Özgür insanlar zaman ve paralarını kontrol edebilirler. Köleler kontrol edemez. Hayatımız için plan yaparak kendimizi motive edelim. Çünkü burada, kazanmak ve harcamak gibi sıradan rutinlerin ötesinde bizim varlığımızın bir amacı var.
Allah, bizim dikkatli, ümitli bir şekilde dünya ve ahiret için çalışmamızı istiyor.
”Ey iman edenler! Allah’ın emirlerine uygun yaşayın ve herkes yarın için önden ne (yapıp) gönderdiğine baksın. Allah’ın emirlerine aykırı davranmaktan sakının. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.” [Haşr Suresi/18]
Aşağıda düşünme ve planlama sürecinizi canlandırmaya yardımcı olacak fikirler var.
1. Kendinize Daha Fazla Zaman Ayırın
Dualarımız sadece arzularımızın değil amaçlarımızın da beyanıdır. Müslümanları çok yaptığı bir dua:
”Onların kimi de: ‘Ey Rabbimiz! Bize dünyada da güzellik, âhirette de güzellik ver ve bizi cehennem azabından (ateşinden) koru.’ der.” [Bakara Suresi/201]
Allah’tan her iki dünya için en hayırlısını istemeli ve bunu göz önüne alarak plan yapmalıyız.
Kendinize Bir Sorun:
— Geçen yıl için plan yaptım mı?
— Geçen seneden beri yeni beceriler öğrendim veya bilgiler edindim mi?
— Geçen seneye göre daha fazla para kazanıyorum?
— Topluma olan katkımdan memnun muyum?
— Bugün daha fazla hayırlı arkadaşım var mı?
— Geçen seneye göre daha iyi bir müslüman, komşu ve vatandaş mıyım?
— Amellerim beni Cennet’e sevk ediyor mu?
Planınıza Dahil Edebileceğiniz Şeyler:
— İletişim becerileri öğrenin. İletişim becerileri uyumlu bir aile hayatı, başarılı bir kariyer ve dava çalışmalarının anahtar kısmıdır.
— Konuşma ve yazma derslerine kaydolun. Mescidiniz kişilerarası iletişim, yazma, konuşma ve aksan düzeltme derslerine başlamalı.
— Yerel kütüphaneye/halk eğitim merkezlerine ücretsiz veya düşük fiyatlı dersler veya seminerler için müracaatta bulunun.
— Bir kütüphane görevlisinin, danışmanın veya internet araştırmasının yardımıyla iletişim becerileri ile ilgili bir okuma listesi oluşturun.
— TV seyretmektense daha çok okuyun, okuyun ve okuyun.
— Editörlere, yayıncılara, tefsircilere mektuplar yazın.
— Öğrenciyseniz, dereceniz ne olursa olsun yazma, topluluk önünde konuşma, gazetecilik, ses/video veya multimedya prodüksiyon vb kursların eğitimini alın.
— Gazetecilik, yayıncılık, yazarlık alanlarına geçiş yapmayı düşünün veya en azından bu alanlarda yan dal yapın.
— Ailenizi hep birlikte bir kitap yazmak için organize edin.
— Aile çevrenizde ayda bir özgün yazma etkinliği düzenleyin veya bir sunum yapın.
— Dijital kamera veya bilgisayar kullanarak TV prodüksiyonunun en basit halini deneyin.
Liderlik Becerilerini Öğrenin:
Bu, yönetim becerilerinin yanısıra zamanı verimli kullanma becerisini de içerir. Müslümanlar olarak bizim kişisel hayatımızda, camilerde, İslami merkezlerde veya gençlik gruplarında bu becerilere son derece çok ihtiyacımız var. Bu ihtiyaç topluma yol gösterirse, bu şekilde de topluma daha büyük katkılarda bulunabilir ve haklarımızı en iyi şekilde savunabiliriz.
Aile Bağlarını Kuvvetlendirin:
Müslüman evlilikleri tehlikede. Bugün Kuzey Amerika’daki müslüman evliliklerinin %34’ü boşanmayla sonuçlanıyor. Eğer evlenmeyi düşünüyorsanız, gerekli yerlerden evlilik öncesi eğitimi alın. Zaten evliyseniz, eşinizle oturup dürüstçe evliliğinizin durumunu ve nasıl daha iyi olabileceğini konuşun.
2017 için bir okuma listesi oluşturun. Gönüllü olarak çalışmak istediğiniz bir alanı seçin.
”Onların kimi de: ‘Ey Rabbimiz! Bize dünyada da güzellik, âhirette de güzellik ver ve bizi cehennem azabından (ateşinden) koru.’ der.” [Bakara Suresi/201]
2. Komşularınıza Daha Fazla Zaman Ayırın
Komşularımız da bizim gibi TV’ye diğer insanlara ayırdığı vakitten daha çok vakit ayırıyor. TV olayları abartır. TV olanları bozar. TV İslamofobiye neden olacak kötü haberler yayar.
Ama komşular karşılaştığı zaman birbirlerindeki yardımseverliği görürler. 9 Eylül saldırılarından sonra birçok vicdan sahibi kimsenin müslümanlara destek olduğunu unutmayın.
Komşularınızla nasıl bir ilişkiniz var? Şu hadis-i şerif’i hatırlayın: Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) buyurdu ki: Cebrail (aleyhisselam), devamlı olarak bana komşuyu tavsiye ediyordu, hatta zannettim ki, Cebrail (aleyhisselam) komşuyu (komşuya) varis kılacak. [Buhari ve Müslim]
Kendinize Bir Sorun:
— Komşularıma ne kadar zaman ayırıyorum?
— Komşum bana herhangi bir soru soracağı zaman rahat davranıyor mu?
— En son ne zaman komşularıma Peygamberimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) hadislerinden bahsettim?
Dua: Ey Allah’ım! Kalplerimizi komşularımıza aç, onların kalplerini de bize aç.
3. İslam’a Daha Fazla Zaman Ayırın
Cennet bedava değil. Allah’ın rahmetini dileyip sonsuz istirahat ve huzur yeri olan Cennet’e girmek için dua etmeli ve çalışmalı, boş durmamalıyız. Çalışma vakti şimdi. Yarın değil. Öteki hayatta değil.
Türkiye’de birçok çocuk cuma hutbesinden mahrum büyüyor. Birçok çocuk büyüdüğünde camiye gelmiyor. Biz öldükten sonra kim yerimize camiye gitmeye devam edecek?
Eğer siz ve aileniz toplumun dinamik bir parçasıysanız, Allah’ın bizi imanımızda ve sonsuz hayatta başarılı kılacağına inanıyoruz.
Kendinize Bir Sorun:
— İslam için ne kadar çalışıyorum? TV seyretmekle bunu kıyasladığımda nasıl bir sonuç çıkıyor?
— Ailemdeki hanımlar liderlik ve iletişim sanatını öğreniyorlar mı?
— Şehrimdeki müslümanlar birlik içinde çalışıyor mu?
— İslamofobi ve diğer önyargı çeşitleri hakkında neler biliyorum?
— İmanım yoksul ve ezilenlerin yaşadıklarına eğilmemi sağlıyor mu?
Planınıza Dahil Edebileceğiniz Şeyler:
— İslam için bir geziye çıkın. Bir veya iki haftanızı İslam davasına adayın.
— Müslüman birliğin bir üyesi olun. Eğer Müslüman dernekler ortak bir gâye için birlikte çalışırsa İslam ve Türkiye için çok daha iyi şeyler yapabiliriz.
— Tanıdığınız Müslüman liderlerin Müslüman toplumu bir araya getirmek için neler yaptığını öğrenmek için onlarla buluşma ayarlayın, onları arayın veya onlara yazın.
— Aşevlerinde veya evsizler için işletilen barınaklarda gönüllü çalışın.
— Kütüphanenizde ne kadar İslami kitap ve görsel-işitsel malzeme olduğunu kontrol edin.
Dualar: ”(Onlar derler ki:) Ey Rabbimiz! Bizi doğru yola ilettikten sonra, kalplerimizi (haktan) çevirme! Bize yüce katından bir rahmet bağışla. Şüphesiz sen bağışı en bol olansın.” [Âl-i İmrân/8]
Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle dua ederdi: ”Allah’ım! fayda vermeyen ilimden, huşu duymayan kalpten sana sığınırım.”
4. Hanım Kardeşlere Fırsat Tanıyın
Bilinçli ve İslam’ı hayatında tatbik eden olan birçok Müslüman hanım tanıyorum. Ne var ki, artık camiye gidemiyorlar. İslam’ın Müslüman hanımlara ihtiyacı var, Müslümanlar olarak bizim de hanımların zaman ve becerilerini imanımız için kullanmasına ihtiyacımız var.
Her zaman Müslüman hanımlar hakkında güzel kitaplara, makalelere ve eserlere ihtiyaç duyacağız. Ama aynı zamanda hanım kardeşlerin Müslüman topluluklara etkin olarak iştirak ederek toplumumuzun Efendimiz’in (sallallahu aleyhi ve vesellem) yolunda dengeli bir şekilde büyümesine yardım etmesine ihtiyacımız var.
Kendinize Bir Sorun:
— Camilerde Mescid-i Nebevi’deki gibi hanım kardeşlere ayrılmış bir bölüm var mı?
— Anneler için mevcut bir bölüm var mı?
— Ailemdeki hanımlar İslam için zaman ayırabiliyorlar mı?
Planınıza Dahil Edebileceğiniz Şeyler:
— Ailenizde şura (danışma) modelini uygulayın.
— Bülten/gazetelerde hanım kardeşlerin katkıda bulunmasına önem verin. İzlenimlerime göre, hanımlar genelde daha iyi yazar ve tasarımcı oluyorlar. Onlara yer verin.
— Ailede yemek yapan tek kişiyseniz, diğerlerini de yemek yapmayı öğrenmeye ve eve bakmaya teşvik edin.
— Evli değilseniz, evliliğe dair görüşlerinizi yazın veya anlatın. Olası eşiniz sizin bu konudaki görüşlerinizi bilmeli. Evlilik öncesi eğitim almayı ihmal etmeyin.
— Hanımlara yönelik hutbe vermesi için imamla konuşun.
Dua: Ey Allah’ım, İslam’ın sadece erkekler için olmadığını anlamamıza yardım et. Ey Allah’ım, toplumumuzda hem hanımlar hem de erkekler için adaleti tesis etmemize yardım et.
Netice:
Hayat hakkında en kesin şeylerden biri de belirsizliktir.
Bu dünyaya yalnız geldik ve buradan yalnız döneceğiz. Ne yaparsak yapalım, kendi faydamızadır. Mezarlarımızda buradaki paramızı sayılmayacak. Sayılacak olan şey, güzel amellerimiz olacak.
Güzel amelleriniz paranızın ve zamanınızın bereketli olmasına vesile olur. İyi bir bütçe ve planlama ile ahirette iyi bir hayatı kazanırken bu dünyadaki hayatınız da daha iyi olabilir.
Allah, salih niyet ve amellerimizi muhafaza etsin.
Kaynak: soundinfo.com sitesinden alınarak Suffagâh ekibi tarafından suffagâh.com için Türkçeye çevrilmiştir.
Şu ana kadar okuduğum en güzel içerikti, Allah razı olsun☺️