“Bismillâhirrahmânirrahîm.”
Zaman zaman hem günah işleyen hem de günahı işleyeni gören tarafta buluyoruz kendimizi. Ancak kötülüğe tepki ile memur kılındığımızı, kötülüğü iyiyle değiştirmemiz gerektiğini öğrenince biraz heyecanlanıyor, suçlu kişiye olan tavırlarımızda haddimizden fazla ileri gidebiliyoruz. Haddimizi aşmayalım diye kötülüğü ve kusuru düzeltmenin ölçüsünü, Peygamberimizden (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) görelim dedik, 3 Maddelik bir liste yazısı hazırladık.
1. Günah İşleyen Kişinin Onurunu Muhafaza Ederdi.
2. Bağırıp Çağırmaz, Beddua Etmez, Davranışlardan Anlamlar Çıkarmazdı.
3. Günahı İşleyen Kişiye Detaylar Hakkında Sorular Sormaz, Sorguya Çekmezdi.
4. O (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Nasıl Davrandı?
Yukarıdaki maddeleri bizzat Peygamberimizin (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) uyguladığı iki hatıraya göz atalım:
5. Zinadan Başka Her Günahı İşleyen Sahabi.
Bir adam Hz.Peygamber’e (Aleyhissalâtu Vesselâm) geldi. Zina dışında her türlü günahı işlediğini söyledi. Hz.Peygamber (Aleyhissalâtu Vesselâm) önce sustu.
Sonra Hud Sûresinin 114. Ayeti Kerimesini okudu. “Gündüzün iki tarafında ve gecenin gündüze yakın saatlerinde namaz kıl! Çünkü iyilikler, kötülükleri giderir. Bu, algılaması olanlara bir öğüttür.”
Rasûlüllah (Aleyhissalâtu Vesselâm), işlenen günahın kötü olduğunu hissettirir ancak kişinin kendisini kötü hissettirmezdi. Onuru muhafaza etmek günahı işleyen kişinin davranışlarını değiştirmede kullandığı anahtar bir yöntemdi.
6. O'nu (Aleyhissaltu Vesselm) Güldüren Ancak İçkiyi Bırakamayan Sahabi.
Resûl-i Ekrem (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) zamanında Abdullâh adında biri vardı. “Himâr” lâkabıyla anılan bu zât, yaptığı şakalarla Hazret-i Peygamber’i (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) güldürürdü. İçki içmesi sebebiyle de Resûl-i Ekrem (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem), onu zaman zaman cezâlandırırdı.
Bir gün yine böyle bir cezâ faslı bitip Abdullâh da gittikten sonra, oradakilerden biri, “Allâh’ım, ona lânet et!” diye bedduâ etti. Bunun üzerine Allâh Resûlü (Aleyhissalâtu Vesselâm):
“Böyle demeyiniz, kardeşinizin aleyhinde şeytana yardım etmeyiniz. Vallâhi ben onun, Allâh’ı ve Resûlü’nü sevdiğini biliyorum. Ona bedduâ edeceğinize; «Allâh’ım! Onu bağışla. Allâh’ım! Ona merhamet et!» diye duâ ediniz.” buyurdu. (Buhârî, Hudûd, 4, 5; Ebû Dâvûd, Hudûd, 35)
Böylece içki içmek yerilmiş ancak onun Allah’a (Celle Celâluhû) ve Rasulü’ne olan sevgisi takdir edilmişti.
Allah (Celle Celâluhû), günahlarımızı Affetsin, yaşadığımız şu fitne zamanlarında kendisine kulluk edebilmek için bizlere güç Versin. Âmîn.
Kaynaklar
Hesham Al-Awadi, Muhammad ﷺ: How He Can Make You Extraordinary’nin Yazarı.
siteniz güzel ancak emoji alfabesinin 4000 yıl önce paganların kullandığı alfabe olduğunu,şu zamanda paganların bu alfabeyi tek dünya dili yapmak için uğraştıklarını biliyormuydunuz?
Trol müsünüz bu ne boş ne anlamsız ne gereksiz yorumdur.