Hobi veya uğraşı, kişinin mesleği dışında boş zamanlarında yaptığı dinlenme, eğlenme amaçlı ve özel ilgi alanına giren işlerdir. Hobi insanların hayatına renk katmakla beraber hayatını daha yaşanılır kılar, mutlu bir hayatı olmasını sağlar ve pozitif duygular saçar. Hobiler kişinin kendisini tanımasına da büyük katkılar sağlar ve kendini ifade etme özelliği sağlar. Yeteneklerimizin fakına vararak, kendimizi geliştirmemizi de sağlar. Faydalı şeyleri hobi edinmeliyiz. Yaptığımız uğraşın bize ve de çevreye fayda sağlaması da gerekir. Vakti boşa geçirmek için değil değerlendirmek ve kazanmak için uğraşmalıyız. Hobi denilince akla en çok gelen kültür, sanat, spor ve el becerileri; ahşap oymacılık, örgü, nakış vs. Bu yazımızda imkanı olan kişiler için doğal yaşamdan hobiler edinmenin ve faydasından bahsedeceğiz inşaAllah
1. Kendi Yoğurdunu Kendin Yap
Hobi olarak hayvancılık yapmak fikri kulağa ilk başta tuhaf gelebilir ama yazının sonunda akla uygunluğunu göreceksiniz:) Büyükbaş, küçükbaş en çok tercih edilenlerdendir. İlk başta kişiler kendi imkanlarıyla; doğal beslenip, doğal bir hayat sürdürebileceklerini düşünerek bir hayvan alarak işe başlarlar. Sütünü sağıp kendi yoğurdunu yapmaya başlamasıyla kişide artan tatminlik duygusu daha sonra çiftlik kurup süt ve süt ürünleri satışına kadar ilerleyip ekonomik faydaya dönüşür. İmkansız değil! Yozgat’ta hobi olarak hayvancılığa başlayan Faruk Ağabeyimizin 5 yıl sonra sürü sahibi olduğunu hep birlikte haberlerde izlemiştik.
2. Bir Petekte Tefekkür
Baktık ki yerimiz arıcılığa uygun, neden kendi balımızı üretmeyelim. Televizyonda reklamlarda gerçek bal diye satılan ürünlerden çok daha gerçek bir ürün elde edeceğimiz garanti=) Bal deyince hemen akıllara tefekkür gelmez mi? “Rabbin bal arısına vahyetti: Dağlardan, ağaçlardan ve insanların kurdukları kovanlardan kendine evler edin! Sonra her türlü üründen ye de, Rabbinin sana müyesser kıldığı yollara çık. Karınlarından, çeşitli renklerde bir şerbet çıkar ki, onda insanlar için şifa bulunur. Düşünen bir topluluk için bunda bir âyet vardır.” (Nahl Suresi 68-69 Ayet) Çiçeklerden, meyve tomurcuklarından topladığı nektarı kovanlarda ki hücrelere kusması sonucu oluşan bir şifadan bahsediyoruz…
3. Hobiden İhracata Giden Yol
Yine bir hobi hikayesinde örnekle başlayalım Antalya’da hobi amaçlı keklik ve sülün beslemeye başlayan Bilal Ağabeyimiz çevreden gördüğü yoğun talep üzerine internetten satışa başlar ve yurt dışına ihraç etmeye başlamasıyla da işi iyice büyütür. Yılda yaklaşık 45 bin keklik ve 5 bin sülün satışı yapmaktadır. Peki siz iyi bakılan bir kekliğin ortalama 15 yıl yaşadığını biliyor muydunuz? Yılda yaklaşık 80 yumurta verdiğini ve doğada tek eşli olarak yaşadığını? Yavrularını canlarını vermek pahasına bile olsa koruduklarını, yavrularının büyüyünce anne-babalarını terk etmediğini biliyor musunuz?
