12 Günde Bir Yıllık Bir Vaktin Kaza Borcu


1

Namaz müslümana farz kılınan ibadetlerden biridir ve kabir de sorulan ilk sorudur. Dolayısıyla evvel zamanda kılamadığımız, kaçırdığımız namazları da kılmak zorundayız. Nasıl ki bi yakınımızdan aldığımız borcu geciktirmeden ödüyorsak, Allah’a olan borcumuzu da geciktirmeden yerine getirmeliyiz. Eğer geciktirdiysekte Allah’tan özür dileyip borcumuz ödemeliyiz. “Kim uyur kalır veya unutarak namazı vaktinde kılmamış bulunursa, onu hatırlayınca kılsın.” ( İbn Mâce, Salât,10) hadiste bir vakti uyuyup unutanın, hatırlayınca kılmasını belirtirken; peki uzun yıllar kılmadığımız namazların kazasını bizler ne zaman uyanıp hatırlayacağız? Biliyoruz ki çocukluk döneminden Rabbim hesap sormamakta. Dini mükellefiyetimiz buluğ çağı ile başlamaktadır. Kızlar 9, erkekler ise 12 yaştan başlayarak ortalama 15 yaşına kadar bu döneme girerler. Bu dönemle birlikte mükellefiyet başlar. Belki bir kısmımız bu çağ ile farz olan ibadetlerini yerine getirmeye başlamış ve halende devam ediyor olabilir. Fakat büyük bir kısmın da ne yazık ki borçları ödenmeyi beklemektedir. Şimdi bu yazı ile bir başlangıç yapalım. Oturalım kazalarımızı hesaplayalım. Sabahtan 2, öğleden 4, ikindiden 4, akşamdan 3, yatsıdan da 4 rekat farz olmak üzere bir günde toplam 17 rekat farz namazı kazamız var. Ayırca vitrinde kazası vaciptir. 3 rekat vitri de dahil ettiğimizde toplamda 20 rekat kazamız oluyor. İster bunu gün gün hesaplayarak kılalım ister vakit vakit. Biz bu yazımızda bir diyoruz ki başlangıcı sabah namazı ile yapalım. Günde 30 kaza ile 12 günde, bir yıllık sabah namazı borcumuzu bitirelim İnşaAllah.

Bir Günde Bir Ayın Kazasını Ödemek

Bu sabah Bismillah diyelim ve sabah namazından sonra 6 kaza namazını kılalım. Her vakit bunu tekrarlayalım ve gün sonunda 30 kaza namazını tamamlamış oluyoruz. Bu şekilde 12 gün boyunca kıldığımızda 1 yıllık sabah namazı kazasını ödemiş oluyoruz. 2 ayda 5, 4 ayda 10, 6 ayda 15 yıllık kaza namazını ödemiş oluruz. Yani yarı yılda 15 yıllık sabah namazı kazasını bitirmiş oluyoruz. Çok kazam var, uzun yıllar kılmadım nasıl biter ki? diyerek kendimizi ümitsizliğe sürüklememize gerek yok! 30 yıllık dahi borcumuz olsa bu tablo ile 1 yılda sabah namazı kazalarımızı ödemiş oluyoruz biiznillah. Biz dedik ki sabahtan başlayalım sırayla kazaları bitirelim. İsterseniz diğer vakitlerden de başlayabilirsiniz. Hangi vaktin kazası olursa olsun (sabah, öğle, ikindi, akşam, yatsı hangisini seçersek), her vakit namazında sonra kıldığımız 6 kaza namazı gün sonunda 30 kazaya tekabül eder. Bu da bir vaktin bir aylık kazasına denk düşer. Seçim sizin vaktinizi seçin kazaları bitirin inşaAllah=)

namaz kaza namazı borcu nasıl ödenir


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

1

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
3
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
1
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
23
HARİKA
HAHA HAHA
1
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
4
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
5
BAŞARILI

118 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    1. Bence bu hesap yanlış kardeşlerim çünkü 1 günlük kaza namazı 20rekat tır.1 senelik borcumuzun ödenmesi için zaten hergün 1 defa kaza yapsak her namazın ardından 20×360= 7200 rekat yapar.1 senelik borç anca biter.eğer 2 kaza yapïlırsa 2 senelik borç olur rekat hesaplamaya gerek yok rekat zaten belli 3 kere kılarsa 3 senelik ve 6 defa her namazda kaza eklese 6 yıl anca biter ki bu bile zor dinde zorluk yok.günde 2 defa kılınsa yada 1 defa kendinizi ayarlayın.diğer zamanı da kuran okumaya ayïrmalı.zaten başla yeterki kazaya .o zaman öyle olsa yemeye temizlik yapmaya hatta banyo yapmaya bile zaman bulamazdïk

      1. Sadece sabah namazı için yazmış sana.12 gün sonra öğle namazı böyle devam edecek

        1. 46yillik namaz borcu nasıl hesaplanır günde 60defa kaza yapıyor arkadaşım sabah 10 öğle 10 ikindi 10 akşam 10 yatsı 10vitir 10 gece 12den sabah ezana kadar kaza kılıyor nasl hesaplica

    2. Bi konuda düzeltme: evet bir arkadaşın dediği doğru her namaz arkasından farz yapılïr fakat sabah ve ikindi namazlarından sonra yapılmaz kerahat vaktidir.

      1. Kaza da kılınmaz. O vakitte sadece sabah namazının farzı ve sünneti kılınır. Bu bilgiye herhangi bir ilmihalden de ulaşabilirsiniz. Vesselam.

        1. Herhangi değil, Türkiye’de en çok bilinen ve okunan ilmihalden sana bir alıntı yapayım Aslan kardeş. Bilgin hatalı. Öyle çok kesin kesin konuşuyorsun ama iyi öğrenememişsin, insanları namaz kılacakları vakitte engelleme.

          Önce kaynağı veriyorum: Ömer Nasuhi Bilmen – Büyük İslam İlmihali (mehmet talu tahkiki) – Yasin Yayınevi, Sayfa 195-196. Madde 298.

          “Kaza namazlarının muayyen (belirlenmiş) vakitleri yoktur. Üç kerahet vaktinden başka istenilen her vakitte kaza namazı kılınabilir. Meselâ kazaya kalmış bir öğle namazı, akşamdan sonra, bir akşam namazı da öğrelen evvel veya sonra kılınabilir.”

          1. Aslan bey haklı. Sabah namazından sonra güneş doğumundan 45 dk sonrasına kadarki süre kerahat vaktidir.
            Hakkı Söyler bey siz de kendinizle çelişkiye düşmüşsünüz. Yazdığınız alıntıda da açık açık “3 kerahat vakti” dışında yazıyor. Bir araştırın o 3 kerahat vakti ne zamanlarmış?

          2. Hakki söylerin
            Dedigine katiliyorum
            Sabah imsak vaktinden günesin dogmasina belirli vakit kalana
            Kadar Sabah namazindan sonra nafile namaz haric
            Kaza namazi kilinir …ancak günes dogdugunda kerahat vakti girdiginde Kilinmaz

          3. Hakkı bey cevap yazınızı okudum, Ömer Nasuhi Bilmen-Büyük İslam İlmihalinde yazılan fetva aynı söylediğiniz gibi doğrudur. 3 Kerahat vaktinde kaza namazı dahi kılınamaz diyor orada. 3 Kerahat vakti ise şunlardır: Sabah namazından sonra güneş doğumundan 45 dakika sonrasına kadar olan vakit. Dolayısıyla Sabah namazının hemen ardından herhangi bir namaz kılınamaz ta ki 45 dakika geçesiye kadar. Hatırlatalım, Bayram namazları bu sebeple Sabah namazı güneş doğduktan 45 dk sonra kılınır. İkinci Kerahat vakti öğlen namazından önceki 45 dk. bu durum herhangi birşeyi etkilemez zaten. Üçüncü kerahat vakti ise Akşam namazından 45 dk öncesidir. Fakat alimlerin bir çoğu İkindi namazı Farzından sonra namaz kılmamıştır. Zaten sizin yazdığınız açıklamada da akşamdan sonrası diyerek bahsediliyor. Dolayısıyla İkindi namazından sonra da herhangi bir namaz kılınmaz. Bu kerahate yakın olduğu içindir.

          4. Ya huuu sbh namazini hemn gu esten once mi kiliyirsunuz ezan bile gunesec1 saat kala okunuyir e kildin sbh namazini exanin pesinden gunes dogana kdrki surde istedigin kdr kaza kil neyini anlamadiniz acabaaaaa

        2. Aslan kardes, senin kaza namazlari konusunda bilgin yok anlasilan… HAKKI SOYLER arkadasimizin yazdiklarini iyi oku.

        3. arkadaşım sabah namazı kazasına başladıgında keraat vaktine kadar kaza namazı kılınabilir..keraat vakti güneşin dogmaya başladıgı zamnki 45 dakikalık bir zaman dilimine denk gelir.o vakitlerde kaza namazı kılmak uygun degildir.Öğle kerahat vakti: Öğlen namazına 45 dakika kalan zaman dilimine denilir.İkindi kerahat vakti: Akşam ezanından 45 dakika önce başlar ve Güneş batana kadar devam eder. Bu vakitte sadece ikindi namazının farzı kılınabilir.

    1. Merhaba 38 yaşındayım 2 aydır namazımı kılıyorum elhamdülillah. Banada bir yardımcı olurmusunuz lütfen kafam karıştı ne kadar kadar kaza namazi kilmayim

      1. Merhaba. Günlük toplam kılmamız gereken namazların farzlarını kaza ederiz. Namaz biz kızlara erinliğe ( özel* kadınsal durum) girdiğimiz vakit farz olur. Siz hangi yaşta girdiyseniz o yaştan itibaren hesaplayabilirsiniz. Örneğin; 14 yaşında oldunuz. Günlük kılmanız gereken farz sayısı 20 rekat. Bir yılda 365 gün var. Ancak, kadınların özel günlerinde kılınamayan namazlar kaza olarak geçmez bu sebeple kılınmaz. Bu yüzden siz her ay ne kadar özel gününüz oluyorsa o kadar gün çıkararak hesaplayabilirsiniz bir ayı. Örneğin, 7 gün özel durum ( bir ay 30 gün) 30-7=23 gün kaza. Her ay 23 gün kaza demek yılda 12 ay*23 gün= 276 gün eder. Bir yılda kılmanız gereken kaza namazı 276*20= 5520 rekat. Siz 38 yaşında olduğunuz için ergenliğe girdiğiniz yaşınızı çıkarmanız gerekir. 38-14= 24 sene. 24 seneyi bulduğumuz yıllık kaza sayısı ile çarparız. 5520*24= 132.480 rekat kaza Namazınız olur. Günlük kıldıkça bu sayıdan azaltırsınız. Tabi ben tahmini rakamlar ile hesapladım. Siz tam rakamlar ile yaparsanız daha net bir sonuca ulaşırsınız. Hayırlı geceler.

  1. 6 derken Nasıl yani sabah namazının kazasını kılacağım Zaman 2 şer rekattan 6 rekatmı kılacağım öğle namazının kazasınıda 24 rekatmı kılacağım

        1. Abi hepinizin yanlışı var; diyor ki her vakit namazından sonra 6 tane sabah namazı kılın yani bir günde 5 vakit olduğu için 5×6=30 eder. 30 tane sabah namazı kazası da 30×2=60 rekat eder.

        2. Ya okudugunuzu mu anlamiyorsunuz …. adam sadece sabah namazi diyor yani 6 gunluk sabah namazi 6 ×2 esittir 12 rekat kapishhhh…
          Sabah bitince oglenleei kilin demis
          6 gun ×4rekat oglen farzi =24 rekat
          Olmustur herhaldeee daha lazimsa speun hesaplayayim

    1. Sabah namazı farz 2 rekat oldugu için 2 şer rekattan 12 rekat diger vakitlerde farzlarına göre çarpı 6 yani VAKİT=FARZ*6 Allah c.c yardımcımız olsun

    2. Sabah namazı farz 2 rekat oldugu için 2 şer rekattan 12 rekat diger vakitlerde farzlarına göre çarpı 6 yani VAKİT=FARZ*6 Allah c.c yardımcımız olsun

  2. Kendime soz verdim izlediğim her filmin karşılığında 1 haftalık kaza kilacagim diye. Film izllemelerim baya azaldı

  3. nesini anlamadınız ki gayet açık…hatta ben şöyle de bi hesap yaptım..
    “”””1 yıllık”””
    sabah namazı borcu 730 rekat
    öğle ve ikindi 1460+1460 rekat
    akşam 1095 rekat
    yatsı 2555 rekat

  4. arkadaşlar neden yanlış bilgi veriyorsunuz namaz bu yanlışlığı kabul etmez sabah ve ikindi ezanı okununca o vaktin namazını kılmadan kaza kılabilirsiniz sonra o vakti eda edersiniz öğle akşam yatsı namazlarından sonra kaza kılınır

    1. Kardeşim, sabah ve ikindi ezanı okunduktan sonra o vaktin namazını kılmadan da kıldıktan sonra da kaza namazı kılınır yeter ki 3 kerahet vakti içinde olmasın. Bu kerahet vakitleri dışında her vakit kaza namazı kılınır. Kaynak: Ömer Nasuhi Bilmen. Son devrin en büyük fıkıh alimlerinden.

  5. Kuranda farz namazının kazası yok deniyor peygamber efendimiz savaşda bile farz namazı geçmeden bir rekat olsun kıldırmış geçmiş namazlarınıza çokca tövbe edin diyor

      1. Kur’an’da her şey geçmez, peygamberimiz efendimiz aleyhisselam kaza namazının olduğunu söylüyor. Esra kardeş, kaza namazı yoktur diye bir ayet yok. Selver kardeşimiz 1400 senedir olmayan şeyleri uydurup uydurup duran ilahiyatçılardan birini dinlemiş, Kur’an’da yok diye sünneti inkar ediyor bu ilahiyatçılar. Alın ben de onları duman edeceğim okuyun şu cümleyi: Kur’an’da ilahiyat fakültesi ve ilahiyatçılar yok. Öyleyse onların kendi mantığına göre onların Kur’an hakkında konuşmaları yasaktır. 😀 Allah ıslah etsin bu hainleri. Kimisi bilerek kimisi bilmeyerek hainlik ediyor, olan benim safiyane inanan müslüman kardeşime oluyor.

  6. Ben bir günde 18 yıllık borcumun sadece bir gününü kılmak istedim şuan her eklemim agrıyor normal namazımı nasıl kılcam onu düşünüyorum. Ben dayanamadım artık yarıya düşürerek deneyecegim.. Cizelgem şöyle sabah namazı 18 yıl sadece bir günün namazı 36 rekat öğle 72 ikindi 72 akşam 54 yatsı 72 rekat toplamda 6 saatlik bir namaz. Gerçekten kılması zor ama kılabilen için 18 seneyi 1 senede bitirebiliyorsun. Birde vitr namazı var oda 54 rekat allah kolaylık versin benden daha çok borcu olanlara. Kaldıra bileceginiz yükün altına girin benim gibi bir yılda bitiririm hevesiyle yola çıkmayın bence iki uç yıla bölün. Aslında zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyorsun ama ne kasların nede eklemlerinde ayağa kalkacak hal kalmıyor. oturdugum yerden kılmayı bile düşündüm ama sakat değilim ki şükürler olsun kendime bu kadar yüklenmek doğru değil gibi geldi oyüzden 9 senelik borcu ödeyerek devam edeceğim olmazsa 6 sene lik ama devam durmak yok inş..

    1. Aynen öyle durmak yok. Maşaallah gayretli bir kardeşsin. Allah hepsini kılmayı nasip etsin cümlemize.

      1. kardeşim ben sabahın sonu 6 sabah kazası öğlenin peşine 6 öğle ikindinin peşine 6 ikindi akşam yatsı vir peşlerindende 6 şar kaza namazlarına başladım 15 yıl yoktur borcum ya varsa diye 15 yıllık kaza kılayım her vaktin peşine o vakitlerden diyorum ben sabahın kazasını değilde tüm namazların 6 ayda 15 yıl kazasını anlamışım ama yinede hervaktin peşinden ovaktin 6günlük kazasınıda kıldım 4gündür şimdi ben tüm vakitlerin 15 yıllık kazasını söylediğim şekilde kılarak nekadar zamanda tamamlarım yardım et lütfen kafam çok karıştı tüm yorumlarını okudum bitek senin sözlerin doğru geldiği için sana soruyorum affet hesap yapamadım bitürlü bide ben asker oğlumun hesabından yazıyorum benim hesabım vesairelerim yok telefon bile kullanmıyorum bir ALLAHIM 2 ÇOCUKLARIM 3 SOKAKTA YARDIMA MUHTAÇ ŞEVKATE AÇ HAYVANLARIM birde dinimizi kafasına göre değiştirmeye çalışan kötüler ve ülkemize kötülük yapmaktan vazgeçmeden ısrarla uğraşanlara karşın illallah çekerek fırsat verme kötülere uzak eyle cümlemizden YA HAYY dediğim dualarım var RABBİME EMANET OL MÜBAREK EFENDİMİZİN DOĞUM AYI HÜRMETİNE RABBİM DERDİNİ DEF ETSİN MURADINI TEZ VERSİN

        1. Yanlis olmasin ama bu sekilde 1 gunde 6 gunluk namazinizi kaza yapmis olursunuz 1 gunde 6 gun 913 gunde 15 yillik yapar yani 2 bucuk yilda 15 yillik namazinizi kaza yapmis olursunuz yinede tekrar dusunun yaniltmak istemem

    2. Benim 6 senelik kaza borcum var kac rekat sabah kac rekat oglen kac rekat aksam… Namazi borcum var yardimci olur musunuz?

  7. 21-22 yıllık kılmadığım namaz borcum var. Kıldıklarımın sayısını pek hatırlayamıyorum o yüzden hiç kılmamış gibi kılmak istiyorum. Benim merak ettiğim şu an için işsizim ve evde olduğumdan dolayı namazlarımı mümkün olduğunca kılmak istiyorum.

    Sabah Namazı; 2 sünnet + 2 farz = 4 rekattır.
    Öğle Namazı; 4 ilk sünnet + 4 farz + 2 son sünnet = 10 rekattır.
    İkindi Namazı; 4 sünnet + 4 farz = 8 rekattır.
    Akşam Namazı; 3 farz + 2 sünnet =5 rekattır.
    Yatsı Namazı; 4 ilk sünnet + 4 farz + 2 son sünnet + 3 vitir vacip = 13 rekat

    şeklinde ya ben burada ki farzları kılsam 17 rekat farz ile bir günlük namazımı kılmış oluyorum. Sünnet namazları Peygamberimizin kıldırdığı ama mecburi olmayan namazlar diye biliyorum ancak farz namazlarımın hepsini bitirdikten sonra en baştan sünnet namazlarıma başlamak istiyorum. Günün herhangi bir saatinde bu namazlarımı kılabilir miyim? İşe girene kadar günde 10 15 saat boyunca namazlarımı kılmak istiyorum. ayrıca 3 vitir vacip namazımı gün sonunda tüm namazlarımı kıldıktan sonramı kılmam gerekiyor?

    100 kilonun üzerinde olduğum için eklemlerim zorluyor kilo vermek için sporda yapacağım. Ağrı oluyor diye sandalye de kılmalı mıyım yoksa alışana kadar namazları çok az mı kılmalıyım hangisinin olması gerekiyor. Bilgili kişilerin bilgilendirmesini rica ediyorum.

    1. Faruk kardeşim öncelikle sıhhatin yerindeyse sandalyede namazları kılamazsın. Sandalyede kılabilmek için Müslüman bir doktora muayene olmak ve sandalyede kılmazsa kesinlikle sakat olacağı hakkında tıbbî tespit alınmak ve bu rapor ile bir hocaya gidip tasdik ettirmek gerekiyor. 100 kilodan fazla iseniz Kemal Özer’in Müslüman’ın Diyeti isimli ve Şeytan Ye Diyor isimli eserini okuyun. Emin olun güzel kardeşim, kısa sürede kilo verip sünnet olan kiloya erişeceksiniz.

      Günün 3 vakti kerahet vaktidir. Bunlar: Sabah namazının sonu olan güneşin doğuşundan sonra ortalama 45 dakikalık zaman. Öğle ezanına 45 dakika kalan zaman ve akşam ezanına yani havanın kararmasına güneşin batmasına 45 dakika kalan zamanlardır. Bunların haricinde bütün vakitlerde bol bol kaza namazı kılın inşaallah. Rabbim kolay etsin.

      Son olarak da şunu söyleyeyim. Vakti geçen farz namazların kazası farzdır. Vacip namazların yani vitrin de vaciptir. Sünnet namazlar artık geçmiştir. Onların kazası yoktur. Ama içim rahat etmiyor, bol bol namazlarımı kılmak istiyorum diyorsanız nafile namazlar var. Kuşluk namazı, teheccüd namazı, evvabin namazı, işrak namazı, kabir nur namazı, şükür namazı, tahiyyetül mescid namazı… Veya Allah’ın rızasını ümit ederek yüzlerce rekat namaz kılabilirsiniz. Mevlana rahmetullahi aleyh kaç tane seccade eskitmiş namaz kıla kıla, göz yaşı döke döke.

      Resulullah efendimiz aleyhisselam’ı söylemiyorum bile. Ayakları kan toplarmış uzun uzun kıyam (namazda ayakta durma) yapıp onlarca ayeti kerime okumaktan. Geceleri bol bol namaz kılmış nafile namaz. Allah hepimizi hayrdan ayırmasın. Faruk, Allah seni cennetine koysun kardeşim, kaza namazların bir an evvel biter inşaallah.

  8. Ya ben biraz akli kit bir arkadasim aciklar misiniz beyler simdi benim 8 yillik borcum var 30 rekat kaza namazi demek 15 gunun kazasi demektir cunku bir vakit 2 rekattir otomatikmen 15e duser. Yani yukarida anlatildigi gibi gunde 30 rekat kaza kilarsaniz 15 gunluk gunde kaza kilmis olursunuz. Bu kardesinize aciklayacak biri var midir?

    1. Bu yazıdaki hesaba göre günde 60 rekat (30 sabah namazı) farz namazı kazası kılmalısın. 12*30=760 rekat =1 yıllık kaza namazı kardeş. Zor ama Allah yardım eder

  9. burda bir yanlışlık var günde 6 kaza namazı yaparsak 120 rekat kılmış oluyoruz. normalde sabah 2 öğlen 4 ikindi 4 akşam 3 yatsı 7 toplamda 20rekat eder günlük 6 kaza namazı demek 6 günün kaza namazı demek 1 ay olmuyor yani 20×30 yaptığımızda 600 rekat kılmamız gerekiyor ki 1 ayın kazasını ödemek için

    1. kardeş, burdaki hesaba göre 12 günde sabah namazının bir yıllık borcu;
      sabah namazından sonra 6 tane sabah namazının kazası
      öğle namazından sonra 6 tane sabah namazının kazası
      ikindi namazından sonra 6 tane sabah namazının kazası
      akşam namazından sonra 6 tane sabah namazının kazası
      yatsı namazından sonra 6 tane sabah namazının kazası

      Toplam: 6×5=30 tane sabah namazının kazası. Bu da bir aya tekabül eder. bunu 12 gün boyunca devam ettirebilirsek 12 günde 1 yıllık sabah namazının kazası bitmiş olur inşallah diğer vakitler için aynı uygulamaya geçebiliriz…Allah kolaylıklar versin…

      1. Ben yanlış mı hesaplıyorum yukarıdaki tabloya bakarsak 30 ×12 =360 yapıyor yıl 365 gün değilmi of Allahım nasıl bi eşeklik ettim de kılmadım namazları

    2. Kardeş yanlış anlama ciddi söylüyorum buradaki tek akıllı sensin bu kadar insan anlamamis bunu Rabbim akıl fikir versin

  10. benim 4 senelik borcum var bazıları farzın kazası olmaz tarzında şeyler diyor benim bazı sorularım olacak bugün cevaplarsanız cok sevinirim yarın başlamayı düşünüyorum
    1-)sabah namazını vaktinde kıldım ondan sonra ögle namazını kıldım sonra sabah namazının kazasını kılabiliyor muyum benim bildigim sabah namazsının kazası sabah namazından sonra kılınır
    2-)mesela ben sabah namazıdan sonra 30 rekat sabahın kazasını kılsam ögle namazından sonra öglenin kazası 30 rekati kılsam uygun olur mu ?

    1. Kaza namazları kerahat vakitlerin dışında her vakitte ister bir namazın öncesinde isterse sonrasında olsun kılınabilir… Şayet sizin 6 vakitten fazla kaza borcunuz varsa sırayı gözetmeniz gerekmez.. Bu durumda kerahat vakti dışında her zamanda kazaya kalmış herhangi bir namazı sıra gözetmeden kılabilirsiniz. Farz namazı vakitlerinden sonra kazaya kalmış o vaktin namazını kılmanız sıra ve sayı gözetmenizden dolayı anladığım kadarıyla.. Size tavsiyem niyet ederken ” Niyet ettim Allah rızası için ilk kaza namazımı kılmaya”diye niyet edin.
      bu şekilde sadece kıldığınız rekatları sayarsınız. Ayrıca ilk kazaya kalmış namazları kılmış olursunuz.. Son kazaya kalan namazlardada son diye niyet ederseniz son kazaya kalanı kılmış olursunuz.. Ancak sabah namazı iki rekat olduğundan 4 rekat kılınacaksa ikindinin farzı gibi kılınız..bu şekilde iki sabah namazı kaza etmiş olursunuz. Vacip olan Vitir namazınıda ayrıca kılabilirsiniz. Bu Hanefi meshebine göredir. Şafiide sünnet yerine kazaya niyet edebilirsiniz ayrıca. Kaza namazı varken sünnet kılmak şafiide haramdır.

  11. Benim 6 senelik kaza borcum var kac rekat sabah kac rekat oglen kac rekat aksam… Namazi borcum var yardimci olur musunuz?

    1. 2 rekat sabah, 4 rekat öğlen, 4 rekat ikindi, 3 rekat akşam, yatsı 4 rekat farzın kazası 3 rekat da vitir vacip’in kazası. Yani her birgün için 20 rekat kaza namazı kılman gerekiyor. Eğer yukarıda verilen yazıdaki gibi kılarsan yani günde 30 tane bir vaktin kazasını kılarsan tam 1 yılda tüm kaza namazlarını bitirirsin.

  12. Allah için biri yardım etsin namaza başlamak istiyorum malum yılların birikmiş namaz borçları var kazada farz kılacağım biliyorum lakin biri vakit namazının farzı nın aynısı diyor öteki ettahi yatüden sonra salli barik Rabbena duaları nı okumaya gerek yok diyor malum tembelliğin bedeli

    1. Kaza namazları Farz namazlar gibi kılınır… Bir sırayla kılıyorsanız sabah namazına niyet edeceginiz vakit 4 rekat kılacaksanız ikindinin sünneti gibi kılarsınız.
      Son oturuşta Ettahiyyatü okunmalı bu vaciptir.. Terk edilmemeli.. Bu dua bilinmiyorsa Ettahiyyatü okuma miktarı kadar durmalı… aksi halde namaz tamam olmaz ancak salli, barik ve rabbena duaları sünnettir… Okunmasa olursada sünnet terk edilmiş olur en azından salli ve barik okunmalıdır. Salavat hakkında kuvvetli beyanlar ulaşmıştır. Bunu terk etmek hoş gelmiyor bana. Peygamber efendimiz Sallallahü aleyhi ve sellem karşı vefasızlık gibi duruyor.. Efendimizin hakkı o kadar çokki üzerimizde… Bir salatı çok görmeyelim gözümüzde.

  13. Yatsı namazıyla vitr namazının kazası ayrı mı? Mesela diyelim yatsı namazının kazasını kıldım, ayrıca vitr namazının kazasını da kılmam mı lazım?

    1. evet..
      ayrı ayrı kılınmalı..
      KILINMAYAN her VİTİRİ NAMAZI da, KAZA EDİLMEK zorunda..
      Selametle..

  14. Benim uygulayabildiğim, her vakitten sonra bir günlük namaz kılmak. bu durumda bir günde 5 günlük namaz borcum azalıyor. yılda ise 2.5 yıllık namaz borcu gider.
    Eğer yatmadanda günlük namaz borcunuzu da kılarsanız kıldığınız gün sayısı artacağından borcunuz daha da azalır.

  15. Allah azze ve celle sizlerden razı olsun. Bende bugün için aynı bu sistemde olduğu gibi sabah namazından başlayarak kazaya kalan namazlarımı eda etmeye başlayacaktım. Rabbim bu yazıyı karşıma çıkardı Hamdu senalar Rabbimize olsun Rabbim bizleri muvaffak eylesin Amin

  16. Bunda bir yanlışlık yok mu???bana mı öyle geliyor yoksa…şimdi bir yıl 365 gün ise bir günde sabah namazının 2 rekat kazası olduğuna göre bir yılda 730 rekat sabah namazının kazası vardir…ama sitenin hesabına göre;;;
    Bir günde 30 rekat 12 günde…12×30=360 rekat yapıyor…yaniii yarı yarıya fark var…yaniii yanlışlık var….

    1. Kesinlikle hesaplamada hata var düzeltilsin yanlış bilgi olmasın insanlar buradan hesap yaparak 12 günde 1 yıllık sabah namazı kıldıklarını düşünüyorlar. 12 günde 6 aylık sabah namazı kılınmış oluyor. Açıklamasını da şöyle yapayım;
      şimdi sabah namazı kazası için 2’er rekattan 3 defa namaz kılınca 6 rekat namaz yapıyor yani 3 günlük sabah namazı kazası kılıyoruz. Her vakit 6 rekat kılarsak 6×5=30 rekat yapıyor 30/2=15 yani bir günde her vakitin peşine 6 rekat kılarsak 15 günlük sabah namazının kazasını ödemiş oluyoruz 15×12=180 yani günde 15 günlük kıldığımıza göre 12 günde 180 günlük kılmış oluyoruz. Kısaca 24 günde her vaktin ardına 6 rekat sabah namazı kazası kılarsak 24×15=360 günlük namaz kılmış oluyoruz. selametle.

  17. Arkadaşlar,her vakitte,sünnetleri kılarken,ayrıca geçmiş kaza namazı borçlarına niyet etmekle,kaza borçlarımızı ödeyebiliriz,bu da 20 rekat eder,bir günde bir günlük kazamızı ödemiş oluruz,

    1. Yanlış..
      1 vakitte 2 NİYET OLMAZ..

      SÜNNET yerinde..
      KAZA AYRICA kılınacak..
      Ekser görüş budur HANEFİ de..
      SÜNNETLER TERKOLUNAMAZ..

      Ancak İKİNDİ ve YATSININ ilk 4 SÜNNETİ (Sünnet-i GAYR-ı MÜEKKEDE olduğundan)
      yerine KAZA KILINABİLİR..

      En güzeli SÜNNETLERİ olduğu gibi MUHAFAZA..
      1 VAKİTTE 1-2 VAKİT KAZA şeklinde HAFİF ilerlemektir..

      HIZLI KOŞAN TEZ YORULUR..
      iblis CAYDIRIR-BIRAKTIRIR..

      VAKİTLERİ de KILAMAZ OLURSUNUZ ALLAH(cc) muhafaza..

      Selametle..

  18. Her vakitten sonra a rekat kaza kılarsak nasil bir aylık kazaya tekabül ettiğini anlayamadım ve altı rekat farzı nasil kılıca z duaları oturuşlari nasil yapicaz

  19. Ben 14 yaşındayım ve yeni yeni devamlı namaz kılmaya başladım normalde önceden biraz başlamıştım ama onda devamını getiremiyordum acaba benimde önceden kaza hesaplamam gerekiyormu .Allahım herkesin en çok istediği duayı kabul etsin .Lütfen soruma cevap verin.

  20. Ben yaprakları koparılmamış bir takvim belirledim diyelimki yirmi şehir var yapraklardaki hervakti üzerini karaladım diyelimki bir Ocak’taki yirmi şehrin her vaktini vaktim oldukça elim erdikçe kılıp karalıyorum bir bütün bitirdiğimde yirmi senekiborcumu Ödemiş olacağım

    1. hayır..
      o gün kıldığın HER VAKİT NAMAZIN PEŞİNDEN,

      “6 GÜNLÜK SABAH NAMAZINI” KILMAK gibi mesela..

      Misal: Bugün SABAH NAMAZINA kalktın..
      KILDIN..
      Hemen “EN SON üzerime BORÇ OLAN SABAH NAMAZINA” dedin,
      2 rekat KAZA kıldın 1 oldu
      bir daha aynısını yaptın 2
      bir daha 3
      bir daha 4
      bir daha 5
      bir daha 6..
      Toplamda BUGÜNKÜ SABAH NAMAZI vaktinde(kerahat VAKTE DİKKAT ederek)
      6 GÜNLÜK daha SABAH NAMAZI KAZASI kılmış oldun..
      BU formülü ÖĞLENDE de,İKİNDİde de, AKŞAM ve YATSIda da yaparsan anlatılan şekilde olacak..
      Selametle..

  21. bana yardımcı olurmusunuz lütfen her vaktin peşine 6 günlük o vakitten kaza namazı kılmaya başlayalı 4gün oldu 15 yıllık kaza borcum ne zaman biter ben hesaplayamadım sabah namazının peşine 6 gün sabah kazası öğle namazının peşine 6gün öğle kazası ikindinin peşine 6gün ikindi kazası akşamın peşine 6gün akşam kazası yatsının peşine 6gün yatsı kazası vitirin peşinede 6gün vitir kazası kılıyorum 15 yıllık kazalarım böyle kılınca nezaman biter ALLAH RIZASI İÇİN YARDIM EDİN HESAPLAYAMIYORUM LÜTFEN ömrüm yettikçe duacınız olurum 4gündür ediyorum peygamberimizin doğum ayına hürmet kur an hatimimde devam ediyo oruçta tutuyorum sanki beynim durmuş hesaplıyamıyo yada tam anlayamadım şimdiden teşekkür ve şükranlarımı sunarım RABBİM HİÇBİR DERT VERMESİN VAR İSEDE AN İTİBARİ İLE DERTLERİNİZİ DEF EYLESİN İNŞALLAHU TEALA

  22. bu cahillerin dediğini yapmayın, sabah ve ikindinin farzından sonra namaz kılamazsınız. ilmihal okuyun, kerahat vakitlerini öğrenin. bu cahillerin yazdığı gibi ibadet edip de sevaba girecem derken günaha girmeyin.

  23. Bu yazıyı Böyle yazmişsın Güzel Kardeşim Allah senden Razı olsun inşaallah ama bilmen gereken şey bir insan 30 gunluk kaza namazi kilarda muhtelemen bıkar yorulur ve farz namazlarida ağir gelir vebalini kaldiramassin Nefse Cok agir gelir Şeytan musallat olur sonr

  24. Namaz Allaha olan borcumuz.Tabiki.kazaya kalmaması gerekir. Ama ne yazikki kazaya kalan çok namazi mız var.Siz bir günde 30 günlük kaza yapın derseniz eğer o insan bir zaman sonra vakit namazlariNida bırakır. En guzeli her vaktin peşine kıldığın vaktin kazasını yapmaktır.Niyetiniz belli Rabbim insaallah kazalarımızi bitirmemize yardimci olur.

  25. İyide bu şekilde 1 günde 6 günün kazasını yapmış oluyoruz 1 ayın degil. Dediniz ki her vakit namazda 6 kez daha kılın yani 6 gun. Nasıl 1 ay oluyor ki

  26. Anlatılmak istenen:
    Sabah namazı sonrası 6 günlük sabah namazı farzı kazası =12 Rekat
    Öğle namazı sonrası 6 günlük sabah namazı farzı kazası = 12 rekat
    İkindi namazı sonrası 6 günlük sabah namazı farzı kazası =12 rekat
    Akşam namazı sonrası 6günlük sabah namazı farzı kazası =12 rekat
    Yatsı namazı sonrası 6 günlük sabah namazı farzı kazası = 12 rekat
    Bu şekilde 1 günde 30 günlük sabah namazı kazası yapılır. Diğer vakitlerde bu şekilde yapılabilir.

    Ben her gün iki günlük kaza namazı kılıyorum Elhamdülillah.

    1. Ya benim 63960 rekat borcum var şöyle ki 13 yıl 3198 gün kaç sefer kılmam gerek ki 6 ayda bitsin

  27. Merhaba Arkadaslar ben33 yasindayim 16 yil kaza borcum var cok sukur iki gun oldu kaza namazlarina baslayali ben kendime soyle bi sistem kurdum 5 vakit namazim bittikten sonra yatsinin ardindan 40 rekat namaz kildim yani iki gununluk kaza namazi sonra yine niyet edip 40rekat daha kildim ertesi gun yine yatsidan sonra geceleri oturmak yerine 40 rekat daha kildim yani toplam 6 gunluk kaz borcumu koldim suan 80 rekatdayim insallah bi 40 daha kilacam eger bu sekilde agir gelir derseniz sabahin arkasina 2 rekat kaza oglenin arkasina hemen 4 rekat kaza ilkindi arkasi 4 rekat kaza aksamin ardin 3 rekat kaza yatsi arkasi 4 rekat daha vitirin arkasina 3 rekat kaza daha kila bilirsiniz boylelikle h3m 5 vakitiniz hem birgunluk kaza namazinizi kilmis olursunuz sonra gece isterseniz niyet edip 20 rekat daha kilarsiniz ve 2 gun kaza odemis olursunuz her kildiginiz namazin kazalarini not edin b3n bu sekilde ilerliyorum Allahim kolaylik versin hepimize selam ve dua ile kalin

  28. Allah razı olsun bu faydalı yazı ve fikirler için. InshaAllah bir çok din kardeşimize kaza borcunu ödemesi kolaylaşacak.

    Niyet et, gayret et, dua et ve inşAllah Rabbim kolaylaştırır?
    Ben ilk bu yazıyı gördüğümde önce hazırlığımı yaptım ve kaç borcum olduğunu yazdım. Günde kaç saat ayırmam gerektiğini hesapladım.
    Okuldan gelince çokça kılmaya başladım.
    Bir günde en fazla ne kılabilirsem kıldım. Ama yoğun dönemlerde azaldı, dedim az olsun ama sürekli olsun. Bu yolda devam edersem ve ölürsem inşAllah hepsini kılmışım gibi sevabı olabilir.
    Derken diplomamı aldım ve işe başladım cok şükür.
    Ama çokça kılarken akıl karışabiliyor. Ben o yüzden sünnetler yerine onun rekatına denk bir vaktin kazasını kılıyorum. Misal öğle namazının sünneti yerine (en son kılamadığım) 4rekatlık ikindinin farzını kaza ediyorum, sonra bu günün öğle farzını, sonra 2rekatlik sünnet yerine 2 rekatlik sabab namazının farzının kazasını kılıyorum. Ondan sonra yine ikindinin kazası ve ardından sabah namazı.
    Bittiysem uygulamaya girip bunları bildiriyorum ve oradaki hesaptan eksiliyor. Önemli olan şu! Arada ekranın görüntüsünü alıyorum. Olurya telefonun yenilersin veya bi yanlışlik olursa diye, nerde kalmıştın bilirsin.
    Bu misalde 4 namazı kaza etmiş oldum: 2 kere sabah ve 2 kere ikindinin kazası.
    Yani bu sayfada belirtilen 6 namazdan 2 namaz eksik kılmış oluyorum. Ama az olsun, öz olsun!
    Kılanlar bilir, günde çok namaz kıldıysan rekatleri şaşırabiliyorsun veya nefsine ağır gelebiliyor.
    Bunun için tavsiyem:
    Her kaza kıldığın namazın öncesinde ve sonrasında estağfurullah de bir kaç kez. Allah’a sığın ve bağışlanma dile, Rabbinden kuvvet iste. Böylece kısa aralarla yenileniyorsun ve enerji geliyor.
    Ayrıca özellikle 4 rekatlik namazlarda kaçıncı rekati kılıyorum diyorsan, mesela her rekatini bitirirken şunu düşün, mesela 3.cü rekat bitecek secdeye gidiyorsun, bu 3.cü rekat diye düşün. 4. Rekata geçince bunu hatırlarsın.
    Rabbim kendimizi daha iyi namazımiza verebilmeyi nasip etsin.
    Başka tavsiyem:
    Ilminizi artırın, bildikçe daha çok anlayacak, isteyecek ve yapacaksiniz Allahın izniyle. Arada hatırlatma için namazın önemiyle ilgili video izle, bu suffagahtaki yazıyi bi süre sonra tekrae oku mesela vb.

    Kızlar kendi hayız dönemi kaç gün sürüyorsa onu da hesaplayıp bu kaza borcu yıllarından çıkarmalı.
    Örnek 6 gün sürüyorsa (1 ayda), yılda 72 gün eder (12 ayda). 1 yıllık kaza borcumuzdan bu 72 günü çıkarabiliriz.
    9 yıl borcumuz varsa 648 gün çıkarırız 9 yıldan.
    Bu 2 yıldan azdır. Tam olarak 1 yıl ve 9 aydan az fazla (9,246ay). Yani 9 yıllık kaza borcundan bu 1 yıl ve 9 ay’ı çıkarabiliriz: 7 Yıl ve 3 ay borcumuz var demektir.
    Peki her vakte göre bu kaç rekat eder?
    Ben namaz vakti uygulamasındaki bölüme 8 yıl girdim ve benim için hesapladı. InşAllah bu borcum bitmeye yakın 9 ay fazlasını çıkarırım ve bunları nafile olarak ta kılabilirim.
    Çok sayıda uygulamalar var bu borcunuzu hesaplayabilen.

    Sakın ümitsizliğe kapılma ey güzel kardeşim.
    Bazen yine azda olsa yeni kaza namazların istemeden oluyorsa, bence önce onları kıl. Onlar daha az. Sonra yine önceki yıllarınkine devam et.
    Allah yar ve yardımcımız olsun.

  29. Allah çok razı olsun İnşaAllah, yalnız bir yıl 365 gün, yani 5 günsüz hesaplanmış bu Hesaplama, yani 360 günden ona dikkat edelim İnşaAllah

  30. Allah kabul etsin. Microsoft Office excel’de doğum tarihiniz akıl baliğ olduğunuz tarih nasuh tevbe ile namaza başlama tarihiniz kaza namazı kılmaya başlama tarihiniz bilgilerinizi yazdığınızda tüm borçlarınızı rekat adedi olarak hesaplayan ve günlük kıldığınız kaza namazı borçlarınızı kayıt edip hesaplamaya dahil eden ve her gün geçtikçe tahmini kaza namazı bitiş tarihlerinin hesaplanıp güncellendiği bir yazılım yaptım, 1 aydır kullanıyor ve geliştirmeye devam ediyorum, kullanmak isteyenler ile paylaşabilirim, hiç bir virüs vb. kötü yazılım ve kötü niyet yoktur, ilgilenenler [email protected]‘a mail gönderebilir.

  31. MERHABALAR DİYELİM BUNA SABAH NAMAZI KAZASINA NİYET ETTİK BU KAZA NAMAZINI KILDIK AYNI ŞEKİLDE DİĞER KAZA NAMAZLARINI DAMI BU ŞEKİL NİYET EDECEZ ÇÜNKÜ DİĞER ÖĞÜNLERİDE AYNI ŞEKİL KILIYORUZ DİYE KAFAM KARIŞTI

  32. Hesaplama yanış geldi bana. Günde 20 rekat namaz var yılda 20×360=7200 rekat eder. Ama sizin dediğiniz 12 günde kılınan 30 ar rekat 12×30=360 rekat ediyor. Yani 1 yılın kazası için 30×240=7200 yani 240 gün oluyor

  33. Her vakit namazından sonra kıldığımız 6 kaza namazı bizim 6 günlük kaza namazı kıldığımız anlamına gelmektedir, karıştırmayalım lütfen.

  34. Selamin aleykum, herkes kerahat vaktinde takili kalmis, arkadaş cahil olsanız neyse herkes hesap kitap biliyor. Yatsı namazından sonra sabaha kadar vaktiniz var ve sabaha kadar kerahat vakti falan yok, yani yatsidan sonra hergün 20 rekat kılın kafanız rahat olsun. Milletin kafası hesaba yatıyor ama illa bi ezme üstünlük duygusunu yenemiyor, kibir varsa 1000 rekatta kilsan o namazlar boşa gider, siz niyetine girin önce, zaten tamamlamadan olurseniz allah sizin niyetinizi sizden iyi bildiği için ve pes etmediginiz için o gunahlarini yok sayar. Burada önemli olan, namazı kılarken kibir yapmamak ve diğer günahlara girmemeye çalışmaktır. Yoksa namaz kılıp akşam gelip böyle yorumlarda ben daha iyi biliyorum diye cirpinirsaniz, ne namazdan nede müslümanliginizdan birşey anlamazsiniz. Dediğim gibi yatsidan sonra vakit bol, araya birde teheccud namazı kilarsaniz ne mutlu size vesselam..

  35. Merhaba ben namaz borçlarımı hesapladım ama doğruluğundan emin olmak için yardımlarınıza ihtiyacım var.

    1. selamun aleyküm. 1,5 ve hayız olduğunuz zamanları çıkararak hesaplama yapmalısınız.
      12-1,5=10,5 yıl
      10,5 yıl* 12 ay* 5 gün= 630 gün
      10,5*365(namaz borcu olan günler)-630 (namazla mükellef olmadığınız günler)=3202,5 –> 3203(virgülü yuvarla)
      3203 günlük sabah namazı farzı
      3203 günlük öğlen namazı farzı
      3203 günlük ikindi namazı farzı
      3203 günlük akşam namazı farzı
      3203 günlük yatsı namazı farzı
      3203 günlük vitir namazı farzı

  36. arkadaşlar bu hatalı. 1 yılı 365gün alıyoruz. her namazdan sonra 6 rekat kılsak 60 günde bitiyor kazamız.

