Bir süredir bütün dünyayı etkisi altına alan salgından dolayı hepimiz gereken tedbirleri almaya gayret ediyor, vaktimizi daha çok evimizde geçiriyoruz. Dışarıda salgın hastalık, hepimizin kafasında ise bir sürü soru var. İşi olanlar işlerini, okulu olanlar ise okulunu düşünüyor. Tüm dünyanın gündeminde ve hepimizin dilinde ise bazı sözcükler dolaşıyor. Tabi bu karmaşa içinde de unutmamamız gereken birileri var; çocuklar.
Belki fark edemiyoruz fakat çocuklar her zaman olduğu gibi büyükleri dinlemeyi çok severler. İşte bu yüzden virüs derken hastalık derken tehlike derken daha önce hiç bu kavramları duymayan çocuklar ,kendi hayal dünyalarında bunları tıpkı bir masal gibi birleştirebiliyorlar. Hatta gördükleri rüyalar bile bilim kurgu filmlerini andırabiliyor.
Bir yandan da okulların kapalı olması bir daha okula gidemeyecekmiş, arkadaşlarını ve öğretmenlerini görmeyecekmiş gibi düşüncelere; sürekli evde olmak ise canlarının sıkılmasına, farklı aktiviteler aramalarına ve hatta bazen yaramazlığa sebep olabilmektedir. Tam da bu noktada onları anlamalı ve birlikte nasıl daha faydalı ve eğlenceli vakit geçirebiliriz diye düşünmeliyiz.
İşte karantina sürecinde evimizde aile olarak neler yapabileceğimiz hakkında birkaç fikir:
1. Büyükler Neler Konuşuyor?
Öncelikle büyükler olarak çocukların yanında konuşurken daha dikkatli olmalıyız. Bu günlerin de geçici olduğunu ve okullar açılıncaya kadar bu zamanları güzel bir şekilde değerlendirebileceğimizi söylemeli, endişelerini gidermeliyiz. Onlara daha fazla ilgi ve şefkat göstermeliyiz.
2. Temizlik İmandandır!
Çocuklara bu süreçte hijyen kurallarına biraz daha dikkat edilmesi gerektiğini anlatabilir, Peygamber Efendimizin temizlik ile ilgili sünnetlerini öğretebiliriz. Onlara el yıkamayı sevdirmek için videolar izletebiliriz. Ellerini yıkarken onlarla birlikte şarkılar söyleyebiliriz.
3. Evde Spor
Sabahları birlikte kısa süreli basit egzersizler yapabiliriz. Böylelikle evde kaldığımız sürede sağlığımızı koruyabiliriz, çocuklara da düzenli spor alışkanlığı kazandırabiliriz.
4. Minik Şefler
Hepimizin de bildiği gibi çocuklar mutfak işlerine ayrı bir ilgi gösterirler. Bu yüzden mutfakta onların da yardımını almak onları minik şefler yapmak eğlenceli olabilir.
5. Becerikli Minikler
El işi kağıtları, ipler, boyalar veya elde var olan atık malzemelerle ilginç ve güzel el becerileri yapabiliriz. Bununla ilgili Youtube’ ta bir çok video bulunuyor, onlardan yaralanabiliriz.
6. Çocukla Çocuk Olalım
Teknolojinin hayatımıza girmesiyle bir çok çocuk oyun dendiğinde sadece bilgisayar oyunlarını ve akıllı telefonlardan oynadıkları oyunları anlıyor maalesef. Onlara kendi çocukluğumuzda oynadığımız oyunları öğretip onlarla birlikte yeni oyunlar öğrenebiliriz.
7. Derslerimizi de İhmal Etmeyelim
Okul çağı çocuklarının derslerini onlarla birlikte takip edebiliriz. Birlikte program hazırlayıp zorlandıkları konularda yardımcı olabiliriz. Bu konuda takviye amaçlı internetteki video derslerden faydalanabiliriz. Daha küçük çocuklar için de boyama ve etkinlik kitapları kullanabilir, eğitici çizgi filmleri birlikte izleyebiliriz. Ayrıca birlikte her gün Kur’an-ı Kerim dersleri yapabiliriz.
8. Söylemesi Zor, Eğlencesi Bol
Onlara yepyeni tekerlemeler, fıkralar veya şiirler öğretip birlikte söyleyebiliriz.
9. Haydi Namaz Kılalım
Onlar için bir namaz takip çizelgesi hazırlayabiliriz. Namazları hep beraber kılıp cemaat olabiliriz.
10. Okuma Saati
Bütün aile her akşam birlikte yarım saat kitap okuyabiliriz. Böylelikle çocuklara hem kitap okuma alışkanlığı kazandırmış oluruz hem de bu süreç sonunda kaç kitap okuduğumuzu gözlemleriz.
11. İyi Uykular, Tatlı Rüyalar
Her gece farklı bir masal okuyarak daha rahat ve mutlu bir şekilde uykuya dalmalarını sağlayabiliriz.
12. Aile Vakti
Unutmamalıyız ki tüm bunları birlikte yapmaktır önemli olan. Belki de çocukların ve bizlerin en çok ihtiyacı olanda budur. Maalesef ne kadar süreceği belli olmayan bu süreçte bizlere düşen bu durumu bir fırsata çevirmek olmalı. Aile olarak birlikte vakit geçirmeyi unutan ya da normal zamanlarda fırsat bulamayan aileler inşaAllah bu günlerde aile olmayı en derin haliyle hissedecektir.
Şefkatli Rabbimizden bu süreçte çektiğimiz sıkıntıların günahlarımızın affına vesile olmasını, tüm bu olanların hepimiz için bir yenilenmeye ve bir uyanışa vesile olmasını, bu günlerin de en hayırlı şekilde sona ermesini istiyoruz.
Sizlerde bu süreçte çocuklarla yaptığınız etkinlikleri ve ya eklemek istediklerinizi yorumlara yazabilirsiniz.
Maşallah çok güzel olmuş ellerinize sağlık
Ne kadar da güzel bir icerik 🙂 allah razi olsun yazandan :)))
Allah razı olsun
Maşallah çok güzel olmuş . Kaleminize, yüreğinize sağlık kardeşim . Allah siz gibilerin sayısını arttırsın inşaallah.
Rabbim harika oldurmuş emeği gecenlerden razı olsun ol muin
Maşallah eline kalemine sağlık çok güzel çok faydalı şeyler var Rabbim senin gibilerin sayısını artırsın insallah çok beğendim ??