4. Tohumdan Başörtüsüne Dönen Mucize
İpek denilince akla hemen Çin gelmekte değil mi? Eskiden Kıbrıs’da hemen her evde beslenen ipek böceğinden elde edilen ipeğin kızların çeyizlerinde kullanıldığını; ilkokul ikinci sınıf öğrencesiyken başladığı ipek böcekçiliği hobisini hala devam ettirmekte olan İbrahim öğretmenimizden öğrendik. Kendisi bu eski geleneğe sahip çıkarak hem en büyük hobisini gerçekleştiriyor hem de her üretimde tefekkür etmiş oluyor. Dut yaprağını yemekle büyümeye başlayan İpek böceği; uyuma devresinden sonra örme devresi ile ağızlardan ip çıkarmaya başlarlar. Çalı üzerine örülen bu kozalardan bir kelebek olup uçar giderler. Bu mucizevi kozalar ısıtılan su kazanlarında içerisine girer ve yumuşaması sonucu ipek ipliği elde edilir. Bir tohumun kurtçuğa dönüşmesi sonucu bugün bayanların başörtülerine kumaş oldu “İpek”…
5. Tarz Sahibi Tavuk Yetiştiriciliği:)
Hobi olarak yetiştirilecek belki de en şirin hayvanlar bu paçalı tavuklar. 🙂 Mail atarak bu güzel uğraşa nasıl başladığını Yasin Yıldırım kardeşimiz anlatıyor:
Temel inaç esaslarını önemseyen doğulu bir ailenin en ufak ferdiyim İstanbul/Trakya sınırları içerisinde yetiştim çevre şartları, arkadaş ortamı ve davamızın özünü tam anlamıyla kavrayamamış aile etkisiyle 20’li yaşlara kadar İslam hakkında bildiklerim ”Din Kültürü ve Ahlak” eğitiminden ibaretti. Allah’ın hidayeti ve kıymetli arkadaşlarımın türlü destekleriyle önce kendimi sonra inancımı tanımaya ve okumaya başladım. Yaklaşık 7 yıldır dünyamı hayatın hakiki manasına hizmet ve yaşantımı Dinime göre düzenlemekle meşgul durumdayım. Meseleyi anladıktan sonra ilk birkaç yıl doğal bir odaklanma ve eksiklerimi tamamlama gayretiyle geçti. Zaman içerisinde kendimde fark ettiğim bir sorun şu oldu kendime zaman ayırmam gerektiğini planladığımda aklıma gelen ilk şeylerin eski batıl, malayani ve kusurlu alışkanlıklarım olduğunu fark ettim. O alışkanlıklarım pasifti ama hala ilk fırsatta aklıma gelenler onlar oluyordu(belki de iman zayıflığıdır ama bu bir gerçekti ve böyle olması beni rahatsız ediyordu). Allah’a şükürler olsun kendime helal dairede bir meşguliyet bulmam gerektiğini hissettim ve çocukluğumdan bu yana yapmak istediğim şeyi yani ‘hobi amaçlı süs tavuğu’ beslemeye karar verdim. 2012 yılında rengi ve tipi bana hitap eden Brahma cinsi tavukların yumurtasını satın aldım ve birkaç civciv elde ettim. Bütün boş vakitlerimde bahçemde ve ailemle yanyanaydım! Bu olması gerekendi ve biraz daha geliştirmek için türlü araştırmalar yaptım sonra benden 4 yaş büyük olan ağabeyime durumu izah ettim ve beraber bu işi biraz büyütmeye karar verdik. Şuan 5 farklı renkte 50’nin üstünde Brahma Tavuğu besliyoruz. Ağabeyim ve ben 3 yıldır nerdeyse hiçbir Pazar kahvehanelere vs gitmez olduk çünkü hem vaktimiz yok hemde bu nimetleri/güzellikleri oturup seyretmek varken dışarıda gidip öylece vakit geçiremez olduk. Ben bunun imkan ve alakası olan birçok arkadaşımızın işine yarayacağına inanıyorum. Hobi olarak yapılacak en keyifli işlerden birisi bu tavuklardan beslemektir.
[slider directionnav=”false” controlnav=”true” pauseplay=”false” animation=”fade” slideshow=”true” slideshowspeed=”7000″ animationspeed=”700″]
[slide caption=”Slide Caption” url=”https://suffagah.com/wp-content/uploads/2015/11/black-brahma-civciv.jpg”]
[slide caption=”” url=”https://suffagah.com/wp-content/uploads/2015/11/black-brahma.jpg”]
[slide caption=”” url=”https://suffagah.com/wp-content/uploads/2015/11/blue-brahma.jpg”]
[slide caption=”” url=”https://suffagah.com/wp-content/uploads/2015/11/blue-light-brahma.jpg”]
[slide caption=”” url=”https://suffagah.com/wp-content/uploads/2015/11/blue-partridge-brahma.jpg”]
[slide caption=”” url=”https://suffagah.com/wp-content/uploads/2015/11/colombian-buff-brahma.jpg”]
[slide caption=”” url=”https://suffagah.com/wp-content/uploads/2015/11/light-brahma.jpg”][/slider]
(Fotoğraflar Yasin Yıldırım’a aittir.)
0 Yorum