  37. 33 yaşindayim cok özur dilerim benim çok az bi namaz kilmişliğim var ben bu borcumu ödemek istiyorum nasıl ne kadar zaman namaz kilmam gerekir lutfen yardim eder misiniz?

  38. 12 günde 1 yıllık sabah namazı kazası borcu biterse
    60 günde 1 yıllık tüm namazların borcu biter.
    15 yıllık tüm namazların kaza borcunun bitmesi için,
    900 güne ihtiyacımız var. O da 2.5 seneye tekabül eder.
    6 ayda 15 yıllık bütün kaza namazların bitmesi için, hergün 30 sabah kazası 30 öğlen kazası 30 ikindi kazası 30 akşam kazası 30 yatsı kazası ve 30 vitirin kazasını kılmamız gerekir.

  39. günde 30 tam vakit yani 1 aylık kaza demek günde 600 rekat demektir. Her rekâta 1 dakika desek 600 dakika eder buda 10 saate tekabül eder. Kimse bir günde bu kadar namaz kılamaz.

  40. 1 günde 1 aylık kaza 600 rekata denk gelir her rekat 1 dakika olsa günde 600 dakika yani 10 saat eder.

    1. sabah namazının farzı: 2 rekattır. 6 kez kıldığımızda 12 rekat oluyor. Yani günde 60 rekat kılmış oluyoruz? Yani günde ekstradan 1 saat namaz kılmış oluyoruz o zaman.
      Her vakitten sonra (her rekat 1 dk sürse) 12 dk kaza namazı için ayırmış oluyoruz..
      Öğle namazı: 4 rekat. 6×4= 24 rekat. Günde (24×5) 120 rekat
      İkindi : 4 rekat. 6×4= 24 rekat. Günde (24×5) 120 rekat
      Akşam: 3 rekat. 6×3=18 rekat. Günde 90 rekat
      Yatsı: 4 rekat. 6×4= 24 rekat. Günde (24×5) 120 rekat
      Vitir: 3 rekat. 6×3=18 rekat. Günde 90 rekat

      Yani günlük kaza namazları için ayırdığımız vakit:
      sabah namazı: 1 st
      Öğle namazı: 2 st
      İkindi: 2st
      Akşam: 1,5 st
      Yatsı: 2st
      Vitir: 1,5 st

  41. Bulunduğumuz günün sabah namazını kaçırsak bile onun kazası kerahet vakti geçtikten sonra kılınır.
    kaş yapayım derken göz çıkarmaktır bu.

  42. Mesela 5 senelik borcum var ve 2 ay boyunca dediğiniz sisteme uyarak sadece sabah namazlarının farzını kaza kıldım, toplam (vitir ile birlikte) 6 namaz var. 1 senede 5 senelik tam günlük kaza namazlarını bitirmiş oluyorum. Fakat, diyelim 2 ay sabah namazlarının kazasını bitirdim, diğer vakitlerin kazasına sıra geldiğinde vefat ettim…….
    Her vakitten sonra kendi vaktin kazasını kılmak daha efdal olmaz mı?

    1. Alimler müjdelemiş eğer niyet edip ornegin 20 yıllık borç var ise istikrarlı bir şekilde kaza namazlarini kılmaya başlarsa kişi tamamlayamadan ölürse ALLAH namaz borcunu ödemiş sayar islam dininde zorluk yoktur ne güzel bir rabbimiz var ona sonsuz şükürler olsun. Play storeden kaza namazi takip yazarak indirebilirsiniz hergun işaretleyebilirsiniz böylece kafanız karışmaz.

  43. Bence bu hesap yanlış kardeşlerim çünkü 1 günlük kaza namazı 20rekat tır.1 senelik borcumuzun ödenmesi için zaten hergün 1 defa kaza yapsak her namazın ardından 20×360= 7200 rekat yapar.1 senelik borç anca biter.eğer 2 kaza yapïlırsa 2 senelik borç olur rekat hesaplamaya gerek yok rekat zaten belli 3 kere kılarsa 3 senelik ve 6 defa her namazda kaza eklese 6 yıl anca biter ki bu bile zor dinde zorluk yok.günde 2 defa kılınsa yada 1 defa kendinizi ayarlayın.diğer zamanı da kuran okumaya ayïrmalı.zaten başla yeterki kazaya .o zaman öyle olsa yemeye temizlik yapmaya hatta banyo yapmaya bile zaman bulamazdïk

  44. yanlış anlamayın ama,
    ” YORANLARA ” bi ikazım olacak..

    Lütfen OKURKEN,
    YAVAŞ ve DİKKATLİ okuyun..

    Yazının söylediği “REKÂT” değil, “VAKİT” hesabıdır..
    Misâl:
    sabah “2 REKÂT” farzdır..
    Yatsı “4 RekÂt”..
    ama her ikisi de, “birer” VAKİTTİR..

    birinde 2 diğerinde 4 rekât da kılsanız,
    “1 VAKİT, yani 1 günlük” KAZA ETMİŞ OLURSUNUZ..

    günlük kıldığınız her VAKİT NAMAZIN peşine,
    hangi VAKTİN KAZASINI hedeflemişseniz, o vaktin “1 GÜNLÜK KAZASINI” KILMANIZI öneriyor..
    “REKÂT SAYISINI” değil..

    Yani;
    sabah için (günlük namazımız olan 5 VAKİT)
    +
    (her vaktin yanında “6 adet”, yani “6 günlük” sabah namazı kazası.. (REKÂT değil ADET…)

    selâmetle..

    1. Kardeş gene yanlas sabah namazının farzı 30 günde 30 rekat değilim 60 rekat . 2 şer rekattan 60 eder. Burada 1 rekattan hesaplanmış, 30 rekat diyor. Senede 365 rekatta bitiyor diyor. Sabah namazı 2 rakattan senede 730 rekat. Hesap eksik.

  45. Bence nefsi zorlamadan kılmak lazım,öyle toplu kılmak insanın bedeninide zorlar o yüzden her nakit namazında birde kaza yapmalıyız yani sabah namazını kılarken 2 rekatta kazasını öğleni kılarken 4 rekat kazasını ve 5 vakitte de böyle kılınırsa düşünün 10 yıldır namaza devam ediyorsunuz 10 yılda kaza namazı kazanayorsunuz dinimizde niyet önemlidir biz kazalarımıza devam ederken hak vacip olduğunda öldüğümüzde niyetimiz borcumuzu bitirmekti değil mi? ama öldük ve Rabbimiz kalbimizi bildiği için inşallah affeder

  46. Kardeş gene yanlas sabah namazının farzı 30 günde 30 rekat değilim 60 rekat . 2 şer rekattan 60 eder. Burada 1 rekattan hesaplanmış, 30 rekat diyor. Senede 365 rekatta bitiyor diyor. Sabah namazı 2 rakattan senede 730 rekat. Hesap eksik.

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı