Dua konusunu hepimiz önemseriz namazlardan sonra ya da herhangi bir vakitte içimiz sıkıldığında duaya sarılır Rabbimize sığınırız.Bunun yanında Rabbimiz ise Kuranda duayı çok önemsediğini ve bizden istediğini şu ayetlerle bildirmiştir:
“.. Sizin duanız olmasaydı Rabbim size değer verir miydi?” (Furkan Suresi, 77)
Durum bu iken, duamızın kabul olması için bizler ne yapıyoruz ve dualarımızı daha etkili kılmak için neler yapmalıyız? Bunun cevabını Hasan El Benna’nın El Me’surat’ına bakarak bulalım inşallah:
1. Yediklerimiz Helal Olmalıdır
Rasulullah(s.a.v) söyle buyurmuştur:
“Ey İnsanlar! Muhakkak Allah(c.c) temizdir,ancak temizi(helali) kabul eder” dolayısıyla Allah peygamberine emrettiği şeyleri müminlere de emretmiştir.
Nitekim Allah(c.c) şöyle buyuruyor:“Ey Peygamberler! Temiz ve helal olan şeylerden yiyin;güzel işler yapın.Çünkü ben ne yaparsanız tamamen bilirim”(Müminun -51)
Yine şöyle buyuruyor:“Ey iman edenler! Size kısmet ettiğimiz rızıkların hoşlarından yiyin ve Allah’a şükredin,eğer ancak ona tapıyorsanız.”(Bakara-172)
Rasululah(s.a.v) devamla söyle buyurdu: “Adam uzunca bir sefere çıkar yorulur,saçı başı dağınık,ayakları tozlanmış olduğu halde iki elini semaya uzatarak “Ya Rabbi, Ya Rabbi” (der durur).Halbuki yediği haram, içtiği haram,bütünüyle haram ile gıdalanmıştır.Acaba bunun duası nasıl kabul edilir ki? “(Müslim ve Ahmed b.Hanbel rivayet etmişlerdir.)
2. Duanın Kabulu İçin Aceleci Olunmamalıdır
Buhari;Ebu Hureyre(r.a) yoluyla Resulullah(s.a.v)’in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:
“Herhangi biriniz acele etmedikçe duası kabul olunur. Kişi dua ettim de, duam kabul olunmadı der.”
Yine Ebu Hureyre(r.a) yoluyla Müslim’den şöyle rivayet edilmiştir:
“Kul,bir günah için yada akraba ile münasebeti kesmek için dua etmediği(beddua da bulunmadığı)müddetçe ve acele etmediği sürece duası kabul olunmaya devam olunur.” Hz Peygambere(s.a.v): “Duada nasıl acele olunur ki? ” diye soruldu.Bunun üzerine şöyle buyurdu: “Kişi dua ettim,dua ettim de duamın kabul olunduğunu göremedim” der.Bunun üzerine uzanıp dua etmekten vazgeçer.”
3. Beddua Etmemeliyiz
Müslümanlar olarak her türlü konuya özen gösterdiğimiz gibi neler söylediğimize de dikkat etmeliyiz.Özellikle dua ederken beddua etmemeli bir müslümanın incinebileceğini düşünerek bundan katiyetle kaçınmalıyız.Bu hususta şu hadisi hayat prensibimiz haline getirelim inşallah:
Peygamberimiz(s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Herhangi bir müslüman ki,içinde bir kötülüğü işlemek hususunda olmamak ve yakınlarıyla ilgiyi kesmemek üzere,Allah(c.c)’a dua ederse,Allah(c.c) kendisine şu üç hasletten birini ihsan eder:
1-Ya o kulunun duasını hemen kabul eder
2-Ya da onu,o kimse için ahiret azığı kılar(ahirete bırakır)
3-Veya onu,benzeri bir kötülükten korur.Bunun üzerine sahabeler dediler ki,”O halde çokça dua edelim.” Resulullah(s.a.v) de şöyle buyurdu:”Allah(c.c) daha fazlasını verir”. “(Ahmed bin Hanbel rivayet etmiştir)
Rabbimiz hepimizin dualarını kabul eylesin. Bizleri Kuran ve Sünnet ışığında yaşayan kullarından eylesin. Selamun aleyküm ve rahmetullahi ve beraketuhu.
0 Yorum