10 Maddede Müslüman Gencin Günlük Programı


4

Müslüman genç, güne sabah namazı ile başlar. Namazdan sonra bir müddet Allah’ı zikreder. Tevbe, istiğfar ve muhasebe yapar. Dua için özel bir vakit ayırır. Duasında özellikle, Kur’an’da peygamberler tarafından yapılmış örnek dualara ve Efendimizin (s.a.s.) tavsiye ettiği muhafaza ve sığınma dualarına özel bir yer verir. Namazdan sonra muhakkak bir miktar Kur’an okur. Kur’an’ı tefekkür ederek okumaya gayret eder.

Müslüman genç, sabahın ilk vakitlerinde o gün neler yapması gerektiğine dair muhakkak bir plan ve program çıkarır. Çünkü plan aynı zamanda aktif bir duadır. Yani plan yapmak demek, “Ya Rabbi ben bugün şunları yapmak istiyorum ve bunun içinde ilk adım olan planımı yaptım. Bana bu planı hayata geçirebilecek iradeyi ve fırsatı nasip eyle” diye fili bir dua yapmak demektir. Plansız bir gün, şeytanın tuzakları için ona gerekli zamanı ve fırsatı vermek demektir. Plansız bir gün heba edilmiş bir gün demektir. Plansız bir gün gafletle geçirilmiş bir gün demektir.

Müslüman genç, bu planlamasını yaparken öncelikler sıralamasına dikkat eder. Yani önceliği neyse zihnin en dingin olduğu, vaktinin en geniş ve rahat olduğu zamanı ona ayırır. Şahsi ders, iş ve görevlerin dışında her gün bu plan içinde muhakkak şunlar bulunur:

1. Kuran Çalışması

Müslüman genç her gün muhakkak Kur’an’ı anlama ve araştırma çalışmaları yapar. Bu çalışma notlamaya, tefsirlere müracaat etmeye, anlamaya ve araştırmaya dayalı bir çalışmadır.

2. Hadis ve Sünnet Çalışması

Sünnet, Müslüman gencin hayat programıdır. Bu çalışma Allah’ın gönderdiği kitabın Peygamber (s.a.s.) tarafından nasıl anlaşılıp uygulandığına dair araştırma, inceleme ve hayata uygulama çalışmasıdır.

3. Sahabe Hayatı Çalışması

Bu çalışma da Allah’ın gönderdiği Peygamberi, sahabe efendilerimiz nasıl anladılar ve nasıl örnek aldılar çalışmasıdır. Sahabe efendilerimizin hayatı, bizim için sorunlarımızın çözümü adına aradığımız cevapları bulabileceğimiz ve İslam anlayışımızı tazeleyebileceğimiz bir kütüphane ortamı gibidir.

4. Günlük Rutin Okuma Programı

Bu çalışma, uzmanlaşmak istediğimiz alanla ilgili yapacağımız okumalardan oluşur. Müslüman genç, günde en az yüz sayfa okumaya gayret eder. Günlük yüz sayfalık faydalı bir okuma demek, birkaç yıl içerisinde iyi bir İslam davetçisi olmak için atılmış önemli bir adım demektir.

5. Notlama Çalışması

Müslüman genç, mümkünse tüm okumalarını notlayarak yapmaya gayret eder. Çünkü notlamak demek, yazı, makale ve kitap çalışmaları için altyapının büyük bir kısmını oluşturmak demektir. Müslüman genç, evde kaldığı zamanları yazma yeteneğini geliştirmek için bir fırsata çevirir. Yazabilmek ve konuşabilmek demek, Müslüman gence İslam’a hizmet için her zaman ve şartta kullanabileceği büyük bir imkân demektir.

6. Namaz ve Aile Programı

Müslüman genç namazlarını camide cemaatle kılmaya gayret eder. Mescide gidemediği günlerde mümkünse ev halkıyla cemaat yaparak, sünnetlerini, tesbihatını ve duasını ihmal etmeden kılmaya çalışır. Ev halkıyla münasebetlerde örnek bir ahlakla davranır. Her gün anne-babasının duasını almak için özel bir çaba gösterir. Çünkü ana-babanın duası alınmadan bu çalışmalar hiçbir işe yaramaz.

7. İslami Görev ve Sorumluluk Programı

Müslüman genç evdeyken de her türlü teknolojik imkân kullanılarak İslami vazifeleri yerine getirir. Tebliğ, davet, emr-i bi’l maruf ve neyh-i ani’il münker gibi vazifeler, günaha düşmemek şartıyla internet ve sosyal medyayı mükemmel bir şekilde kullanarak yapar. Dijital ortamlardaki ders ve sohbetleri kaçırmaz. Sosyal medya paylaşımlarını tebliğ, davet ve salih amel bilinciyle yapar, faydalı tavsiyelerde bulunur. Dizi, filim ve bilgisayar oyunlarıyla vaktini heba etmez.

8. İnfak Programı

Müslüman genç, adeta tek başına bir yardım kuruluşu gibi hareket eder. Önce kendi akraba ve yakınlarından başlayarak, mahallesinde ve çevresindeki ihtiyaç sahiplerini tespit eder. Onların dertleriyle dertlenir ve ihtiyaçlarının giderilmesi için köprü olmaya gayret eder. İhtiyaç sahipleriyle infak etmek isteyenleri buluşturur. Maddi imkâna sahip tanıdıklarını arayarak tespit ettiği ihtiyaç sahiplerine veya güvendiği yardım kuruluşlarına yönlendirir.

9. Temizlik ve Spor Programı

Müslüman genç, temizliğine ve sağlığına da mümkün olduğu kadar dikkat eder. Mümkünse günlük yapılabilecek bir spor çeşidiyle hantallığın ve tembelliğin önüne geçer.

10. Muhasebe Programı

Müslüman genç, her akşam bir nefis muhasebesi yaparak gününü gözden geçirir. Planlarının ne kadarını hayata geçirebildiğini kontrol eder. Günahları varsa tevbe eder. Kul hakkına girmişse helalleşir. Eksikleri varsa yarınki planları arasına kaydeder.

Kaynaklar

Abdulaziz Kıranşal hocanın Milli Gazete günlük makale yazısından alıntılanmıştır.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

4

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
1
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
1
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
26
HARİKA
HAHA HAHA
1
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
1
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
10
BAŞARILI

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı