Nasıl ki bir evi ayakta tutan kolonlarıdır, dinimizi de ayakta tutan namazımızdır. Namaz olmadan tahkiki imanın tadına varamayız ya da tersi bir söyleyişle tahkiki iman etmiş bir insan zaten namazsız duramaz.
Ama bu namaz nasıl bir namaz olmalıdır? Sadece vicdanımızı rahatlatmak için ne yaptığımızı bile bilmeden kıldığımız bir namaz bizim için yeterli olacak mıdır? Yeterli olmayacağı ortadadır ki birçok ayeti kerimede namaz kılmaktan değil namazı “dosdoğru” kılmaktan bahsediyor.*
Peki namazı dosdoğru bir şekilde kılmak için neler yapabiliriz? Hep beraber inceleyelim.
1. Dua Etmek
Dua insanın kalbini ısıtan bir nimettir. Her şeyden önce kalpleri halden hale çevirebilen Allah’a kalbimizi namaza çevirmesi için dua edelim. Namazımızı hakkıyla kılabilenlerden olmak için yardım isteyelim. Kul Allah’a yaklaşmak istediğinde merhameti sonsuz olan yaratıcımızın onu asla geri çevirmeyeceğini bilerek, en içten şekilde ve inanarak edelim inşaAllah dualarımızı.
2. Namaz Hareketlerinin ve Surelerinin Anlamını Bilmek
Okuduğumuz surenin, yaptığımız hareketlerin ne anlama geldiğini bilmek namazımızı daha bilinçli kılmamızı sağlayacaktır inşaAllah. (Bu konu ile ilgili Vehbi Karakaş’ın kaleme aldığı “Allah ve Namaz Nasıl Anlatılmalı” kitabını önerebiliriz.)
Namazı bilinçli şekilde kılan insan hayatını da bilinçli olarak yaşar. Örneğin her gün en az 5 defa “Yalnız sana ibadet eder ve yalnız senden yardım dileriz.” dediğinin farkında olan bir insan Allah’tan başka kimsenin karşısında boyun eğmez, rızık kazanma korkusuyla Allah’ın razı olmayacağı işler yapmaz ve hayatında küfrün değil yalnızca Rahman’ın kuralları geçerli olur.
3. Ta'dil-i Erkan'a Uymak
Ta’dil-i erkân namazda sükunet içinde olmak, acele etmemek demektir. Örneğin hızlıca iki defa secdeye gidip gelmek yerine iki secde arasında durup beklemektir. Sureleri tane tane okumaktır. Bu da size okuduklarınızın anlamını düşünmek için fırsat sağlayacak ve ne yaptığınızı bilmenize yardımcı olacaktır. Özellikle kaçıncı rekâttayım diye sürekli tereddüte düşen kardeşlerimiz ta’dil-i erkâna uydukları vakit büyük ölçüde bu sıkıntıdan kurtulacaklardır inşaAllah.
4. Her İşin Elinde Olduğu Zat'ın Karşısında Durduğunu Aklından Çıkarmamak
Namazdayken acelen var, bir işe yetişmen gerekiyor ya da birtakım sıkıntıların var ve bunları düşünmekten namazını dosdoğru biçimde kılamıyorsun. Unutma kardeşim karşında durduğun zât bütün sıkıntılarını sadece bir “ol” demesiyle giderebilir veya geç kalacağın iş görüşmeni senin için en hayırlı şekilde sonuçlandırabilir. Kısacası kardeşim sen bütün dünyevi meşgalelerini bir kenara bırak ve tevekkülün hafifliğini yaşa:)
Kaynaklar
*Kur’an-ı Kerim’de geçen namazla ilgili ayetler için bakınız: A’râf Suresi 170. Ayeti, Yûnus Suresi 87. Ayeti, Tâhâ Suresi 14. Ayeti, Lokmân Suresi 4. ve 17. Ayeti, Fâtır Suresi 18. ve 29. Ayeti, Bakara Suresi 3, 43, 83, 110, 177. ve 277. Ayeti, Enfal Suresi 3. Ayeti, Hac Suresi 35, 41, ve 78. Ayeti, Şûrâ Suresi 38. Ayeti, Mücadele Suresi 13. Ayeti, Nisâ Suresi 103 ve 162. Ayeti, Ra’d Suresi 22. Ayeti, Nur Suresi 37 ve 56. Ayeti, Neml Suresi 3. Ayeti, Rum Suresi 31. Ayeti, Ahzâb Suresi 33. Ayeti, Tevbe Suresi 18 ve 71. Ayeti, Ankebût Suresi 45. Ayeti, Beyyine Suresi 5. Ayeti.
Allah razı olsun hepinizden inşAllah çok güzel çok özel bilgiler paylaşıyorsunuz??
Allah razı olsun ?
Çok şükür rabbime ben ona 1 adım gidiyorum o bana 10 adım geliyor beni kimseye karsı muhtaç etmiyor el açtırmıyor bin şükür…..