Ramazan nasıl bir ay?
”Bereket ayı… Yâni zamanın bereketlendiği, ibadetlerin sevaplarının bereketlendiği, evin bereketlendiği, sofraların bereketlendiği; dükkânların, kasaların, keselerin bereketlendiği ve her şeyin güzelleştiği bir mânevî, güzel zaman dilimi. Mübarek bir ay.”
”Bizim de Ramazan ayından en iyi şekilde faydalanabilmemiz için Ramazanla ilgili kitapları, hadis kitaplarının ve fıkıh kitaplarının Ramazanla ilgili bölümlerini okumalıyız. Çünkü insan bilerek yaptığı zaman, adabına, usûlüne, erkânına uyduğu zaman bu güzel aydan azami istifadeyi elde eder inşallah.”
Öğrenin ve ibadetleri güzel yapmaya çalışın! Şu Ramazan, sebeb-i fevz ü felâhınız olsun, necâtınıza sebep olsun… Cenâb-ı Hakk’ın rahmetine erenlerden olun, süedâdan olun!
İki cihandanda Cenâb-ı Hak aziz ve bahtiyar eylesin, yüzünüzü güldürsün, sevindirsin cümlenizi… Bizi de duadan unutmayın!
Esselâmü aleyküm ve rahmetullàhi ve berekâtüh!.. (Mahmud Es’ad Coşan 03. 12. 1999)
Gelin, sizler için hazırladığımız Ramazan ayına özel kitap listemize bir göz atalım.
1. Ramazan Risalesi - Nureddin Yıldız
Bağışlanmayı ve cennet umudunu sürekli canlı tutmamızı emreden Rabbimizin bir de Ramazan ayını, bilhassa dardaki kullarına tahsis etmesi ne büyük bir ihsandır. Her zaman ve her yerde hazır olan rahmetin, özellikle çok kolay ulaşılır ve tutulur bir tarzda Ramazan ayında önümüze konması, ancak erhamurrahimin olan Allah’ın lütfedeceği bir nimettir.Bize bizden daha çok acıyan Rabbimizin bir lütfudur o. Ramazan ay olarak, içerik olarak olduğu gibi rahmettir. Bunu bilmeyen de yoktur. Göz ardı edilmemesi gereken önemli bir hakikat daha var: Bunca büyük bir nimeti İblis, dileyenin yararlanabileceği şekilde serbest bırakmayacaktır. Ramazan büyük olmasına büyüktür elbette fakat böyle büyük bir fırsat, değerlendirildiğinde nasıl büyükse, kaçırıldığında da kaçan o nisbette büyük olacaktır.
2. Orucun Sırları - İmam Gazali
Oruçlu kimseye sevabı sayısız şekilde bolca verilir; ona verilecek sevap her türlü tahmin ve ölçünün ötesindedir. Oruç böyle olmaya layıktır; çünkü oruç sadece yüce Allah içindir ve O’na nisbetle ayrı bir şerefe sahiptir. Gerçi bütün ibadetler Allah’a aittir, ancak orucun yeri ayrıdır. Nitekim bütün yeryüzü Allah’a ait olmakla birlikte O, Kâbe’ye “evim” dediği için Kâbe, ayrı bir şerefe sahiptir.
3. Bir Mekteptir Oruç - İhsan Şenocak
Ramazan’ın son on gününde minârelere, “Elvedâ Ey Şehr-i Ramazan!” mahyâsı asıldığında ya da yanık sesli hafızların, “Elvedâ Ey Şehr-i Ğufrân” ilahileri duyulduğunda her yaştan insanı bir ağlama hâli tutar; ihtiyar ağlar, kadın ağlar, çocuk ağlar, köy ağlar, şehir ağlardı. Hafızların mukâbelelerinin, vâizlerin söz ve üsluplarının konuşulduğu iftar sofralarında, buruk bir sesle, “Bugün de gitti…” derdi âile büyüğü. Son iftarda gözler dolar; herkes, “Seneye yâ nasip…” der; fakat kimse “Bu yıl da Ramazan bitti.” diyemezdi. Zordu, “Ulu Hocamız Ramazan-ı Şerîf gitti…” diyebilmek. Son teravihte câmiler, içinden cenaze çıkan evler gibi hüzne bürünürdü. Ramazan’a “elvedâ” demek kutlu bir insanı Âhiret’e uğurlamak kadar acı gelirdi yüreklere… Tahammülü de, telaffuzu da zordu… Vâiz, Ramazan’la câmiye gelen berekete; çocuk, sokakta her gördüğünde şeker veren ihtiyar amcanın merhametine; sütçü, selamsız geçmeyen mahalle halkının nezaketine; kadın, çorbadaki tuzu mevzu etmeyen beyinin zerâfetine ağlardı. “Elvedâ” ile başlayan cümleler mahyâcının elinde, okuyanların ise boğazında düğümlenirdi.
4. Ramazanla Dirilmek - Abdullah Yıldız
Ramazan bir rahmet ve bereket iklimi… Ramazan bir arınma ve dirilme mevsimi… Ramazan’da hayırlar ve hayırlı ameller, çalışmalar artırılır, günahlar ve kötülükler azaltılır, duâlar çoğaltılır. Bu nedenle Müslümanların bütün davranışları bu ayda birden değişiverir: Şehvet, kin, garaz, hırs yerini dua, zikir, şükür, hilm, acıma, yardımlaşma gibi duygulara bırakır; kalpler yumuşar, gönüller huzur dolar. Müslümanlar her Ramazan’ı, büyük bir heyecan ve coşku ile karşılar; o kutlu ayın bereketli iklimine girmek için adeta sabırsızlanırlar. Şeytanın ve ‘şeytanî güçler’in çekim alanından kurtularak, bir aylık yoğunlaştırılmış İslamî hayatın huzur atmosferini teneffüs etmeye can atarlar. On bir ay boyunca kir ve pas tutan nefislerini, hevâ ve heveslerini oruçla dizginleyip Allah için duâ, niyaz ve itikafta bulunmanın, Kur’ân okuyup üzerinde tefekkür ve tedebbür etmenin, sadaka vermenin, ibadet etmenin manevi lezzetini tatmaya, teravihin, sahurun, iftarın coşkusunu yaşamaya hazırlanırlar. Zira, her Ramazan; müminler için yeni bir diriliş, bir yenileniş ve bir varoluş zamanıdır.
5. Ramazan'da Kalplerimizi Nasıl Canlandırabiliriz? - Dr. Mecdi El-Hilali
Kalbi canlandıracak ve kalpteki imanı artıracak en büyük araç ve metot, Kur’an’dır. Ramazan ile Kur’an arasında da güçlü bir ilişki vardır. Çünkü Ramazan, Yüce Allah’ın üstün kıldığı ve en büyük mucizenin kendisinde inmesi için lütufta bulunduğu aydır. Bu nedenle Kur’an’dan faydalanılabilecek en büyük ve en önemli zaman, Ramazan ayıdır. Hatta Ramazan ayı, özel Kur’an mevsimidir. Bunun için Kur’an her gün bizimle birlikte olmalıdır. Namazda ve namaz dışındaki okuyuşlarımızda…
Said Nursi Hz.lerinin 40 dk telif ettigi 8-9 sayfalik ramazan risalesini de tavsiye ederim
Sezai Karakoç un samanyolunda ziyafet kitabını da ben eklemek isterim. Hayırlı ramazanlar.