Bismillahirrahmanirrahim. Velhamdulillahi rabbil alemin. Vesselatu vesselamu ala rasulina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmain. Esselamu Aleykum! Berat kelimesinin aklanmak, temiz ve suçsuz çıkmak gibi anlamları vardır. Bu gece de müminlerin affolması umulur. Hakkımızda hüküm verileceği gece olan bu gece de neler yapmalıyız? İşte Berat Gecesinin ( miladi takvime göre 10 mayıs 2017 akşam ezanıyla birlikte Berat Gecesidir.) fazileti hakkında hazırladığımız bazı bilgiler:
1- Af Olunmanın Umulduğu gece
Bir Berat Gecesi’nde uyanıp da Resulullah aleyhissalâtü vesselamı yanında bulamayan Hz. Âişe radıyallahu anha kalkarak Efendimizi aramaya başladı. Sonunda Peygamberimizi Cennetü’l-Bakî mezarlığında başını semaya kaldırmış halde buldu. Peygamberimiz aleyhissalâtü vesselam mübarek hanımına Berat Gecesi’nin faziletini şöyle anlattı:
“Muhakkak ki, Allah Teâlâ Şâban’ın on beşinci gecesinde dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve Benî Kelb Kabilesinin koyunlarının kılları sayısınca insanları mağfiret eder.”
( Tirmizî, Savm:39.)
Bu gece sevapların da katlandığı önemli bir gecedir. Bol bol dua tövbe ve istiğfar edeli bağışlanmamızı isteyelim inşaAllah. BU gece Af dışı kalan bir zümre de vardır Allah bizi onlardan olmaktan korusun. Peygamberimiz aleyhissalatu vesselam bu Hadis-i Şerifler ile bildirmektedir:
“Yüce Allah bu gece bütün Müslümanlara mağfiret buyurur, ancak kâhin, sihirbaz yahut müşahin (çok kin güden) veya içkiye düşkün olan veya ana babasını inciten yahut zinaya ısrarla devam eden müstesna.”
( et-Tergîb ve’t-Terhib, II/118.)
“Allah Teâlâ Şâban’ın on beşinci gecesi tecelli eder ve ana-babasına asi olanlarla Allah’a ortak koşanlar dışında kalan bütün kullarını bağışlar.”
(İbni Mace, İkametü’s-Salât, 191; Tirmizî, Savm, 38.)
2- Yıllık Kader Programı
“O apaçık kitaba and olsun ki, biz onu gerçekten mübarek bir gecede indirdik. Çünkü biz onunla insanları uyarmaktayız. Bütün hikmetli işler o gecede tefrik olunur.”
(Duhan Suresi 2-3-4. ayet mealleri)
Çoğu tefsir alimine göre bu gece Kadir gecesidir. Fakat Hikmetli işlerin yapılmasına Berat Gecesi başlandığını söyleyen alimler vardır. Hz. İbni Abbas’tan radıyallahu anh rivayet edildiğine göre, hikmetli işlerin birbirinden ayırt edilmesi şu şekilde cereyan etmektedir:
Bu seneden gelecek seneye kadar meydana gelecek olayların hepsi ayrı ayrı melekler tarafından defterlere yazılır. Rızıklar, eceller, zenginlik, fakirlik, ölümler, doğumlar hep bu esnada kaydedilir. O yılki hacıların sayısı bile bu devrede takdir olunur. Herkesin ve her-şeyin o sene içindeki mukadderatı kaydedilir.
– Rızıkla alakalı defterler Mikail Aleyhisselâma verilir.
– Savaşlarla ilgili defterler Cebrail Aleyhissalama verilir.
– Ameller nüshası dünya semasında görevli melek olan İsrafil’e verilir ki bu büyük bir melektir.
– Ölüm ve musibetlerle ilgili defter de Azrail Aleyhisselâma teslim edilir.
Fahreddin er-Râzî”nin açıklamasına göre bu defterlerin düzenlenmesi Berat Gecesi’nde başlar, Kadir Gecesi’nde tamamlanarak her defter sahibine teslim edilir.
(Hülâsâtü’l-Beyân, XIII/5251)
Berat Gecesi, Kur’an-ı Kerim’in levh-i mahfuzdan dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna inzal denir. Kadir Gecesi’nde ise Peygamberimiz’e aleyhissalâtü vesselam ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da tenzil denir.
İşte hakkımız da hüküm verileceği kimin saîd kimin şakî olacağının, kimin gelecek Berat gecesine kadar eceli gelip kimin gelmiyeceğinin, kimin ne kadar rızkı olacağının ayrıldığı ve tesbit edilerek vazifeli meleklere teslim edildiği gece de uyumamak geceyi değerlendirmek gerekli inşaAllah. Resûlü Ekrem Efendimiz aleyhissalatu vesselam de hadisi şeriflerinde bu gece hiç uyumamayı emretmişlerdir. Bedeni, bünyesi zayıf veya hasta olanlar veya uykusuzluğa hiç dayanamıyanlar bir iki saat uyurlar ve sonra kalkar geceyi uyanık geçirmeye çalışırlar.
Peygamber Efendimiz aleyhissalatu vesselam buyuruyorlar: “Şâban’ın 15. gecesi geldiğinde geceyi uyanık ibadetle, gündüzü de oruçlu olarak geçirin. O gece güneş battıktan sonra Allah rahmetiyle dünya semasına tecelli eder ve şöyle seslenir: ‘İstiğfar eden yok mu, affedeyim ve bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu, hemen rızık vereyim. “Başına bir musibet gelen yok mu, hemen sağlık ve afiyet vereyim.’ Böylece tan yerinin ağarmasına kadar bu şekilde devam eder.“ (İbni Mâce, İkame, 191.) Efendimiz aleyhissalatu vesselam bu gece şöyle dua etmişlerdir: “Allah’ım, azabından affına, gazabından rızana sığınırım, Senden yine Sana iltica ederim. Sana gereği gibi hamd etmekten âcizim. Sen Kendini sena ettiğin gibi yücesin.” (et-Tergib ve’t-Terhîb, II/119, 120.) Bazı mâna büyüklerinin de Allah hepsinden razı olsun şöyle bir duası vardır: “Allah’ım, şayet ismimi saîdler defterine yazdıysan, orada sabit kıl. Şayet ismimi şakiler defterine yazdıysan oradan sil. Çünkü Sen buyurdun ki, ‘Allah dilediğini siler yok eder, dilediğini de sabit bırakır, Levh-i Mahfuz Onun katındadır.” “Allah, dilediğini yok eder ve (dilediğini) bırakır. Çünkü Ana Kitab (vahyin kaynağı,Levh-i Mahfuz) O’nun katındadır.” (Rad Suresi 39. Ayet mealinden) Bu geceyi namaz, Kur’an okumak, tövbe, istiğfar, salavat ve faydalı işlerle geçirmeye gayret edelim. Ertesi günü de oruçlu olalım inşaAllah. Böylece Allah günahlarımızı bağışlayıp bizi iki cihan da saadet ve selamete erdirir inşaAllah. Dualarınız da bizi de unutmayın. Biz de sizlere duacıyız sevgili kardeşlerimiz. Elhamdulillahi rabbil alemin. Vesselatu vesselamu ala rasulina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmain. 3- Bu Geceyı Nasıl Geçirmeliyiz?
Allah razı olsun
Allah razı olsun
Allah razı olsun ?