30 Adımda Doğal Hayata Geçiş Rehberi:
1. Eşinizle birlikte yeni bir hayat için kararlar alın. İşe evinizden başlayın. Küçük çocuklar da dâhil olmak üzere tüm ev halkını toplayın, toplantı yapın. Hayatınızı neden sadeleştirmek istediğinizi anlatın. Çocuklarınızın modern hayata göre daha sıkıcı bulacağı bu süreci içselleştirmeleri için onlara zaman tanıyın ve onlara baskı yapmak yerine kararlarınızı uygulamayı zamana yayın.
2. Aile büyükleriyle birlikte ya da aynı binada yaşıyorsanız, geniş bir aileniz varsa onların tecrübelerinden faydalanın ve aile büyükleriyle ağız birliği yapıp çocuklara aynı çerçevede yaklaşın.
3. Evdeki herkese zamanla işlevini kaybetmiş ve gözden çıkarılmış eşyalarını evde belirlediğiniz herhangi bir yerine bırakmasını söyleyin. Ne kadar çok eşya çıktığına siz de şaşıracaksınız. Bunu hayata geçirirken ‘Belki bir gün işime yarar.’ fısıltılarına kulak asmayın. Topladığınız eşyaları yardım kuruluşlarına verin, ihtiyacı olanlara yollayın, ikinci el eşyalar alan bir yere satın. Eviniz nefes alsın.
4. Evi kullanılmayan eşyalardan temizlerken vitrininizde örümcek ağı bağlamış yemek/bardak takımlarınızı unutmayın. Koltuklarınızın altına yığdığınız, bodrum katlarda beklettiğiniz, balkona attığınız eşyaları ‘kullanma umuduyla’ saklamaktan vazgeçin. Çünkü büyük olasılıkla bodrumdaki eşyalar bir daha kullanılamayacak derecede kirlenecek, balkondakiler küflenecek.
5. Kütüphanenizi de gözden geçirin. Okuduğunuz ve bir daha kaynak olarak kullanmayacağınız kitaplarınızı bir başkasına verin, kütüphaneye hediye edin. Zaman kaybı olduğunu tecrübe ettiğiniz kitaplara bir iyilik yapın, onları yakın, ısınırsınız.
6. Evinizdeki her odayı yaşanır kılın. Misafir gelecek umuduyla adım atılmayan odalarla yaşam alanınızı daraltmayın. Misafirin sizin düzenli evinizi teftişe gelmediğini kabullenin. Eviniz, siz içinde yaşayasınız diye vardır.
7. Ailece zaman geçirin. Kaloriferli evlerin her odada ayrı bir hayat sunmasıyla zaten akşam olunca bir araya gelebilen aile üyeleri maalesef toplanamıyor. Bununla mücadele edin. En azından akşam yemeklerini sohbet meclisine çevirin. Namazlarınızı cemaatle kılın, namazdan sonra hemen dağılmayın.
8. Trafikte mümkün olduğunca az zaman geçirin. İş yerinizle evinizin birbirine yakın olmasına özen gösterin.
9. Sık aralıklarla ailece akraba ziyaretleri yapın, misafir kabul edin. Çocukların ders çalışma bahanelerine ve gelmeme/odaya kaçma isteklerine kanmayın. Ziyaretlerinizde ve misafir kabul ettiğinizde çocuklarınızla birlikte olun.
10. Haftada en az bir kez kendinize izin verin, doğal bir ortam arayın. Yazın piknik yapabilir, bir göl/baraj/deniz kıyısına gidebilir, yakın bir köyü keşfedebilir, uzun yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Bu zaman zarfında cep telefonundan, sosyal medyada, haberlerden, gazetelerden vazgeçin.
11. Telefonunuzu mümkün olduğunca az kullanın. Sevdiklerinizi önlemeyi deneyin. Aklınıza gelen şeyleri biriktirin, aklınıza her gelen şey için elinizi telefona uzatmayın.
12. Telefonunuzu kapattığınız, uçak moduna aldığınız, sesini kıstığınız zamanlarınız olsun. Telefonunuzu kapattığınızda dünyanın duracağı fikrinden vazgeçin, inanın durmuyor.
13. Telefonunuza gelen her aramayı cevaplamama ve meşgule alma lüksünüz olsun. Yoğunlaştığınız bir işin başında, misafirlerinizle sohbet anında, toplantı sırasında, kendinizle baş başa kaldığınız zamanlarda zır zır çalan münasebetsiz telefona ‘hayır’ demeyi öğrenin.
14. Gün içinde sessiz geçirdiğiniz en az 15 dakikanız olsun. İster nafile namazı kılın, ister dua edin, ister düşünün, ister camdan bakın, isterseniz mekanik sesler arasında doğanın seslerini duymaya çalışın ama ruhunuzun nefes almasına izin verin.
15. Zamanınızı planlayın. Dikkatinizi toplamakta güçlük çekiyor ve planınızı uygulamakta zorlanıyorsanız haftalık ya da aylık programlar yerine günlük hatta saatlik planlar yapın. Planınızı mutlaka yazın, hedefinize ulaşınca o maddenin üzerini çizmek kadar keyifli bir şey yok.
16. Evinizde el emeği ürünler olsun. Her şey satın alınmaz, alınmamalı da.
17. Tüketimi destekleyen kaynaklar olan televizyon, internet, sosyal medyadan kurtulun. ABD’de 1995 yılındanberi her yıl nisan aynın son haftası ‘TV-Turn Off Week’ (Televizyonu Kapatma Haftası) olarak kutlanıyor. Televizyondan kurtulamıyorsanız en azından televizyonunuzu kapattığınız saatiniz/gününüz/haftanız/ayınız olsun. Ramazan ayı bunun için çok güzel bir fırsattır. Hedefiniz televizyonu kapatma yılı olsun.
18. Eğer yüksek bir iradeye sahip değilseniz kredi kartlarınızdan kurtulun. Paranız varsa harcayın yoksa elleriniz bomboş olsun, bu evla olandır.
19. Çocuklarınıza paranın hâkim olduğu bir dünya anlayışı vererek daha küçük yaşlardan itibaren onun para kazanma arzusuna kapılmasına neden olmayın. Bir ihtiyaç hâsıl olduğunda evdeki malzemelerden bir şey üretip üretemeyeceğinize bakın. Çocuğunuza el yapımı hediyeler verin. Misafir geldiğinde evdeki malzemelerle sofra hazırlayın.
20. Dikiş dikmeyi öğrenin. Çocuklarınıza elbiseler dikin. Bu, bir kadın için aynı zamanda çok dinlendirici bir faaliyettir. Çocuklarınıza bayramlık elbiseler dikin. Onlara bir elbiseye ulaşmak için paraya değil emeğe ve zamana ihtiyaç olduğunu öğretin.
21. Örgü öğrenin. Doğum yapmış birine hazır elbiseler almak yerine ona bir yelek, hırka örün. Çocuklarınıza, eşinize emeğinizi giydirin.
22. Doğayı kirleten, sağlığınıza zarar veren, haram şüphesi olan deterjanlardan, kozmetik ürünlerinden sıyrılın. Aldığınız deterjanların, ürünlerin alternatiflerini araştırın.
23. Bebeğinizi kimyasal maddelerle daha küçük yaşta tanıştırmayın. Bebeğinizin tenine krem yerine zeytinyağı sürün, altını ıslak mendille değil pamukla silin, elbiselerini sirkeyle temizleyin, duş jeliyle değil doğal zeytinyağlı sabunla yıkayın. Bu konuda araştırmalar yapın.
24. Fazla kilolarınızdan kurtulun, dinç ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak için yiyecek konusunda seçici olun. Emanete sahip çıkın.
25. Hayat, şimdilerden ibaret. Erteleme hastalığına yakalanmaktan korkun.
26. Arkadaşlarınızla birlikte toplu alışveriş yapın. Bir ürünü toptan alın. Bu hem daha ekonomik olacak hem de aileler ve arkadaşlar arası iletişimi artıracaktır. Örneğin reçel yapacaksanız meyveleri kasayla birlikte alın. Kurban bayramı dışında et ihtiyacınız olduğunda birlikte hayvan alıp kesebilir ve aranızda pay edebilirsiniz.
27. Mesaj çekme, mail yazma hastalığından kurtulun. Hangi mail ya da mesaj bir kitabın arasında unutulup yıllar sonra karşımıza çıkabilir?
28. İhtiyacınızın gerçek bir ihtiyaç mı yoksa başkalarına kıyasla bir eksiklik mi olduğunu iyi tespit edin. Yoksunluğunuzun referansı kendiniz olsun.
29. Planınızın yanlış olduğunu anladığınız anda ondan vazgeçebilin. Zaman kaybına harcayacak kadar bol zamanınız var mı?
30. Daha sade bir hayat için düzeltmek yeterli, neyi mi? Onu da siz bulacaksınız.
Kaynak: Elifelif Dergisi, Kış, 2014.
0 Yorum