SWOT analizinin asıl amacı iş hayatındaki teknik ve sürecin değerlendirilmesidir. Bizse burada bu analizi kendimize uyarlayarak başarmak istediğimiz alanlarda, kendi kimliğimizi bulma ve hayal ettiğimiz kişi olma yolunda ilerlememizi kontrol etmek için kullanacağız. Oluşturduğumuz tabloyu düzenli aralıklarla okuyarak ve yenileyerek devamlılık ve ilerlemeyi takip etmemiz bu süreçte faydalı olacaktır.
Şimdi analiz için kağıt kalemi elimize alıp sol üste güçlü yanlar, sağ üste zayıf yanlar, sol alta fırsatlar, sağ alta ise tehditler şeklinde başlıklar yazarak bir tablo oluşturalım.Temel olarak amacımız soldaki sütunu devam ettirmek ve geliştirmek, sağdaki sütunun üzerine gidip düzeltmek olacak. Bu tabloda üst satırı bizim karakterimiz oluştururken alt satırı dış faktörler oluşturacak. Tabloyu doldurmak uzun sürebilir ve zor olabilir. Çünkü her geçen gün kendimizde ve çevremizde yeni şeyler keşfediyoruz. Bu durumu bir heves kırıcı olarak değil aksine bu süreci canlı tutacak bir sebep olarak görelim.
1. Strengths: Güçlü Yanlar
Kendimde beğendiğim, devam ettirmek istediğim ve hedefime ulaşmamda bana yardımcı olacak şeyler neler? (Dikkatliyim, liderlik vasfına sahibim, ingilizce biliyorum…)
Yetenek ve yatkınlıklarım neler? (Çizim, yazı yeteneğim var, dil öğrenmeye yatkınım…)
Güçlü yanlarıma eklemek veya geliştirmek istediğim özellikler neler? (Daha sabırlı, dürüst, dakik olmak istiyorum…)
2. Weaknesses: Zayıf Yanlar
Beğenmediğim,değiştirmem veya düzeltmem gereken şeyler neler? (Tembelim, kolay pes ediyorum, kibre düşebiliyorum…)
Törpüleyerek avantaja dönüştürebileceğim özelliklerim var mı? (Titizim; titizliğimi yaptığım işlerde daha iyi sonuç almada kullanabilirim…)
Yerimde saymama sebep olan alışkanlıklarım neler? (Tv/müzik alışkanlığım var, telefonda fazla vakit geçiriyorum…)
3. Opportunities: Fırsatlar
Sahip olduğum ve korumam gereken fırsatlar neler? (Ailem, arkadaşlarım, okuduğum okul, maddi/manevi durumum, bağlantıya geçtiğim/geçebileceğim kişiler…)
Fırsata dönüştürmek istediğim durumlar neler? (Çalışma saatlerim, yaşadığım çevre…)
Hayatıma katmak istediğim şeyler var mı? (Daha iyi bir arkadaş ortamı, hedefime ulaşmamda yardımı olacak; okul, kurs veya kitaplar…)
NOT: Şu sözü hepimiz duymuşuzdur: Krizi fırsata çevirmek. Sorun gibi görünen pek çok durum veya sıkıntının üzerine gidip gerekli iyileştirmeler yapmak veya bunlara doğru yerden bakmayı bilip bir avantaja dönüştürmek de bu seçenekleri artırabilir.
4. Threats: Tehditler
Amaca ulaşmama engel olan değiştirmem gereken faktörler neler? (Arkadaş ortamım, üstesinden gelemediğim vazgeçmem gereken sorumluluklarım…)
Etrafımda değiştiremeyeceğim ve adapte olmam gereken durumlar var mı? (Ailem, sahip olduğum hastalıklar, sorumluluklarım…)
Kendi analizim
Oldukça sade, öz ve anlaşılır bir anlatım, teşekkürler.