Bırakalım 10 maddeyi de sizce her şeyi bilmek mümkün mü? Cahiller için evet… Bu yazımızda her şeyi bildiğini zannedenlerin yani “cahillerin” en belirgin 10 özelliğinden bahsedeceğiz inşaAllah.
1. Ben Her Şeyi Bilirim
Herkes her şeyi bilmez ama cahiller her şeyi bilir. Her alanda muhakkak bilgileri vardır. Yani onlar öyle zannederler. Bilim, tıp, tarih konu ne olursa olsun muhakkak söyleyecek sözleri vardır. Hiçbir konuyu boş geçmezler. Bir alanda uzmanlaşıp ihtisas yapmakla vakit harcamayın, cahil olun her alanda uzman olun =) İşin esprisini bir kenara bırakalım, yaratılış olarak her şeyi bilmemiz mümkün değildir. Allah herkese farklı bir kabiliyet vermiştir. Biz bu kabiliyetimizin farkına varıp haddimizi bilelim yeter. “Alim bazı şeyleri bilir, cahil her şeyi.” (Ahmet Hamdi Tanpınar)
2. Az Bilip Çok Savunurum
Bu durumun iki sebebi vardır. İlki kişinin cahil olduğunun farkında olmaması, ikincisi de aşırı cesaretli olmasıdır. Bu cesaret de cahillikten gelir esasen. Hani deriz ya “cahil cesareti” işte tam olarak budur. Çok fazla bilgisi olmadığı halde her fikrini adeta teoremmiş gibi ifade eder. “Bir cahil için en iyi şey susmaktır. Ne var ki bunu bilseydi zaten cahil omazdı.” (Sadi Şirazi)
3. Menfaatim Her Şeyden Önce Gelir
Olaylar karşısındaki tutumunda objektiflik olmaz. Herkes tarafından kabul edilen doğruların onlar için hiçbir önemi yoktur. Sadece kendi yararlarına sonuçlanan kısımla ilgilenirler. Menfaatleri her şeyden önce gelir. “İnsanların seni en çok sevdiği zaman onların işine en çok yaradığın zamandır.” ( Charles Bukowski)
4. Kendimi Övmeyi Çok Severim
Ben yaptım, ben söyledim, ben böyleyim, ben şöyleyim….. ben, ben, ben, hep ben! Egoları adeta tavan yapmış. Kendilerini her zaman daha üstün gördükleri için başkalarının bir meziyeti olamaz. Tüm meziyetler onlarda toplanmıştır. E haliyle anlata anlata bitiremezler. “Bencillik, gözüne takılmış ayna gibidir. O gözler nereye bakarsa baksın kendinden başka birini görmez.” (Hz. Mevlana)
5. Kimse Bana Cahil Diyemez!
Sakın onlara cahil demeyin! Buna asla tahammül edemezler. Onlar her şeyi bildikleri için sizin onlara cahillikle itham etmenizi kabullenemezler. Buna çok kızarlar ve aşırı tepki verirler. “Cahilin cahilliğini kanıtlamak kolaydır fakat ona itiraf ettirmek güçtür.” (Hz. Ali radıyallahu anh)
6. Az Düşünür Çok Konuşurum
İki düşünüp bir konuşmak yerine, bir düşünüp beş konuşurlar. Düşüncelerini mantık süzgecinden geçirmeden ifade ettikleri için genelde boş konuşurlar. Ayrıca çok fazla düşünmedikleri için çoğu zaman da karşılarındaki kişileri kırarlar. “Dilin düşünceden önce hareket etmesin.” (Chilon)
7. Çok Cahilsin Canım Yaa
“Cahilin dili zehirlidir.” (Hz. Ali radıyallahu anh) Hakikaten de öyledir. Egolarından ötürü zaten kendi kusurlarını görmezler. Zaten kendilerinin her şeyi bildiklerini zannettikleri için kendi fikirlerinin aksinde bir şey söylenirse şayet o fikrin sahibine cahillikle ithamda bulunurlar. Tabi bu ithamı kabullenmek istemeyiz ama cevap verirsek eğer karşı taraftan gelecek ikinci bir darbeye hazırlıklı olmak lazım.
8. Sabit Fikirliyim
Bir cahille tartışmaya girmek ve ona bir şeyi ispat etmek atomu parçalamaktan daha zordur. Onlar her şeyin en doğrusunu biliyorlar bu asla tartışılamaz. Ben doğruyu ispat ederim ve kabullendiririm düşüncesindeyseniz eğer vay halinize =) “Cahillerle tartışmaya girmeyin, zira ben hiç yenemedim.” (İmam-ı Gazali)
9. Teoremler Onlara Sökmez
İstediğiniz kadar kaynak getirip delil sunun onlara sökmez. İsterseniz o alanda ihtisas yapın, yine de kendi bildikleri ve inandıkları dışında bir fikri kabul etmeyeceklerdir. Çünkü onların hiç bir şeyle kıyaslanamayacak hayat tecrübeleri var.
10. Boşverrr
Bazen onlarda işin içinden çıkamaz durumlara düşüyor tabi. Ama bu durumunda kurtuluşunu bulmuşlar. Böyle durumlarda genelde “boşver ya” diyerek geçiştirirler.
0 Yorum