay için çok uygun olur. Öyle büyük tefsirler bitirmeye çalışmayın. Mesele okumuş olmak değil, Şaban bitince biz Ramazana nasıl gelmiş olacağız. Onu nasıl karşılayacağız. Mesele burada.

Ve Ramazan… Artık kendinizi eve kapatmaktan sakının. O iş ilk 2 ay hazırlık yaparkendi. Ramazan cihad zamanı. Evet oruç kendi başına bir cihad, ancak biz onu kuvvetlendirecek başka şeyler yapmalıyız. Çevrenize kapatmayın kendinizi. Bu dönemde herkes dine yönelir ve bir şeyler almaya hazır olur. Bunu fırsata dönüştürün ve kullanın. Bilginiz dahilinde, elinizden ne gelirse. Allah zaten bunu istiyor. Kur’an’ı zor okuyan birinden hazır yetiştirmesini beklemiyor. Ancak Kur’an biliyorsan en az 1 kişiye öğret mesela. Bir mukabele grubunda mısın, her gün okuduğunuz cüzde hangi sureler var, neleri anlatıyor biraz bahsedebilirsiniz. Gıybet sensörü kesilebilirsin. “Ben bu Ramazan gıybetleri susturacağım!” SubhanAllah ne güzel mücadele, cihad! Girdiğin bütün ortamlarda gıybeti durduracaksın, susturacaksın, gıybetin kötülüğünü anlatacaksın, tüm Ramazanın bunun üzerine geçecek. Tabi bunun için Şaban’da gıybet nedir diye bütün videoları izledin, okudun ve öğrendin. Kimse susmasa bile sen niyetinle ecrini aldın bile dostum! İlmin bile oldu. Yeter ki kendine uygun rolü biç. Bu Ramazan susma, durma ve harekete geç! Sadece Ramazan kolisi dağıtma, zengin sofraları kurma. Teravihe gideceksin, peki öyle gidip gelecek misin, sahurların nasıl geçecek? Ümmet derdini göster bakalım, Ramazan fırsatını kaçırmasın diye nasıl bir çaba göstereceksin? Bu ayı kendine ayırmamak için, doğru hareket etmek için Recep ve Şabanı iyi değerlendirmen gerek. Öyleyse Bismillah!

reading-quran

3. Haftalık Plan

Böl ve yönet! 3 ay, ay, hafta… Kardeşim adımların bile belli olmalı. 1 ayının planı yetmez, haftanı planlaman şart, neyi nasıl yerleştireceksin, nasıl yer edinecek, neler olacak, 1 haftada neler yapmış olacaksın, hangi adımı atacaksın? Bunlar önemli. Her ayın özelliğine göre haftalık programları da kendi başına bir başlangıç ve son olarak toparlamalısın. Mesela şu konuya dair şu videolar ve şu yazılar, şu dua, şu ayet… Bunlar belli olmalı ki, boşluğun veya boşvermişliğin olmasın.

ramazan 4

4. Günlük Plan

İşin özü zaten buraya gelmekti. İşte saat saat planlayacağın alan. Bize uzak gibi geliyor ama yapılabilir kardeşim. Şöyle düşün, önce haftalık programda bugüne denk gelen görevleri bir kenara yaz. Bir de günlük rutin yaptığın şeyleri. Daha sonra olağan gününü bir çiz. Okul mu var zamanlarını belirle, iş mi var güne yerleştir. Daha sonra en ufak boşluklarını bile bir düşün. Önünde günüm var, boşluklar belli, işler belli. Yapman gereken tek şey gerçekçi bir şekilde yerleşim yapmak. Mesela çalışıyorsun, akşam yorgun geliyorsan, Kuran’ı akşama bırakma, muhtemelen ertelersin. Kabaca şöyle gibi…

*Sabah namazı

Kuran Okuma (Kaç sayfa ise)

İşrak namazı

Dua vakti

Vakit varsa biraz okuma

İşe gidiş

*Öğle arası Namaz + Okuma

*İkindi namazı

İşten dönüş

*Akşam namazı + Zikirler

Video ders

Okuma

*Yatsı namazı

Dua

Yatış

ramazan 2

Bu 3 ayda neler kazanmak istediğin sana bağlı ama şu 3 şeyi mutlaka edin kardeşim. Dua alışkanlığı, zikirler, Kuran okuma! (Tabii namaz kılıyoruz değil mi :)) Herkes kendi durumuna göre uyarlayabilir ama bunlar olmadan olmaz! Ne yaparsan yap, Ramazan’dan nasıl çıkarsan çık ama bu 3 şeyi almadan çıkma!

Dualarımız sizinle, sizin de bizimle olsun inşaAllah. Allahım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

2

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
0
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
1
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
1
HARİKA
HAHA HAHA
0
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
0
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
0
BAŞARILI

2 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Ya Allahım bu ne güzel bir yazıdır ya gerçekten tam bana göre gerçekten
    Allah sizi hayırla mükafatlandırsın 🙂

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı