1.Namaza hazırlanılmalıdır. Bu hazırlık hem bedenin hem de kalbin hazırlığıdır. Önce, adap ve şartlarına uygun bir taharet ve mükemmel bir abdest.
2.Ezanı, namaza çağıran bir davet olarak görüp davete icabete de ezanla beraber başlanılmalıdır. Ezan, Sünnet'e uygun olarak dinlenip tekrar edilmeli ve bitince de duası okunmalıdır.
3.Namaza mekanını, namazı meşgul edebilecek sesli ve görüntülü nesnelerden arındırmak; seccade ve kıble tarafında resim, süslemeler, şekiller bulunmamalıdır. Namaz esnasında kıble tarafından, önünden geçilmesini engelleyecek bir yerde namaz kılmalı; bu mümkün değilse sütre kullanılmalıdır.
4.Setri avrete dikkat edilmeli, namaz için hususi bir kıyafet edinmeye gayret edilmelidir.
5.Misvak kullanmaya çalışılmalıdır.
6.Namazda kıraat da önemlidir. Kıraat, ne boğulmuş bir kıraat ne de tagannîye kaçmış bir kıraat olmalıdır.
7.Namazda el hareketlerinden ve eğilip bükülmekten kaçınılmalıdır.
8.Namazı dua ve zikirsiz bırakmamaya gayret edilmelidir.
9.Tuvalet ihtiyacı varken, yemek hazırken vb. durumlarda vakit sıkışıklığı yoksa namazı, rahat bir vakte ertelemek evladır.
10.Uyku ile namazın bir arada olmamasına dikkat edilmelidir. Bilhassa sabah namazına başlamadan önce uykulu halin giderilmesi gerekir.
11.Selefisalihinin ve diğer İslam büyüklerinin durumları, onların namaz ve ibadete ait uygulamaları, ölüm ve sonrasını ihtiva eden bilgiler sürekli tazelenmelidir. Ayrıca bir ilim meclisine, Hadis dersi halkasına müdavim olunması gerekir.
Nureddin Yıldız’ın Namaz Muhasebesi Kitabından Alıntı Yapılmıştır.
0 Yorum