Bismillah.
Fitoterapi, doğal şifa kaynakları, bitkiler gibi alanlar artık günümüzde hak ettiği değeri görmeye başlamıştır ve oldukça değerlidir. Doktor Ümit Aktaş, Türkiye’de hem tıp eğitimini tamamlamış hem de fitoterapi alanında uzmanlaşmış sayılı doktorlardandır. Kitap ve seminerlerinde bitkilerin şifa kaynağı olduğunu ve doğru bir biçimde kullanıldığında, sağlıklı bir yaşam için oldukça kıymetli olduklarını vurgulamaktadır. Bu bağlamda da her eve bir bitkisel ilaç dolabı tavsiye etmektedir. İşte Dr. Ümit Aktaş’a göre 3 maddeyle bitkisel ilaç dolabı:
1. Bitkisel İlaç Dolabının İçinde Bulunması Gereken Bitkiler
Dolaplarımızda bulunması gereken bitkiler: Adaçayı, Zencefil, Meyankökü, Papatya (mayıspapatyası), Melisa, Propolis, Rezene, Ekinezya, Tarçın, Tıbbi Nane, Kimyon, Ihlamur, Isırgan, Şerbetçiotu, Biberiye, Karanfil, Yeşil Çay, Zeytinyaprağı, Mandalina Kabuğu (kurutulmuş) ve Lavanta.
2. Şifalı Bitkileri Satın Alırken Dikkat Edilecekler
Bilinmesi Gereken Hususlar:
1. Bitkiler güvenilir aktarlardan satın alınmalıdır. Doğal sabunlar ve her türlü ürün için, bilinen ve güvenilen kişiler tercih edilmelidir.
2. Açıkta satılan bitkilerden ziyade, ambalajlı bitkiler tercih edilmelidir.
3. Ambalaj üzerinde; bitkinin adı, Latince ismi, son kullanma tarihi, üretici firmanın unvanı ve adresi ve üretim izinleri gibi bilgiler yer almalıdır. Kontrol edilerek, alınmalıdır.
3. Bitkisel İlaç Dolabının Özellikleri
İlaç Dolabımız,
1. Nemsiz, kuru ve ışık görmeyen bir dolap olmalıdır.
2. Bitkiler satın aldındıktan sonra, evde hava geçirmeyen cam kavanozlara yerleştirilmelidir. Ağzı kapalı olarak saklanmalıdır.
3. Daha sonra ise cam kavanozlar etiketlenmelidir ve bitkinin adı ve son kullanma tarihi etikete yazılmalıdır.
Bu 3 maddeyle, bitkilerden oluşan ilaç dolabımız hazır, inşaAllah! 🙂
Not: Kronik ya da akut ilaç kullanan hastaların bitkisel kürleri kullanmadan önce mutlaka doktorlarına veya eczacılarına danışmaları gerekmektedir. Zira, Allah (c.c) korusun ilaç kullanan hastalarda fitoterapatiklerin bilinçsiz tüketilmesi ciddi yan tesirlerin oluşmasına sebebiyet verebilir.
Rabbimizden herkese şifalar dileriz… 🙂
Kaynaklar
Ümit Aktaş. İlaçsız Yaşam Kitabı. 19. Baskı (2017).
Resimler: Pixabay.
Yazıya bir not düşererek kronik ya da akut ilaç kullanan hastaların bitkisel kürleri kullanmadan önce mutlaka doktorlarına veya eczacılarına danışmaları gerektiğini ekleyebilirseniz çok iyi olur.. Allah (c.c) korusun ilaç kullanan hastalarda fitoterapatiklerin bilinçsiz tüketilmesi ciddi yan tesirlerin oluşmasına sebebiyet verebilir.
Eda Nur Hanım,
Çok haklı bir nokta. Çok teşekkür ederiz. Hemen ekleyelim.
Ayrıca bitkiler daha doğrusu tıbbi bitkiler aktardan değil eczaneden alınır.
Fatma Hanım,
Tabii haklı olabilirsiniz. Uzmanın kitabına göre hazırlamıştım yazıyı. Ancak dediğiniz gibi başta eczaneler ve gerçekten güvenilir aktarlar işimize yarayacaktır, İnşaAllah.
Katkınız için teşekkür ederiz. Hayırlı günler 🙂